Ekonomi Sebep Metro Turizm iddianamesi mi?

Sebep Metro Turizm iddianamesi mi?

08.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de önceki gece geç saatlerde ek bir önergeyle görevden alınması kararlaştırılan SPK Başkanı Akgiray ve yönetim kurulu üyeleriyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’in geçtiğimiz günlerde bir soru önergesi verdiği ortaya çıktı.

Sebep Metro Turizm iddianamesi mi

Keskin, 28 Kasım’da TBMM Başkanlığı’na ilettiği soru önergesinde, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşması 26 Eylül 2012’de yapılan işadamı Galip Öztürk ile birlikte 70 sanık hakkındaki Metro Turizm iddianamesinde adı geçen eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek’in iddianamenin kabulü üzerine SPK Başkan Yardımcılığı’ndan istifa ettiğini anımsattı.
Keskin önergede, Emek’in görevinden istifa etmesine karşın Akgiray, SPK Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Şafak, SPK Üyesi Ertaş ve SPK Ortaklılar Finansmanı Dairesi Başkanı Bircan Akpınar’ın görevlerini sürdürdüğünü belirtti. İddianamede istifa eden SPK Başkan Yardımcısı Abdülkerim Emek’in, Öztürk’ün talimatları doğrultusunda örgütün haksız kazanç elde etmesi ve Kurul’un alacağı kararları etkilemek amacıyla Akgiray ile temasa geçtiği iddia ediliyor. Keskin şu soruları yöneltti:
n Haklarında bu hususta yürütülmekte olan idari bir soruşturma var mıdır? Yoksa ne gibi işlem yapılacaktır?
n Söz konusu şahıslar hâlâ görevlerine devam ederken SPK, temel görevini nasıl yerine getirecektir? Yöneticileri örgütlü suça karışmış bir kurum, görevini yaparken, güveni nasıl sağlayacaktır?
n Örgütlü suç ve sermaye piyasalarına yönelik en ağır suçlardan biri olan manipülasyon suçunun yer aldığı bir iddianame sonucu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan SPK yöneticilerinin halen görevlerinin başında olması hukuki açıdan alacakları kararların ilerisi için sorgulanabilirliliğinin ortaya çıkabileceği dikkate alınarak, adı geçen yöneticilerin dava sonucuna kadar görevlerinden uzaklaştırılmalarını düşünüyor musunuz?