Sinemaya Türk filmi ve sömestir dopingi
Ata Demirer’in ‘Olanlar Oldu’su, Çalgı Çengi İkimiz ve animasyon filmi Moana, yarıyıl tatilinin dopingiyle seyirci ve hasılat rekoru kırıyor. 15 günlük tatilde Türkiye’de sinemaya 5 milyon kişinin gitmesi bekleniyor

Yerli yapımların ilgiyi artırdığı sinemada, sömestir rekoru kırılıyor. 15 günlük tatilde sinemaya 5 milyon 300 bin kişinin gideceği öngörülüyor. Sömestirin ilk hafkasında en çok seyirci çeken ve en çok hasılat yapan filmler ise, Ata Demirer’in komedi filmi ‘Olanlar Oldu’, Selçuk Aydemir’in yönetmenliğini yaptığı ‘Çalgı Çengi İkimiz’ ve çocuk animasyon filmi ‘Moana’ oldu.
Mars Sinema Group Pazarlama Müdürü Ceyda Gökyıldırım, sömestr nedeniyle animasyonlara, gençlik filmlerine ve Türk filmlerine ilgide büyük artış yaşandığını belirterek, “Sömestr dinamiği sayesinde 20 Ocak’taki karne gününde bir önceki cuma gününe göre 2 katı daha fazla kişi sinemalarımıza geldi. Bu durum devam ediyor” dedi.
Sömestirda tatile gitmeyen gençler ve çocukların sinemayı patlattığını vurgulayan Gökyıldırım, “Sinema izleme rakamları yükseldi. Ancak yaz tatilinde genelde düşüş gözlenir. Fakat gençler ve çocuklar beklenilen bir film vizyona girdiğinde yazın da aktivite tercihlerini sinemadan yana kullanabiliyor” diye konuştu.
Bu yıl yarıyıl döneminin özellikle Disney’in animasyon filmi olan Moana’ya çok büyük katkısı olduğunu dile getiren Ceyda Gökyıldırım, bunun dışında aile filmi olarak nitelendirebilecek ‘Olanlar Oldu’nun da tatilin dopinginden yararlandığını kaydetti. Gökyıldırım, Türk filmlerinin sinemaya ilgiyi artırdığını, seri şekilde çekilen filmlerin her zaman daha fazla ilgi gördüğünü de belirtti.
Yüzde 57 yerli tercihi
Türkiye’de sinemaya gitme alışkanlıklarını da değerlendiren Ceyda Gökyıldırım, şunları söyledi: “Sinemaya gitme alışkanlığı var ancak bu daha da geliştirilmeli. Sayılar üzerinden konuşmak gerekirse, Türkiye’de 2015 yılında sinema izlenme oranı 60 milyon. Bu rakam 2016 yılında 58 milyon oldu. 2015’te sinemaya giden kişilerin yüzde 57’si, geçen yıl ise gidenlerin yüzde 53’ü Türk filmlerini tercih etti. Son 2 yılda liderliği ocak ayı sahipleniyor. Toplam kişi sayısının yüzde 12-15 arası haziran, temmuz, ağustos aylarında sinemaya gitmeyi tercih ediyor.”
Özel sinema kulübü Sinemia’nın kurucusu Rıfat Oğuz ise, Türkiye’de kişi başına gidilen film oranının 0.8 olduğunu belirterek, “Bu Avrupa’da 2-4 arasında, ABD’de ise 6. Ülkemizde yılda 17 milyon kişi sinemaya gidiyor, 60 milyon bilet alınıyor. Erkekler kadınların 2.5 katı sinemaya gidiyor. 16-42 yaş arasındaki kişilerin sinemeya gitme sıklığı daha fazla. Vizyona giren yerli filmler sinemaya ilgiyi artırıyor” bilgisini verdi.
Yenileri vizyona girdi
Ocak ayının son hafta sonunda, animasyondan gerilime farklı türlerde 5 yeni film de gösterime girdi. Ukrayna yapımı animasyon Cesur Kahraman: Ejderha Büyüsü bunlardan biri. Naomi Watts’ın başrolünde yer aldığı gerilim filmi İçeride, İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin filmi Satıcı, Vin Diesel’in Yeni Nesil Ajan (xXx) serisine geri dönüş yaptığı Yeni Nesil Ajan: Xander Cage’in Dönüşü ve Mahsun Kırmızıgül’ün Vezir Parmağı filmi de 25 Ocak’tan itibaren vizyona girdi.