Ekonomi Sigorta sektörünün reel büyüme beklentisi sıfır

Sigorta sektörünün reel büyüme beklentisi sıfır

07.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Global kriz nedeniyle sigorta sektörünün bu yıl reel büyüme beklentisinin sıfır olduğunu kaydeden Akın Kozanoğlu, “Şirketler, piyasadaki daralmadan etkilenmeye başladı” dedi

Sigorta sektörünün reel büyüme beklentisi sıfır

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, bu yıl sektörde reel büyüme beklentilerinin sıfır olduğunu söyledi. Kozanoğlu, The Geneva Association (Cenevre Birliği) Genel Sekreteri ve Yönetim Direktörü Patrick M. Liedtke ile Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin’in katıldığı toplantı ile bugün gerçekleştirilecek İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı’nın tanıtımını yaptı.
Aksigorta ve Geneva Association’un ortaklaşa düzenlediği konferansa birlik üyesi 10-15 sigorta şirketinin üst düzey yöneticisinin katılacağını anlatan Kozanoğlu, panellerde hem uluslararası hem de Türkiye özelinde sektörün tartışılacağını söyledi.
Global kriz ve Türkiye’deki bazı politik gelişmeler nedeniyle yılın ilk 6 ayındaki büyümenin yüzde 12 gerçekleştiğine işaret eden Kozanoğlu, “Yılsonu büyüme oranı da yüzde 10-12 olur. Ancak, reel manadaki beklentimiz sıfır” dedi.
Uluslararası finansal krizin sektöre etkilerini değerlendiren Kozanoğlu, “Türkiye’de şirketler risklere maruz kalan kâğıtlara yatırım yapmıyor. Menkul kıymetleri sigortalama işi de yok. Ancak Türkiye’deki sigorta şirketleri piyasanın daralmasından dolayı etkilenmeye başladı” dedi.

Haberin Devamı

‘Kârlar düşecek’
The Geneva Association Genel Sekreteri ve Yönetici Direktörü Patrick M. Liedtke de krizden finansal sigorta şirketlerinin etkilendiğini, poliçe satan şirketlerin ise etkilenmediğine dikkat çekti. AIG’de yaşanan sıkıntının, holding düzeyinde karşılaşılan sıkıntı olduğunu, hasar ödeme konusunda bir problem yaşanmadığını ifade eden Liedtke, “AIG’de yaşananlar istisnai bir durum” dedi.
Şu anda yaşanan krizde bankaların likidite ve sermaye yeterliliği problemi yaşadıklarına dikkati çeken Liedtke, sigorta şirketlerinin ise daha ziyade karlarının düşmesi gibi bir problemle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Liedtke, özellikle Avrupalı sigorta şirketlerinin Türkiye’ye ilgisinin süreceğini söyledi.