Ekonomi Seks shop’lara ceza, sigara bandı reklamına durdurma

Seks shop’lara ceza, sigara bandı reklamına durdurma

22.07.2008 - 01:02 | Son Güncellenme:

Reklam Kurulu, ürünlerin, tedavi edici ilaç izlenimini uyandıracak biçimde tanıtımını yaptıkları gerekçesiyle 7 seks shop firmasına, 5.9 bin- 59.2 bin YTL arasında idari para ve reklam durdurma cezasıı verdi.

Seks shop’lara ceza, sigara bandı reklamına durdurma

Kurul, daha önce geçici olarak 3 ay süreyle durdurduğu nikotin bantları reklamını da tamamen durdurdu.
Kurulun 10 Haziran’da yaptığı toplantıda alınan kararlara ilişkin duyurusuna göre, “ürünlerin tedavi edici ilaç izlenimini uyandıracak biçimde tanıtımını yaptığı belirlenen 3 firmaya yerel düzeyde 5 bin 919 YTL, 4 firmaya ise ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para cezası uygulandı.
Duyuruda yer alan bilgilere göre, “Smoke Patch” markalı nikotin bantlarına ilişkin yayınlanan ve Reklam Kurulu’nun 11 Mart 2008 tarih ve 150 sayılı toplantısında 3 ay süreyle tedbiren durdurulmasına karar verilen reklamlarda yer alan ifade ve görüntüler, “toplumun acıma duygularını istismar edici, küçük çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyici nitelikte” bulundu. Bu ürünün sigara bağımlılığına ve sigaradan kaynaklanan ölümlere çare gibi gösterildiği, bu yönüyle de yanıltıcı nitelikte olduğu belirtilerek durdurma cezası verildi.
Reklam kurulu, Türk Bayrağı Kanunu’na ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığı gerekçesi ile bir şarap markasının reklamında, “GURURLA TÜRK” ibaresindeki “TÜRK” kelimesinde, “Ü” harfinde yer alan noktaların işlevini görecek şekilde “kırmızı yıldız” konularak “Türk bayrağı” görüntüsü oluşturulduğu belirlenirken, bu yönüyle söz konusu reklamın Türk Bayrağı Kanunu’na ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığına karar verdi.