Ekonomi ‘Siber güvenlik’ cezası kesilecek

‘Siber güvenlik’ cezası kesilecek

01.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ne (USOM) siber güvenlikle ilgili gerekli tedbirleri almayan firmalara yönelik bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası verme yetkisi verildi.

‘Siber güvenlik’ cezası kesilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle yasal dayanağı da bulunan ulusal siber güvenlikle ilgili yaptırımlar tanımlandı. Düzenlemeyle siber güvenlik alanında önemli ölçüde caydırıcılık sağlanacak.

Haberin Devamı

Firmaların hizmet olarak sunduğu altyapılarda, sistemlerde, yazılım ve donanımlarında zafiyet bulunması ve bildirilen önlemleri almamaları durumunda BTK bünyesinde bulunan USOM tarafından para cezası verilebilecek. Son dönemde, siber saldırıları tespit ve önleme kapasitesi teknik imkanlarla üst düzeye çıkarıldı.

USOM’un yerli olarak geliştirdiği AVCI, AZAD ve KASIRGA altyapılarıyla ülke genelindeki sistemler izleniyor.

Siber saldırıların kullandığı zafiyetler önceden tespit edilerek operatörler ve yer sağlayıcı (hosting) firmalara bildirildi ve Türkiye’de saldırıların etkisi hissedilmedi. Son 1 yılda 6 binden fazla zafiyet ve açıklık firmalara iletildi. Artık bu zafiyetleri gidermeyenlere para cezaları uygulanacak.

Haberin Devamı

Bankalarla çalışma

Özellikle bankaları hedef alan siber saldırılara karşı da özel gündemli bir çalışma yürüten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK, USOM ve BDDK geçen hafta 50’den fazla banka ve finans kuruluşuyla bir araya geldi, önlemler paylaşıldı.