Ekonomi Şırnak'a yeni kapı açılıyor!

Şırnak'a yeni kapı açılıyor!

07.03.2016 - 15:17 | Son Güncellenme:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Habur Sınır Kapısının daha iyi bir noktaya getirilmesi için yeni çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Şırnak ilimizde yeni kapılar açma konusunda da çalışmalarımız var" dedi.

Şırnaka yeni kapı açılıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Habur Sınır Kapısının daha iyi bir noktaya getirilmesi için yeni çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Şırnak ilimizde yeni kapılar açma konusunda da çalışmalarımız var" dedi. Yılmaz, TRT Haber'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Az önce sizin de söylediğimiz gibi, geçtiğimiz ay Şubat'ın 5'inde Mardin'de Sayın Başbakanımız kapsamlı bir eylem planı ilan etmişti, birlik, demokrasi ve huzur eylem planımız 10 maddeden, güvenlik sadece bunun bir boyutu, onun ötesinde demokratikleşmeden ekonomik gelişmeye, sosyal politikalardan çeşitli konulardaki düzenlemelere kadar çok kapsamlı bir eylem planı ilan etti biliyorsunuz. Bugün de bölgemizde bir terörle mücadele var, maalesef terör örgütü sivil vatandaşlar içine, şehirler içine silahlı unsurlarıyla girdi biliyorsunuz ve buradaki hayatı, iş hayatını da, sosyal hayatı da büyük oranda etkileyen bir hadise oldu bu. Ancak bununla ilgili çok kapsamlı, çok kararlı bir mücadele var ve bugün geldiğimiz noktada çok şükür önemli bir mesafe almış durumdayız.

Haberin Devamı

"HAYATI RAHATLATICI ÇALIŞMALARIMIZ VAR"

Özellikle Şırnak tabi bu konuda en fazla sorun yaşayan illerimizden biri oldu. Burada, Cizre'de, Silopi'de çalışmalar tamamlandı, tamamıyla buralar biliyorsunuz terör örgütünden, bu silahlı unsurlardan temizlendi, şimdi buralarda hayatı rahatlatıcı çalışmalarımız var. Bir taraftan zarar gören esnafımızla, vatandaşımızla ilgili çalışmalar, bir taraftan kentlerimizin, şehirlerimizin yenilenmesi, daha sağlıklı yaşam ortamlarının oluşmasına dönük çalışmalar var, özelikle ağır hasar gören konutlarla ilgili çalışmaları yürütüyoruz.

Diğer taraftan tabi biraz daha orta, uzun vadeli baktığımızda da bu bölgemizin kalkınma sürecini hızlandırma gayreti içindeyiz. Burada da tabi kapılar çok çok önemli, ülkelerle, komşu ülkeler başta olmak üzere dış dünyayla ticaret çok önemli. Dünyada hiçbir bölge ticaret yapmadan kalkınamaz. Ülkemizin ve bu bölgemizin can damarından biri de Habur Kapımız, dolayısıyla ben bugün burayı da ziyaret etmek istedim, buradan sonra da Cizre'ye inşallah gideceğiz.

"IRAK'LA TİCARETİMİZDE ÖNEMLİ BİR UNSUR"

Habur Sınır Kapımızdan geçmişte 12 milyar dolarlara ulaşan ihracatlar gerçekleşti, son olarak da 8 milyar dolar civarında bir ihracatımız var, yani ülkemiz açısından, ülke ekonomisi açısından da çok önemli bir kapı, bölgemiz için de çok önemli dediğim gibi, Irak'la ticaretimizde önemli bir unsur. Irak'la ticaretimiz miktarın ötesinde kalite anlamında da çok önemli, birçok ülkeyle yaptığımız ticarette bu kadar katma değer söz konusu olmuyor. Irak'la yaptığımız ticarette ise katma değerimiz de çok daha yüksek, dolayısıyla buraya büyük önem veriyoruz.

Haberin Devamı

Habur Sınır Kapımız belli yatırımlarla bu noktaya gelmiş durumda, inşallah daha iyi bir noktaya da getireceğiz, yeni çalışmalarla, bir taraftan TOBB'un biliyorsunuz yapımını gerçekleştirdiği bir kapımız fiziki anlamda, orada bazı ilerlemeler söz konusu olabilecek. Personel açısından bazı sorunlar var, bu konularla ilgileniyoruz ve burayı çok daha etkili, verimli hale getirmek istiyoruz. Genel anlamda da kapılarda bürokrasiyi azaltma, daha hızlı işlemleri gerçekleştirme, bu tek pencere dediğimiz, tek durak dediğimiz sistemleri geliştirme konusunda çalışmalarımız var, dolayısıyla burayı rahatlatmak istiyoruz. Ticaret ne kadar artarsa o kadar zenginleşme olur, bu aynı zamanda huzura da katkıda bulunur, hem refahımıza, hem huzurumuza katkıda bulunur diye inanıyoruz. Dolayısıyla burayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Haberin Devamı

"KÖPRÜ İNŞAATIMIZ DA DEVAM EDİYOR"

Diğer taraftan, özellikle Şırnak ilimizde yeni kapılar açma konusunda da çalışmalarımız var, yine TOBB'la birlikte yaptığımız çalışmalar var. Bu çalışmalar da komşu ülkemizdeki gelişmelerle birlikte daha aktif hale gelecek inşallah. Tabi bu kapılarda tek başına sizin yaptıklarınız yetmiyor, karşı tarafın da mutlaka çalışma yapması gerekiyor. Ama Irak tarafında tabi şu anda bazı sıkıntılar var, petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan bazı finansal zorluklar da var, ama bütün bunlara rağmen yine de çok ciddi bir ticaret hacmimiz var.

Bu kapıya verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak hemen yanımızda bir köprü inşaatımız da devam ediyor 3 geliş-3 gidişli, 30 milyon Türk Lirası'na mal olan çok önemli bir yatırım. Bunun bitmesini takiben bağlantı yollarıyla birlikte buradaki geçişler çok daha rahatlayacak inşallah, kamyoncularımız, halkımız çok daha rahat bir şekilde gidip-gelme imkanına kavuşacak."