Ekonomi Süpersin Mario!

Süpersin Mario!

08.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalarda Süper Mario olarak adlandırılan Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Draghi’den sürpriz geldi. Büyümeye destek için politika faizini 25 baz puan indirdi. Euro Bölgesi’nde yaşanacak büyüme Türkiye’nin ihracatını da olumlu etkileyecek

Süpersin Mario

Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini sürpriz bir şekilde 25 baz puan düşürerek yüzde 0.25’le tarihi seviyeye çekti. ECB, Euro Bölgesi’nde ekimde yüzde 0.7 seviyesine gerileyen enflasyondaki sert değer kaybının oluşturduğu kaygı ile bu kararı aldı. Euro Bölgesi’nde enflasyonun yıllık yüzde 2 seviyelerinde olması planlanıyordu.
‘Süper Mario’ olarak adlandırılan ECB Başkanı Mario Draghi’nin kararı piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Draghi, düşük seyreden enflasyona dikkat çekerek, faiz indirim kararının bu nedenle alındığını belirtti.

Negatif mevduat faizi sinyali
“Yılın ikinci yarısında ılımlı büyüme devam edecek, büyüme üzerindeki riskler aşağı yönlü” diyen Draghi şöyle devam etti:
“Euro bölgesinde deflasyon riski görmüyoruz. Teknik olarak eksi mevduat faizine hazırız, negatif faiz olasılığı silahlarımızdan biri. Büyük çoğunluk faiz indirimi için yeterli kanıt gördü; ileriye dönük yönlendirme konusundaki pozisyon oy birliğiyle alındı.”

Euro 2.70 TL’ye geriledi
ECB’nin faiz kararının ardından euro, dolar karşısında değer kaybederek 1.35 seviyesinden 1.3354’e kadar geriledi. Avrupa borsaları ise yönünü yukarı çevirdi. Parite yaşanan gerileme ile içeride euro 2.73 TL’den 2.70 TL’ye geriledi. Sepet bazında TL ise 2.38 seviyesinden 2.36 seviyesine geriledi. Dolar/TL ise 2.03’ten 2.02 seviyelerine indi.
Piyasalardaki bu olumlu hava, faiz indirimiyle birlikte Euro Bölgesi’nde 2014’te ekonomik toparlanma olacağı beklentisiyle oluştu. Öte yandan, bu faiz indirimi dolaylı olarak Türkiye’yi etkileyecek. Ağırlıklı olarak AB ülkelerine ihracat yapan Türkiye, bu bölgede yaşanacak toparlanmadan faydalanacaktır.
Bu arada, ECB, 2 Mayıs’taki toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.75’ten tarihi düşük yüzde 0.5 seviyesine çekmişti. Bu arada ECB, mevduat faizini değiştirmeyerek, bulunduğu sıfır seviyesinde bırakırken, bankaların acil borçlanma faizini de 25 baz puan indirerek yüzde 0.75’e çekti.

Haberin Devamı

Türkiye için olumlu adım
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Direktör

“Draghi düşük enflasyon dönemini uzatmamak adına faiz indirimi yaptıklarını belirtti. Avrupa’da enflasyon ECB hedefi olan yüzde 2’nin çok altında ve trend de düşüşün sürmesi yönünde. Deflasyon tehlikesi konusunda ECB tedbirini önceden almayı tercih etti.
FED ise tamamen verilere bağımlı hareket edecektir. Her ne kadar FED açısından istihdam verileri kritik olsa da 3. çeyrek büyüme beklentilerin üzerinde geldi. Bu nedenle FED’in tahvil alımlarını azaltmaya en geç martta başlama olasılığı arttı. ECB’nin faiz indirimi Türkiye açısından olumlu, zira ihracat kanalından hâlâ Avrupa riskimiz yüksek. Ancak FED’in aksiyonu TL üzerindeki baskının da artması anlamına gelir.”

Haberin Devamı

‘Deflasyon riski vardı’
Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist

“ECB faiz indirimesinin nedeni; Draghi kabul etmesede ciddi bir deflasyon riski. Negatif mevduat faizine teknik olarak hazır olunduğunu söylenmesi bunun açık göstergesi. Deflasyonun ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileneceğine inancını da gösteriyor.
Öte yandan, ABD’de 3. çeyrek büyüme yüzde 1.9’unda altına gerileme beklenirken, yüzde 2.8 büyüme açıklandı. 2. çeyrekten sonra büyüme hız kazanmaya devam etti. ECB’nin bu süprizi sonrasında FED’in çıkış için bir rahat dönem olabileceği gibi varlık alımlarını ötlemek içinde neden olabilir. 20 Kasım’da ekim ayı toplantı tutanakları ile birlikte FED’in tutumu netleşecek.”

‘Büyüme zayıflamıştı’
Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist

“Avrupa ekonomisinden son dönemde büyüme belirsizliğinin artmasına neden olan zayıflama işaretleri, Avrupa Merkez Bankası’nı daha proaktif davranmaya itti. Genişlemeci para politikalarının öngörülenden uzun süre devam edebileceğne destek veren faiz indirim kararının ilk aşamada borsalara olumlu etkisi gözlense de orta vadede büyüme ve para politikalarının yönüne ilişkin belirsizliğin artmasına neden olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor.
Nitekim, aynı anda ABD’den gelen güçlü büyüme, küresel ekonomik büyümenin gücü ve dağılımıyla ilgili riskleri ve belirsizlikleri artırır yönde. Gelişmiş ülke ekonomilerine yönelik ortaya çıkan bu belirsiz ortamda da gelişmekte olan ülkelerin para politikası otoritelerinin değişen ekonomik görünüme karşı proaktif yaklaşım sergilemelerini gerekecektir.”

Haberin Devamı

‘Toparlanma kolaylaşabilir’
Veyis Fertekligil / T-Bank Başekonomist

“Avrupa’da yıllık enflasyon yüzde 2 civarında olması hedeflenirken istenilen seviyelerin çok altında yüzde 0.7 seviyesinde. Euro Bölgesi’nde deflasyon tehlikesinden söz edilmekte. Büyüme rakamları da istenilen hızda değil. Yılın ilk yarısındaki toparlanma umutları biraz azaldı ve büyüme halen çok düşük, hatta bazı ülkelerde daralma sürmekte. Avrupa Merkez Bankası bu nedenlerle faiz düşürmek zorunda kaldı.
Mario Draghi, büyümede aşağı yönlü riskler olduğuna dikkat çekti. ECB’nin faiz indirimi dolaylı olarak Türkiye’yi etkiler. Euro Bölgesi’nde büyümenin yavaş yavaş özellikle 2014’de toparlanması beklenmekte, faiz indirimi de bunu belki bir miktar kolaylaştırabilir. Avrupa ekonomisinin iyileşmesi ihracatı olumlu etkiler. Öte yandan, euro/TL paritesi değer kaybediyor, bu da ihracat açısından iyi bir haber değil.”