Ekonomi Soğan krizi hükümetin kabusu oldu

Soğan krizi hükümetin kabusu oldu

23.12.2010 - 08:39 | Son Güncellenme:

Bugünlerde dünyanın ilgisi soğan fiyatlarının iki katına çık- ması yüzünden isyan kıpırtıları gösteren bir ülkeye çevrildi

Soğan krizi hükümetin kabusu oldu

Soğan fiyatlarındaki krizin yaratacağı potansiyel baskının farkında olan Signh, Hindistan’ın Tarım Bakanlığı yetkililerine, soğan fiyatlarındaki “alışılmışın dışındaki” yükselişle ilgili endişelerini dile getiren bir mektup yazdı.

Başbakan yetkililerden, fiyatları makul seviyeye çekmek için ellerinden geleni yapmasını istedi.

Soğan, Hint mutfağının en önemli sebzelerinden biri ancak son günlerde soğan fiyatları Hindistan’ın perakende sebzeler piyasasında iki katına çıktı ve bir önceki yıl gıda ürünlerinde çift haneli bir artış yüzünden canı sıkılan tüketicilerin öfkelenmelerine neden oldu.

AŞIRI YAĞIŞLAR NEDEN OLDU Uluslarası Gıda Politikaları Enstitüsü’nün Asya’dan sorumlu olan direktörü Ashok Gulati, soğan fiyatlarında yaşanan ani yükselişin, iki ay önce Hindistan’da mevsim dışı görülen aşırı yağışların soğan tarlalarına zarar vermesinden kaynaklandığını söyledi.

Fiyatlardaki yükselişin önüne geçmek için Hintli yetkililer, soğandan alınan ithalat vergisini düşürdü ve bu haftanın başında soğana ihracat yasağı getirdi. Bununla birlikte, son dönemde komşusu Pakistan’a sattığı soğanları geri almaya başladı.

Toptan satışlarda fiyatlarda bir düşüş görülse de, piyasa işlemcileri ve Hindistan’ın sıkı bir denetimden geçmeyen perakende sektörüne hükmeden satıcılar, soğan için ek prim talep etmeye devam ediyor.

Gulati, “Ülke halihazırda bir kriz içindeyken, böyle bir talebin gelmesi iyi bir şey değil” dedi.

Hindistan’ın ekonomi yayınlarından Economic Times, soğan fiyatlarındaki yükselişin, bu yıl yaşanan yoğun yağışların hassas tohumlara zarar vermesinden dolayı gıda sektöründeki genel bir fiyat artışı yaşanacağının işareti olarak gösterdi.

Gazete, “Gıda cephesinde, hükümetin dikkatli olması gerekiyor. Sebze fiyatları yükselirse, bu diğer ürünlerde de genel bir fiyat artışına işaret eder” dedi.

Soğan fiyatlarındaki yükseliş kısa zamanlı olsa da bu durum Hindistan’ın tarım alanında yaşadığı uzun vadeli sıkıntıların gündeme getirdi.