Ekonomi Sendika kavgasına ‘akrabalar’ karıştı

Sendika kavgasına ‘akrabalar’ karıştı

08.11.2008 - 00:07 | Son Güncellenme:

Türk-İş, Hak-İş Başkanı Uslu’nun akrabalarını Çalışma Bakanlığı’na yerleştirerek bilgi sızdırdığını öne sürdü. Salim Uslu, bu iddianın ispatlanması halinde istifa edeceğini söyledi

Sendika kavgasına ‘akrabalar’ karıştı

İşçi konfederasyonları Türk-İş ile Hak-İş arasında yaşanan yetki kavgası, Türk-İş’in iddialarıyla yeni bir boyuta taşındı.
Türk-İş, Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun akrabalarını bakanlığa yerleştirerek bilgi sızdırdığını öne sürdü. İddiaları reddeden Salim Uslu, “Bakanlıkta hiç kimseyle 3. dereceden bile akrabalığım yoktur, bu iddianın ispatlanması halinde istifaya hazırım. İddiasını ispatlayamayan da şerefsizdir” dedi.

Türk-İş’ten ağır suçlamalar
Türk-İş ile Hak-İş arasında en son Çaykur’da 14 bin çalışanı ilgilendiren sendika yetki kavgasında gerilim tırmanıyor. Türk-İş, hükümete yakın olduğunu iddia ettiği Hak-İş’in, daha önce de orman işçileri ve 10 yerdeki belediye çalışanlarını tehdit ederek kendilerinden üye çaldığını öne sürdü. Orman-İş’te yargıya taşınan ve 24 bin çalışanı ilgilendiren anlaşmazlık 5 yıldır çözülmüş değil.
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun kayınbiraderi ve eşini Çalışma Bakanlığı’nın, sınava girmeden, atamalar yaptırarak kilit noktalarına yerleştirdiğini, böylece bakanlıktan bilgileri sızdırdığını öne sürdü.
Çaykur’daki yetki tartışmasında taraf olan Tekgıda-İş’in Genel Başkanı da olan Türkel, Uslu’nun bu bilgilere dayanarak Çaykur’da işçileri zorla Türk-İş’ten istifa ettirip Öz Gıda İş Sendikası’na üye yaptırdığını iddia etti.

Kazım Akkaya kayınbirader mi?
İddiaya göre, Çalışma Bakanlığı’nın Bilgi İşlem Daire Başkanlığına yaklaşık 10 ay önce atanan Kazım Akkaya, Salim Uslu’nun kayınbiraderi ve bu birim işçi giriş çıkış, sendika üye istifaları gibi toplu sözleşme yetkilerini ilgilendiren kayıtları tutuyor. Yasaya göre, toplu sözleşme yetkilendirmesinde önce müracaat eden sendikanın işlemleri tamamlanıyor. Öte yandan Kazım Akkaya’nın eşi Havva Akkaya da Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda daire başkanı olarak görev yapıyor.

Uslu: İftira kampanyası
İddialara Hak-İş Başkanı Salim Uslu’dan sert bir yanıt geldi. Türk-İş’in tükenmişlik duygusu içinde kendilerine yönelik bir iftira kampanyası başlattığını savunan Uslu, Çalışma Bakanlığı’nda hiçbir şekilde akrabası olmadığını söyledi. Uslu,”Konfederasyon başkanı olarak bakanlıkta pek çok kişiyi tanımam mümkündür ama hiçbiri yakınım değil. Bu iddiayı ortaya koyanlar ispatlasınlar, o gün istifa ederim. Ama akrabam değillerse bunu söyleyenler en büyük şerefsizdir” dedi.
Salim Uslu, baskı ve tehditle üye çaldıkları iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti. Türk-İş’e karşı suçlamada bulunan Uslu, Makina Kimya’daki işçilerin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki işçilerin de Türk-İş’e geçtiğini hatırlattı. Uslu şunları söyledi:
“Eğer siyasi tercihler etkili olsaydı, biz Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü kalmaya devam ederdik. Siyasi baskılara karşı çıkanlar o zaman neredeydi? Onlardan ayrılınca siyasi baskı, bizden ayrılınca mı özgür idare oluyor? Demek ki, insanlar 25-30 yıl üye oldukları sendikanın tavırlarından rahatsız olup değiştirmek isteyebiliyor”
İddialar nedeniyle bugün Ankara’da bir basın toplantısı düzenlemeye hazırlanan Salim Uslu, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun kısa süre önce kendilerine birleşme çağrısı yaptığını hatırlattı. Uslu, “Dün birleşme çağrısı yaptılar, bugün karalıyorlar” dedi.

10 belediye Hak-İş’e geçti
Çaykur’da 14 bin işçinin toplu sözleşmesiyle ilgili olarak Çalışma Bakanlığı, Hak-İş’e bağlı Özgıda-İş sendikasını yetkilendirmişti. Türk-İş, Çaykur’da kendi sendikaları olan Tekgıda-İş’in kayıtlı 9 bin 695 üyesi olmasına rağmen, üyelerin istifa ettirilerek yetkilendirmenin yapıldığını açıkladı.
Daha önce de 2003 yılında orman işçileri konusunda iki konfederasyon karşı karşıya gelmişti. Orman Bakanlığı’nın 24 bin çalışanıyla ilgili olarak Hak-İş’e bağlı Özorman-İş görevlendirilmiş, ancak mahkeme bu sendikayı kapatmıştı. 5 yıldır Ankara İş Mahkemesi’nde görülen davada belirsizlik sürüyor.

Haberin Devamı

Hak-İş’e geçen işyerleri
- Samsun İlkadım Belediyesi (450 çalışan)
- Samsun Çarşamba Belediyesi (140 çalışan)
- Rize Belediyesi (440 çalışan)
- Isparta Belediyesi (390 çalışan)
- Gaziantep Şahinbey Belediyesi (400 çalışan)
- Amasya Belediyesi (390 çalışan)
- İstanbul Güngören Belediyesi (350 çalışan)
- Uşak Belediyesi (350 çalışan)
- Çankırı Belediyesi (250 çalışan)
- Kırşehir Belediyesi (280 çalışan)
- Çaykur (14 bin çalışan)
- Orman Bakanlığı (24 bin çalışan)

Türk-İş’e geçen işyerleri
- Ankara Büyükşehir Belediyesi (3 bin çalışan)
- Makina Kimya Endüstrisi (2194 çalışan)