Ekonomi Sermaye ırkçılığı yapılıyor

Sermaye ırkçılığı yapılıyor

30.04.2008 - 00:21 | Son Güncellenme:

Küreselleşen dünyada yabancı yatırımcı ayrımı yapılmayacağını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “Katar’a gitme deniyor. Nedir bu hazımsızlık, nedir bu alerji?” dedi

Sermaye ırkçılığı yapılıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Çalık Holding’in Sabah-atv’deki yabancı ortak arayışı sırasında, damadının (Berat Albayrak) genel müdür olduğu bu gruba destek için Katar’a gezi düzenlediği” yönündeki eleştirilere, dünkü AKP grup toplantısında değindi. Başbakan, “Çalık’a kredi için siyasi baskı yapıldı, Katar Emiri El Tani ile Çalık ortaklığı için de siyasiler devreye girdi” iddialarına doğrudan değinmeden, Katar’la ticaret konularını anlattı.
Katar, Suriye, Suudi Arabistan ve Kuveytli işadamlarının dünyanın her tarafında yatırım yaptığını, ancak bu yatırımlar Türkiye’ye yönelince, farklı tavırlar gösterildiğini belirten Erdoğan, “Katar’a gitme deniyor. Nedir bu hazımsızlık, neden bu alerji? Bu açıkça ayrımcılıktır, sermaye ırkçılığıdır” dedi. 

Medyaya çattı
Başbakan Erdoğan, aynı ‘alerjinin’ Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımlar karşısında da nüksettiğini gördüklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bazı ülkeler baş tacı, bazı ülkeler sakıncalı. Küreselleşen dünyada böyle bir ayrım yapılabilir mi? Yatırımın, sermayenin, ticaretin rengi, ırkı, milleti olmaz. A ülkesi Türkiye’de yatırım yaparsa sorun yok. B ülkesi yaparsa, ‘O yeşil, o kırmızı, o siyah, o mavi,’ Buna herhalde renk alerjisi deniliyor. Artık siyasilerin de medyanın da yüzleşmesi gerekiyor.”
Katar’la 2002’de 26 milyon dolar seviyesinde olan dış ticaretin, 2007’de 480 milyon dolara ulaştığını belirten Erdoğan, “Eğer sadece Ankara’ya mahkûm bir zihniyet, anlayış olsanız 26 milyon dolardan Türkiye lehine 480 milyon dolara çıkaramazsınız” dedi. 

‘Halkbank esnaf bankası’
Sabah-atv’yi alan Çalık Holding’in kamu bankalarından (Halk Bankası ve Vakıfbank) kredi almasının tartışıldığı bir ortamda Başbakan Erdoğan’ın, dünkü konuşmasında, “Halk Bankası kara gün dostudur” demesi dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Halk Bankası, Ziraat Bankası, buradan sesleniyorum; artık içi boşaltılan bankalar değil, tersine, esnafın, çiftçinin kara gün dostu olan bankalar. Halk Bankası yüzde 47 faizle benim esnafıma kredi vermiyor. Yüzde 13 faizle kredi veriyor.”
Halk Bankası’na yönelik olarak, ‘esnaf bankası’ olduğu halde Çalık’a 375 milyon dolar kredi vermesi eleştiri konusu olmuştu. Başbakan, Halk Bankası’nın ‘esnaf bankası’ niteliğini vurgulamakla birlikte Çalık’a verilen büyük kredi konusunda bir yorum yapmadı.

Haberin Devamı

Egeli sanayiciler krediye tepkili
Sabah-atv medya grubunu satın alan Çalık Holding’e Halkbank’tan 375 milyon dolar, Vakıfbank’tan 375 milyon dolar kredi verilmesi Egeli sanayicilerin tepkisine yol açtı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan (EBSO) 30 meclis üyesi, Halkbank’tan alınan kredinin incelenmesi ve iptali için TOBB nezdinde girişim yapılması için önerge verdi. Önerge EBSO Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.


Baykal: Kendi paran olsa verir misin?
CHP lideri Deniz Baykal, atv-Sabah’ın satışının kaygı verici boyutlara ulaştığını belirterek, “Böyle büyük bir hata nasıl yapıldı anlamak mümkün değil” dedi. Kredi veren iki kamu bankası yöneticilerini eleştiren Baykal, “Kendi paran olsa verir misin o krediyi” diye sordu. Baykal şöyle dedi:
"Katar'dan alınan paranın kokusunu ayrıca alacağız. Burnumuza pis kokular geliyor. Alan firmanın sermayesi 50 milyar YTL, TMSF bu şirkete satmakta sakınca görmüyor. Tabii ihaleden sonra hemen sermaye artırılıyor. Herkes, nereden bu parayı bulacak diye merak ediyor sonra anlaşılıyor paranın nereden çıkacağı. Başbakan 'sermayenin rengi olmaz' diyor, biz sermayenin rengiyle meşgul değiliz, kredinin teminatıyla meşgulüz."
"İki kamu bankası verdiği bu kredileri, verdikleri şartla dışarıdan alabiliyor mu? Bu bankacılıkta büyük risk değil mi?" diyen Baykal şöyle devam etti:
"Milliyet de yazdı, bir vatandaş Vakıfbank'a, 'aynı koşullarda ben de 100 bin dolar istiyorum, teminatım şunlar' dedi, 'hayır' dediler. Ey o bankanın yöneticileri, kendi paran olsa verir misin o krediyi? Alınan mal teminatsa niye satıyorsun o zaman, zaten elindeydi niye satıyorsun? Sen Koç Holding'ten teminat isteyeceksin, ama Başbakan'ın damadının başında olduğu bir yandaş şirkete 750 milyon doları kapatacaksın."

Haberin Devamı


Bahçeli: Yargıya hesap vereceksiniz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çalık Holding’in, Halkbank ve Vakıfbank’tan 750 milyon dolarlık kredi almasının sorgulanması gerektiğini belirtti. Bahçeli, Çalık Holding’in kamu bankalarından kredi alması hakkında ilk kez konuştu. Bahçeli, şunları kaydetti:
“Yapılan açıklamalardan, şirkete ortak arayışında AKP hükümetinin müdahil olduğu, kredide ise kamu bankalarına telkinlerin bulunduğu anlaşılıyor. Söz konusu şirketin kredi bulmak amacıyla dünyadaki finans kuruluşlarından destek bulamadığı, özel bankalardan kredi alamadığı düşünülürse, kamu bankalarının hangi sağlam ekonomik gerekçeye ve teminata dayandığı sorgulanmalı. Kredilerin geri ödenememesi halinde, ortaya çıkacak zarar, kamu bankaları aracılığıyla vatandaşımızın sırtına yüklenecektir.”
AKP ve emrindeki bürokrasiye tarihi uyarıda bulunmak istediğini dile getiren Bahçeli, “AKP iktidarının bitişi yakındır. Bu dönemin tüm sorumluları, devleti zarara uğratan uygulamalarından dolayı yargı önünde hesap verecektir” dedi.

Haberin Devamı


Gül: Çalık’ı özel odada tanıştırmadım
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’nin başkenti Şam’da Çalık Holding’in sahibi Ahmet Çalık’ı, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ile ‘özel bir odada tanıştırdığı’ iddiasına karşı, “Herkes oradaydı. Hiçbir işadamına özel muamele yapılmadı. Ne özel oda, ne üçlü bir görüşme” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, dün Çankaya Köşkü’ndeki trafik kampanyası ile ilgili toplantının ardından düzenlenen resepsiyonda soruları yanıtladı.
Lübnan’daki gelişmeler nedeniyle Suriye’ye gittiğini belirten Gül, “2008 Arap Ligi Kültür Başkenti: Şam” törenine katılarak, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad ile Lübnan konusunda görüştüğünü vurguladı. Gül, herkese açık olan kültürel programda Ahmet Çalık’ı çağırarak, Katar Emiri’ne takdim ettiğini kaydetti.