Ekonomi ŞİRKET DEDEKTİFİ YUGOSLAV PRENS

ŞİRKET DEDEKTİFİ YUGOSLAV PRENS

31.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CEO arayan da, ortaklık kuracak olan da soluğu onda alıyor. Yugoslavya Prensi Michael, bu kadar da olmaz dedirten yöntemlerle iz sürüyor. Kapıları kimi zaman prens anahtarıyla, kimi zaman da 80 kişilik seçkin ekibinin özel yetenekleriyle açıyor

ŞİRKET DEDEKTİFİ YUGOSLAV PRENS

Son Mısır Kralı II Fuad’ın oğlu Prens Ali ile Afganistan Pensesi Noal Zaher düğünlerini İstanbul’da yaptı. Düğün için Türkiye’ye gelen prenslerden Yugoslavya Prensi Michael ile tanışma imkânı buldum. Ailesi yıllarca dağılmadan önce Yugoslavya’yı yönetmiş. Dağılmadan önceki son Yugoslavya Prensi Paul’un torunu. Annesi ise son İtalyan kralının kızı Maria Pia.
Prens Michael’in babası Prens Alexander, her şeyi ardında bırakarak Yugoslavya’yı terk etmiş. Sırp kökenli Prens Michael “Babam gömleğiyle ülkeden ayrılmıştı, hayatım boyunca hep çalıştım” diyor... Aralarında Miami’nin de bulunduğu şehirlerde emlak işleri yapmış.

Prens Charles’ın kuzeni
Son 13 yıldan bu yana ise iş dünyası için istihbarat, diğer bir anlatımla şirket dedeklifliği yapıyor. İngiltere Prensi Charles’in kuzeni olan Prens Michael’le Boğaz turunda buluştuk. Ancak Prens yalılar başta olmak üzere o kadar çok fotoğraf çekti ki konsantrasyonum bozuldu. Röportajın devamı için Çubuklu’daki Balıkçı Abdullah’ta mola verdik.
Türk yemeklerine bayılan prens yediğimiz baklavalar eşliğinde işinin inceliklerini anlattı: “Ortaklık yapan isteyen binlerce şirket için araştırma yaptık. Ortağınızın koyduğu paranın kaynağı ne? Büyük şirketler işe alacağı profesyoneli araştırmamızı istiyorsa kişinin doğduğu şehre kadar gidip görüşmeler yapıyoruz. İlişkilerini, mali durumunu araştırıyoruz. Bu şekilde 13 bin CEO’yu araştırdık.”

Müşterisi patronlar
Prens Michael’in kapısını sadece CEO, partner arayan patronlar değil, kendisine düşen mirastan emin olmayanlar da aşındırıyor.
Cenevre merkezli Diligence Global Businees Intelligence isimli istihbarat şirketinin müşterileri arasında çok sayıda Türk patron da var. “Milyar dolarlık şirketler, CV’yle işe alınan CEO’lara teslim edilemez” diyen prens sorularımı yanıtladı...

Neyin istihbaratını yapıyorsunuz?
Ekonomik olan her şeyin araştırmasını yapıyoruz. Network’ümüz sayesinde ortak olacağınız şirketin, işe alacağınız CEO’nun seceresini inceliyoruz.
İstihbarat ajanlarıyla mı çalışıyorsunuz?
Hayır. Bankerler, avukatlar, iş adamlarıyla çalışıyoruz. Dostlarımızın bilgisine dayalı network ile araştırmamızı yapıyoruz...Bizimle çalışacak insanların banka sistemi nasıl çalışır, off shore nasıl işler, ticaret nasıl yapılır bilmesi lazım. Emekli gazeteciler de var ekibimizde.
Prens olmasanız bu işi yapabilir miydiniz?
Babam savaşın hemen ertesinde üstündeki gömleğiyle Yugoslavya’yı terk etmek zorunda kalmış.
Uzun süreler emlak işi yaptım. Prens olmasam farklı bir network’üm yine olurdu herhalde. Tabii ki yardımı oluyor prens olmanın.
Araştırma yaparken en zorlandığınız ülke hangisi?
İran ve Kuzey Kore gibi bazı ülkelere giremiyoruz.

Türk müşteriniz var mı?
Dünyanın her yerinden bize talep gelir. Türkiye’den de geliyor tabii. 13 yıllık bir şirketiz.
80 kişilik bir ekibimiz var. Londra, New York, Moskova ve Sao Paolo’da şubelerimiz var.

Haberin Devamı

CV’ler her zaman abartılı olur!
CEO arayan patronlara tavsiyeleriniz nedir?
Etkileyici CV’lere bağlı kalmamalı. CV çok önemli ancak orada yazılanlar bazen abartılmış hatta yalan olabiliyor. CV’nin doğruluğu mutlaka araştırılmalı. Mutlaka geçmiş araştırması yapılmalı.

Avrupa krizi atlamadı işleriniz nasıl?
Son iki yıldır daha çok gelişmekte olan ülkelerden çok araştırma talepleri geliyor. Patronlar şirketlerin başına adam ararken daha derin bilgiler istiyorlar. Partner ararken bize geliyorlar, iş yaparken emin olmak istiyorlar. Şirketler büyüdükçe, teknoloji geliştikçe, çalışan sayısı arttıkça, güvensizlik de artıyor. Büyük şirketlerin başındaki adamları araştırıyoruz. Bize olan ihtiyaç azalmıyor, tersine artıyor.

Haberin Devamı

ŞİRKET DEDEKTİFİ YUGOSLAV PRENS

Son İtalyan Kralı’nın kızı Prenses Marie Gabrielle, dünya jet setinin yakından tanıdığı isimlerden Giovanni Rondani yanı sıra Cezayir’in bağımsızlığını ilan eden Picciotto ailesinin mensubu Marion De Piccioti de düğün için Türkiye’ye gelen isimler arasındaydı.

Son Mısır Kralı oğlunu evlendirdi 200 prens ve prenses İstanbul’a geldi
Mısır Prensi Ali ile Afganistan Pensesi Noal Zaher bir yıl önce İstanbul’da tanışıp, aşık oldular. Dün gece İstanbul Çırağan Sarayı’nda düğünleri yapıldı. Sözkonusu kraliyet düğünü olunca Suudi Arabistan, Fas, Romanya, Yugoslavya, Almanya, Lihtenştayn başta olmak uzere yaklaşık 200 prens, prenses ve kral Türkiye’ye geldi. İsmini kitaplardan bildiğimiz kraliyet mensuplarının çoğu Çırağan Sarayı’ndaki düğüne katıldı.
Rusya’nın tarihteki en önemli ailelerinden Kont Orlov ailesi dahi düğündeydi. Alexander ve Mikhail Orlov kardeşler, Prens Ali’nin kuzeni aynı zamanda. Zira son Mısır Kral’ı II Fuad’ın kızkardeşi, Kont Orlov ile evlenmiş.
Mısır’da süren olaylar nedeniyle Çırağan’da sade bir düğün yapıldı. Sadece aile üyeleri ve kraliyet üyelerinin katıldığı dar kapsamlı düğünde Kral Fuad, Mısır’daki olaylar nedeniyle gelini dansa kaldırma ritüelini uygulamadı. Prens ve prenses balayının bir bölümünü de Türkiye’de geçirecekler.

AJAN BANKER VE AVUKATLAR...
Yaptığınız en ilginç araştırma?
Büyük örnekleri veremem çünkü araştırmalarımıza konu olan birçok vaka basına konu oldu. Müşterilerimizi deşifre etmiş olurum. Ama mesela bir müşterimiz profesyonelinin rakibine çalıştığını düşünüyordu.
Şirketin içine adamımızı yerleştirdik. Bunu araştırırken aynı şirkette çalışan bir trader’ın öğlene kadar patronu, öğleden sonra ise kendi hesabına çalıştığını ve iki banka hesabı olduğunu keşfettik. Yine büyük bir mirasla ilgili olarak iflas kararı vardı.
O ülkeye gidip araştırmamızı yaptığımızda yeni bir şirketin kurulduğunu ve kaynak transferi yapıldığını gördük...Bazı vakalarda paranın kaynağını araştırdığımızda uyuşturucu parası bilgisine ulaştık. Tabii ortaklık gerçekleşmedi. Bazen büyük şirketler rakip şirketlerinin illegal işler yaptığını, illegal yollarla şirketlerine sızdığını düşünür.
Bu tür vakalarda şirketin içine adamlarımızı yerleştiriyoruz. Normal çalışan gibi işe gidip gelmeye başlıyorlar.

Haberin Devamı

CEO’nun seceresini çıkarıyorlar
Nasıl araştırma yapıyorsunuz?
Teknolojiden de geleneksel yöntemlerden de faydalanıyoruz. Ödenilen fiyata göre üç seviyede araştırma yapıyoruz. Basit araştırmada interneti kullanıyoruz.
Ama sizin kullandığınız şekilde Google’a girerek değil. Bizim internete farklı erişimlerimiz var. Daha üst seviyede işin içine seyahatler, yerinde araştırmalar giriyor.
Çok büyük bir şirketsiniz, işe alacağınız CEO’dan emin olmak istiyorsunuz. Kapsamlı araştırmada profesyonelin bütün geçmişini, bağlantılarını, mali durumunu araştırıyoruz. Doğduğu şehre kadar gidiyoruz. Bugüne kadar çalıştığı şirketlere gidip görüşmeler yapıyoruz. Yakınlarını, çocuklarını, arkadaşlık ilişkilerini araştırıyoruz.
Kendisiyle amacımızın ne olduğunu belli etmeyen psikolojik yönü ağır görüşmeler yapıyoruz...
Şirketinizde yolsuzluk olduğunu düşünüyorsunuz. Bu durumda mesela yine şirkete istihbarat elemanımızı sokuyoruz.