Ekonomi Sosyal medyada şipşak haksız rekabet

Sosyal medyada şipşak haksız rekabet

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Uzun bir süreden beri cep telefonları en büyük rakipleri haline gelen fotoğrafçılar, son dönemde sosyal medya şipşakçılarıyla da mücadele halinde.

Sosyal medyada şipşak haksız rekabet

Kayıtdışı çalışanların sektörde haksız rekabet yaratmanın yanı sıra mutlu günlerini ölümsüzleştirmek isteyenleri de mağdur edebildiğini belirten fotoğrafçılar, “Vergi mükellefi işletmeden şaşmayın” diyor.

Haberin Devamı

Mutlu günü karartma!

Fotoğrafçılığı bu noktaya getiren süreç, sektörün, özellikle evlilik çekimlerinde dış mekan alternatiflerini artırmasıyla başladı. Çiftler sahillerde, tarihi mekanlarda, hatta tarlalarda objektiflerin karşısına geçti. Bu çekimler için platolar da kuruldu. Sosyal medyada paylaşılan bu fotoğrafları gören çiftler, kendi özel günleri için aynı mecrada fotoğrafçı da bakmaya başladı. Aslında meslek odasına kayıtlı olmadığı halde sosyal medyada kendilerini fotoğrafçı olarak tanıtanlar, para karşılığı dış mekan fotoğrafları çekme işine soyundu.

İstanbul Profesyonel Fotoğraf Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Dilek Camcı, kayıtdışı fotoğrafçılar nedeniyle çiftlerin mağdur olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Mutlu günümü karartma’ adlı bir kamu spotu oluşturacaklarını dile getiren Camcı, “Çiftler sosyal medyadan fotoğrafçı bulurken mağdur olmamak için vergi mükellefi işletmeden şaşmasın” dedi. İstanbul’da 2 bin 500’ü aşkın fotoğrafçı bulunduğunu belirten Camcı, “2-3 bin de kayıtdışı var” diye konuştu.

Kimlik cansuyu

Kimlik fotoğraf çekimlerinin sektöre cansuyu olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası Fotoğrafçılık Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Özdemir ise dış çekimlerin stüdyoları etkilediğini dile getirdi.

Her yer ‘mekan’ oldu

Dünya evine girecek olan çiftler için düğün fotoğrafları mekan tanımaz hale geldi. Çiftler, düğün fotoğrafları için artık stüdyolara kapanmak yerine park, sahil, fotoğraf platoları ve tarihi mekanları tercih etmeye başladı. Sosyal medyadaki fotoğraflar da çiftlerin ilgisini çekiyor. Fotoğraf çekimlerinin fiyatı 750 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor. Mekan ücreti, drone’la çekim, yurtdışı, şehir dışı konsept çekim türlerine göre fiyat da artıyor. İstanbul’daki çekim platolarının ücreti 300 liradan başlıyor.

Yeni nesil okullu

Taksim Onur Fotoğrafçılık’tan Melda Kutlay aile mesleği olan fotoğrafçılığı 35 yıldır yaptığını belirtti. Eşinin de fotoğrafçı olduğunu söyleyen Kutlay, “Oğlum da bu yönde eğitim aldı. Kayıtdışı fotoğrafçılar yüzünden zor günler geçiriyoruz” dedi. Fındıkzade’de stüdyosu olan Serhat İlhanbey ise “1993’ten beri gelin-damat çekimi yapıyorum. Bu kadar kayıtdışı fotoğrafçılığın çoğalma sebeplerinden biri de eski fotoğraf ustalarının kendisini yenileyememesi ve çağı yakalayamamasıdır. Oğlumun da bu mesleği sürdürmesini diliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Mağdur çiftler geliyor’

1978 yılından bu yana hizmet veren Zümrüt Fotoğrafçılık’tan Erdoğan Yalvaç, “Sektör olarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Düğün fotoğrafçılığında etkilendik. Mağdur çiftler bize gelip kötü çekilmiş fotoğraflarını güzelleştirmemizi istiyor” dedi. Bağcılar Foto Anı’dan Önder Eriş ise “27 yıldır sektördeyim. Oğlumu mümkün olduğu kadar dükkândan uzak tutmaya çalışıyorum. Böyle giderse fotoğrafçılık çok geleceği olmayan bir iş” diye konuştu.

Şikayet yağıyor!

Online şikayet sitelerine fotoğraf çekimleriyle ilgili mağdur olanlar şikayette bulunuyor. En çok şikayet yapılan durumlar şöyle:

Anlaşılan ücretten daha fazla talep edilmesi.

Videosu ya da görsellerinin kaybolması.

Haberin Devamı

Çekimlerin kötü yapılması.

Görüntülerin geç teslim edilmesi.