Ekonomi SEÇİCİ OLAN KAZANIYOR

SEÇİCİ OLAN KAZANIYOR

27.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut satış istatistiklerine göre yılın ilk üç çeyreğinde 862.154 konut satışı ile tüm zamanların rekor satışı gerçekleşti. BIST Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi ise aynı sürede gerilerken, yatırımcılardan seçici olmasını bilenler kazandı

SEÇİCİ OLAN KAZANIYOR

Geçtiğimiz hafta üçüncü çeyrek konut satış istatistikleri açıklandı. Yayınlanan verilere göre Türkiye genelinde 293.318 konut satış sonucu el değiştirdi. Yılın tamamına baktığımızda ise şu ana kadar toplam 862.154 konutun satışının gerçekleştiği görülüyor. Bu rakam tüm zamanların en yüksek verisi.
Rakamlara bakıldığında sektörün oldukça hareketli olduğu sonucuna varmak mümkün. Ancak bu hareketin etkisi ne yazık ki borsada görülmüyor.
Yılın 9 aylık zaman diliminde reel sektörde satış rekorları kırılırken BİST Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GMYO) Endeksi hâlâ ocak ayı verisinin altında. GMYO Endeksi ocak ayında yılın en yüksek seviyesi olan 45.022’yi gördükten sonra sürekli olarak geriledi. Ağustos ayının son haftasında ise bir ara 31.561’e kadar düştü. Ancak sonradan gelen alımlarla tekrar çıkışa geçti.

Gayrimenkul endeksi zirveden uzak
Geçtiğimiz cuma günü kapanışını 37.798’den tamamladı. Son iki aydaki çıkışa rağmen hâlâ ocak ayı zirvesinin gerisinde. Toprağa, eve, arsaya para yatırmak kiracı derdi ile uğraşmak yerine, borsadaki gayrimenkul şirketlerinin hisselerini alıp kâr etmeyi bekleyenlerden ancak seçici davranmasını bilenler kazandı. Aynı şekilde borsada işlem gören şirketler içinde gayrimenkul şirketlerini ilk işlem gününden bu yana elinde tutanlar içinde sadece 6 tanesi endekse göre daha yüksek getiri sağladı.
23 gayrimenkul şirketi ise endekse göre yatırımcısına kaybettirdi. Halihazırda borsada 29 gayrimenkul şirketi işlem görüyor. Bunlardan bir kısmı yatırım ortaklığından gayrimenkul şirketine dönüşenlerden. Bu firmalar yatırım ortaklığında arzu edilen performansı bulamayınca faaliyet alanlarını değiştirerek gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştü.

Beklentisi olanlar...
Gelinen noktada GMYO’ların toplam piyasa değeri 18 milyar TL. Net kârları ise 2013’ün altı aylık döneminde 665 milyon TL oldu. Değer kazanan gayrimenkul şirketlerine bakıldığında büyüklükleri ya da beklentileri nedeni ile öne çıktıkları görülüyor. Vakıf GMYO, Doğuş GMYO, Nurol GMYO, Emlak Konut GMYO, Torunlar GMYO öne çıkan gayrimenkul şirketleri arasında. Söz konusu firmalar borsada işlem görmeye başladıkları ilk günden bu yana yatırımcısına endeksin üzerinde getiri sağladı.

Torunlar için beklenti sürüyor
Sektörde yüzde 10.16 ile ikinci en yüksek piyasa değerine sahip olan Torunlar GYO, uzmanların prim beklentisi olan bir diğer hisse. Firma temmuzda Alibeyköy’deki Kiptaş Finanskent ikinci etap inşaat ihalesini kazandı.
Yabancılara konut satışına getirilen kolaylıktan olumlu etkilenen şirketler arasında yer alan Torunlar, 2012 yılından bugüne kadar yabancılara 260 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi.
Şirket yılsonunda bu rakamı 360 milyon TL’ye yükseltilmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

SEÇİCİ OLAN KAZANIYOR

Sektörün büyüğü Emlak Konut

Gayrimenkul sektöründe toplam piyasa değeri içinde yüzde 38.91 ile en yüksek paya sahip olan Emlak Konut GMYO’nun büyük ortağı TOKİ. Şirket 30 Ekim‘de 3. çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Bu çeyrekte 5 gelir paylaşımlı ve bir KİK projesinin tamamlanması ve iki arsa satışı nedeniyle, kârın 315 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor. Artan kredi faizlerine rağmen konut satışı güçlü.
Yapı Kredi Yatırım analistleri, KİK projelerinin artmasının şirkete olumlu yansıdığını belirtiyor.
Öte yandan, halka arz baskısının kalkacağı görüşündeler. Şirketin yatırım bankalarıyla yapılan ikincil halka arz sözleşmesi ise 19 Aralık’ta sona eriyor. Halka arz gerçekleşmezse, bu tarihte firma ya konsorsiyum seçmek için ihale açacak ya da halka arz planlarını rafa kaldıracak. Analistler, şirketin acil nakit ihtiyacı bulunmadığını belirtiyor. Bu nedenle önceki denemesindeki benzer bir gelir elde etmeyi tercih edebilir.

Haberin Devamı

FED’E İLİŞKİN BEKLENTİLER ALTIN FİYATINI ETKİLİYOR

Altın/Gümüş rasyosu 60.13 seviyesinde. Altının onsunun yılsonunda 70 ons gümüş değerinde olması bekleniyordu. Ancak altın/gümüş rasyosu temmuzdaki değerinin de altına gerilemiş durumda. 2001-2011 yılları arasında sürekli olarak yükselen altının 2012 yılındaki düşüşü kimi uzmanlar tarafından düzeltme hareketi olarak görüldü.
Yılın üçüncü çeyreğindeki çıkış her ne kadar bu düşünceyi destekler nitelikteydiyse de son çeyrekle birlikte gelen satış dalgası 10 yıllık boğa piyasasının ayı piyasasına döndüğünün de göstergesi oldu. Bu yıl FED’in varlık alımlarını azaltabileceği yönündeki beklentiler ise düşüşün daha güçlü devam etmesine neden oldu. Ancak, şimdilerde FED’in 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programını azaltmayı mart ayına kadar erteleyeceği görüşü hâkim.
Bu beklentinin de etkisiyle altının tekrar yukarı harekete girdiği gözleniyor. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde büyüme tahminlerine bağlı olarak endüstriyel talepte gerileme bekleniyor. Bu da kuşkusuz fiyatlara yansıyacaktır. Gümüşün yüzde 50’si sanayide kullanılırken, altının yalnızca yüzde 10’u sanayide kullanılıyor. Altın/gümüş rasyosu en son aralık 2008’de 80 seviyesinin üzerine çıkarken 1991 yılında 99.7’ye kadar yükselmişti. Altın/gümüş rasyosu en düşük değerini ise 31.47 ile 2011 yılında gördü. Bu tarihten sonra sürekli yükselirken, temmuz ayında 66 seviyesinden döndü. Şimdilerde 60.13 seviyesinde bulunuyor.

Tedirginlik sürüyor
Hisse/altın rasyosu küresel piyasalarda tedirginliğin sürdüğünü gösteriyor. Dow Jones Endeksi 15.570 seviyesinde. Altının onsu ise 1.352’de. Geçen hafta Dow Jones, onsdaki yükselişin gerisinde kaldı. Hisse/altın rasyosu ise geriledi. Bu durum hisse senetlerinde yükseliş yaşanmasına rağmen tedirginliğin devam ettiğinin göstergesi olarak görülebilir.