Ekonomi Seçimin maliyeti 50 trilyon lira

Seçimin maliyeti 50 trilyon lira

17.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Seçimin maliyeti 50 trilyon lira

Seçimin maliyeti 50 trilyon lira


Siyasi partilerle adayların büyük boyutlara ulaşan harcamaları bir yana milletvekili ve mahalli idareler genel seçiminin devlete maliyeti siyasi partilere yapılan Hazine yardımıyla birlikte 50 trilyon lirayı buldu.
Maliye Bakanlığı'ndan geçtiğimiz yıl 4.5 trilyon lira ek ödenek alarak seçim çalışmalarına başlayan YSK için SEKA oy pusulalarının basımı amacıyla bin 500 filifranlı kağıt üretti. YSK'ya 110 milyon adedi aşkın zarf temin eden Devlet Malzeme Ofisi (DMO), 210 bin şişeyi aşkın parmak boyasını Hindistan'dan ithal etti. YSK çifte seçim için mevcutlara ilave olarak 820 bin adet seçim torbası diktirirken, ilçe seçim kurulları 455 bin ilave sandık imal ettirdi. Milletvekili genel seçiminde kullanılacak 55 milyonu aşkın oy pusulasının basımı da Türk Tarih Kurumu tesislerinde gerçekleştirildi.

Kime ne ödendi?

YSK, DMO'ya SEKA'nın ürettiği kağıt da dahil olmak üzere zarf ve kırtasiye malzemeleri karşılığı 1 trilyon 830 milyar lira ödedi. DMO, buna ilave olarak Hindistan'dan ithal ettiği çıkmayan özel parmak boyası için YSK'dan 520 milyar lira aldı. YSK mühür için Darphane'ye 117 milyar mahkumların dikiği seçim torbaları için Ankara Yarıaçık Cezaevi Müdürlüğü'ne 334 milyar lira ödedi.
Sadece genele seçimde kullanılacak oy pusulalarının basımım karşılığında Türk Tarih Kurumu'na yaptığı toplam ödeme 1 trilyon lirayı aştı.
Posta İşletmesi'ne 165 milyar lira ödemede bulunan YSK, 455 bin civarındaki ilave sandığın imaline 2 trilyon lira harcadı. YSK'nın seçim harcamaları için ilçe seçim kurullarına gönderdiği para ise 14 trilyon lira. Sandık görevlelerinden sandık kurulu başkanlarına 15 milyon, memurlarına 8 milyon lira, diğer üyelere de 4 milyon lira ücret ödenecek. Bina sorululuları da 15 milyon lira alacak. YSK görevlilere toplam 10 trilyon lira ödeyecek.

Nereye, ne kadar ödenecek?

- Posta İşletmesi'ne 165 milyar lira ödemede bulunan YSK, 455 bin civarındaki ilave sandığın imaline 2 trilyon lira harcadı.

- Sandık görevlelerinden sandık kurulu başkanlarına 15 milyon, memurlarına 8 milyon lira, diğer üyelere de 4 milyon lira ücret ödenecek.

- Bina sorululuları da 15 milyon lira alacak. YSK görevlilere toplam 10 trilyon lira ödeyecek.

- YSK'nın seçim harcamaları için ilçe seçim kurullarına gönderdiği para ise 14 trilyon lira.

- Yüksek Seçim Kurulu'nun sadece genel seçimde kullanılacak oy pusulalarının basımım karşılığında Türk Tarih Kurumu'na yaptığı toplam ödeme 1 trilyon lira