Ekonomi Sigara zammı tütüncüleri sevindirdi

Sigara zammı tütüncüleri sevindirdi

17.01.2010 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

Sigara zammı tütüncüleri sevindirdi

Sigara fiyatlarına yapılan zam, geçimini tütün satarak sağlayan vatandaşları sevindirdi.

Zamla birlikte sigara için yapılacak harcamanın önemli miktarda atmasının ardından tiryakilerin "işlenmiş tütüne" ilgisinin arttığı bildirildi.

Zamların ardından sigara fiyatlarının 7,5 liraya kadar yükseldiğine dikkati çeken tütün satıcıları, sigara için alınan her zam kararından sonra satışlarının arttığını, tiryakilerin zamlı fiyatlara alışmasıyla birlikte satışlarının yeniden normale döndüğünü söyledi.

Üç çeşit müşterilerinin olduğunu ifade eden tütün satıcıları, "Kimi müşterilerimiz tütünün tiryakisi, yani her zaman tütünü tercih ediyor. Bir diğer grup müşterilerimiz var fakir oldukları için tütün içiyor. Bir müşteri grubumuz daha var, sigara zamlanınca tütünü tercih ediyor ama bir süre sonra yine sigara satın alıyor" dedi.

Tütün satıcılarından Muharrem Sevlü, şöyle konuştu: "Adıyaman, Siirt ve Diyarbakır’dan getirdikleri tütünleri kilosu 20-60 liradan satıyoruz. Vatandaş bizden tütün ve sarımlık kağıt alıyor. Canı çektiğinde sigarasını sarıyor ve içiyor. Paket sigaraya göre tiryakinin cebinden çok daha az para çıkıyor. Tiryakinin cebinden daha az paranın çıkması konusu sigaraya zam yapıldığı günü izleyen günlerde büyük önem kazanıyor, müşterilerimiz artıyor.

Bir zamanlar tütün sigara tiryakileri tarafından çok fazla tercih ediliyordu. Ancak, zamanla tütüne ilgi azaldı ve tiryakiler paket ile satılan sigaraya yöneldiler. Ancak, özellikle orta yaş ve üzerindeki tiryakiler, tütünü bırakmadı. Bunu yanı sıra günümüzde de değişik kesimlerden kimi insanların tütüne özel bir ilgisi var. Bir kilo tütün ile 600-700 adet sigara sarılabilir, bu da günde bir paket sigara için tiryakinin aylık gereksinimini karşılar." Sevlü, tiryakilerin beğenisine sundukları tütünlerden en kalitelisinin Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde üretilen tütün olduğunu, Tiryakilere Çelikhan tütününü kilosu 60 liradan sattıklarını bildirdi.