Ekonomi Seçimi çözüm süreci kazandı

Seçimi çözüm süreci kazandı

01.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğulu işadamları yerel seçim sonuçlarını, “Seçimleri kazanan çözüm süreci olmuştur. Barışın kalıcı hale gelmesiyle bölgeye önemli yatırımlar gelecek. İstikrarla birlikte ekonomik faaliyetler ve yatırımlar artacaktır” şeklinde değerlendirdi

Seçimi çözüm süreci kazandı

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki işdünyası temsilcileri, 2014 yerel seçim sonuçlarının ekonomik istikrar ve çözüm sürecinin devamına işaret ettiğini belirterek, çözüm sürecinin kalıcı barışa dönüşmesi halinde bölgede bugüne kadar yatırım yapılamayan illere önemli yatırımların geleceğini söylediler.
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, “Kazanan çözüm süreci olmuştur” derken, Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTO) Eyüp Bartık, “İstikrarla birlikte yatırımlar ve ekonomik faaliyetler devam edecek” diye konuştu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞUTSO) Eyüp Sabri Ertekin, “Yatırımlar pozitif yönde ivme kazanacak” dedi.
‘Yatırımlar hızlanacak’
DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, yerel seçimlerden çözüm sürecinin aktörlerinin daha başarılı çıktığını kaydederek, “Kazanan çözüm süreci olmuştur” dedi. Bedirhanoğlu, şunları söyledi:
“Yerel seçimlerde istikrarın getireceği kazanımlarla hem ekonomi, hem de çözüm süreci kazanmıştır. Önümüzdeki dönemde gerekli adımlar atılır ve barış kalıcı hale gelirse bölgede önemli yatırımların yapılması girişimleri de hızlanacaktır. Yatırımların kısa sürede sonuçlanması belki mümkün olmaz ama yatırım algısının güçlendirilmesiyle mesafe alınacak ve yatırımlar artacaktır.”
Büyük ölçekli yatırımların zamanla gündeme geleceğini ifade eden Bedirhanoğlu, şöyle konuştu:
“Oluşan iklimin seçimden sonra daha da güçleneceğini düşünüyorum. Büyük yatırımlar hemen, kısa sürece olacak diye bir şey yok. Barış sürecinin başlamasından itibaren yatırımcıların bölgeye sürekli ziyaretleri, yatırım ortamı açısından incelemeleri oldu. Diyarbakır’da yatırımlar başladı. Zamanla bunların hem sayısı, hem de büyüklüğü artacaktır. Barış ve istikrarın devamı halinde önümüzdeki dönemde bölgede büyük yatırımların olacağı inancındayım.”

Haberin Devamı

Eyüp Bartık - Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTO)

‘İstikrar devam edecek’

“Yerel seçimlerin, iş dünyasının beklentisi olan istikrar yönünde bir sonuç verdiğini görmekteyiz. Seçim öncesi süreçte ekonomi seçime ve siyasete kilitlenmişti ancak biz ekonominin siyasetten bağımsız hareket etmesi taraftarıyız. Üyelerimizde de seçimden sonra istikrarın devam edeceği algısı vardı. Siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği müddetçe ekonomik faaliyetler ve yatırımlar da devam edecektir. Ayrıca Fatma Şahin’in, Gaziantep için milletvekilliği döneminde yaptığı özverili çalışmaları, belediye başkanlığı döneminde de göstermesini bekliyoruz. Bürokrasiye hakim Şahin’in kentimizin hak ettiği hizmeti vereceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Eyüp Sabri Ertekin - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

‘Ekonomi hareketlenecek’

“Yerel seçimin ardından, yatırım ve ekonomik hareketliliğin pozitif yönde ivme kazanacağını söyleyebiliriz. Türkiye’de, Güneydoğu Bölgesi’nde ve Şanlıurfa’da ekonomik durağanlığın, yatırımların askıya alınmasının ve nakit akışı sıkıntısının seçimlerin akabinde tekrar canlanacağını öngörüyoruz. Canlı bir ekonomi, güvenli ve istikrarlı bir büyümenin olduğu bölgelerde daha rahat zemin bulur. Güneydoğu Anadolu ve Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 6. Teşvik Bölgesi illeri, yatırım çeşitliliği ve ekonomik refah düzeyi yönünden bu bölgelerden sayılabilir. İnşallah tüm sorunlar atlatılacak, ekonomi canlanacak ve bölgesel kalkınmışlık düzeyimiz artacaktır.”

‘Kutuplaşmaya son verilsin’

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), yerel seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kaygı verici düzeye yükselmiş bulunan, kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir siyasi tutumun ve söylemin oluşmasına siyasetin tüm taraflarının katkı vermesini umut ediyoruz” görüşünü belirtti.
TÜSİAD açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Tüm siyasi partileri ve adayları, demokrasinin bu en temel gereğinin yerine getirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı kutluyor ve seçilen tüm yerel yöneticilere başarılar diliyoruz. Yerel seçimler geride kalırken, son dönemlerde kaygı verici düzeye yükselmiş bulunan, kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir siyasi tutumun ve söylemin oluşmasına siyasetin tüm taraflarının katkı vermesini umut ediyoruz.
Hızla ve partilerüstü bir anlayışla demokrasimizi, ekonomimizi ve sosyal yapımızı güçlendirecek reformlara yönelmeli, çözüm süreci ve Avrupa Birliği uyumuna hız kazandırmalıyız.”

Haberin Devamı

‘Ekonomiye odaklanalım’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milli iradenin sandığa yansımasıyla yerel yönetimlerde yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Seçimlerde milletin demokrasiye sahip çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru yol alırken, seçilen başkanlara ve yöneticilere başarı diledi.
Seçim döneminin sona ermesiyle ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanılması gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, reel sektöre ağırlık vererek, üretimin, ihracatın milli mesele olarak algılanmasını istedi.
Üretim ve ihracat maliyetlerinin azaltılması, reel sektörün üzerindeki yüklerin indirilmesi, girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesinin öncelikli hedef olması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Milletimizin daha zengin ve müreffeh olmasının yolu huzur ve istikrardan geçer. Çünkü huzur ticareti, ticaret zenginliği getirir. Bunun için artık hepimizin günlük çalkantılardan sıyrılıp işine odaklanması lazım” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yatırım artışı güçlü bir mesaj’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin olağanüstü şartlardan geçmesine rağmen, istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdüğünü bunu büyük bir başarı olarak gördüklerini ifade etti. Olpak, şunları kaydetti:
“Türkiye, 17 çeyrektir büyümesini aralıksız sürdürmektedir. Böylece 2013 ortalama büyümesini öngörülerimiz doğrultusunda yüzde 4 ile kapattık. 4. çeyrek büyümeyi yurtiçi tüketim, kamu ve özel sektör yatırımları ve devletin nihai tüketim harcamaları yukarı yönlü etkilerken, yurtdışı talep büyümeyi negatif yönde etkilemiştir. 3. çeyrekte görülen özel sektör yatırımlarındaki artış dördüncü çeyrekte de devam etmektedir.
17 Aralık süreciyle başlayan çalkantılı sürece rağmen özel sektör yatırımlarındaki artışın özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından güçlü bir mesaj olduğuna inanmaktayız. Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyümesine devam edeceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Seçim sürecini arkada bırakalım’

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yerel seçimlerin sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Seçim sürecinde yaşananları arkamızda bırakalım” dedi. Sabancı’nın açıklaması şöyle:
“2014 yerel seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Çok yıpratıcı bir seçim sürecini geride bıraktık. Bu ülkenin, hepimizin olduğu ve birlikte barış içinde yaşamamız gerektiği bilinciyle seçim sürecinde yaşananları arkamızda bırakmalıyız. Seçilen tüm belediye başkanlarına görevlerinde başarılar diliyorum.”

‘Artık istikrara odaklanalım’

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “Ekonominin istikrarına odaklanmalıyız” dedi. Zorlu, şu açıklamayı yaptı:
“Seçim sürecinde yaşadıklarımızı geride bırakarak ülkemizin geleceğine ve ekonomimizin istikrarına odaklanmalıyız. Ekonomide herhangi bir dalgalanma beklemiyor, TL’deki değer kaybının normale döneceğini düşünüyorum. Türkiye ekonomisinin 2014 yılı ve önümüzdeki yıllarda büyümesini istikrarla sürdürebilmesi için, uzlaşma içinde ve var gücümüzle çalışmamız gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyorum.”

‘Erken seçim beklemiyorum’

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Önümüzdeki dönemde erken seçim beklemiyorum” dedi. Kibar, şunları söyledi:
“Yerel seçimler, genel seçim ortamını aratmadı. Seçim sonuçları piyasalarda ve durağan süreçteki ekonomide rahatlama sağlayacaktır. Nitekim, bunun ilk göstergelerini piyasalardan hissetmek mümkün. Yurtiçi ve yurtdışından gelecek kaynaklar nedeniyle ekonomi açısından daha iyimserim. Yatırımların tekrar başlayacağı bir sürece girileceği düşüncesindeyim. Faizlerin düşeceği yönünde beklentimiz var.”