Ekonomi 'Süt'ten çıkmış girişimci

'Süt'ten çıkmış girişimci

03.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sütte, Balıkesir bölgesinden çıkan girişimcilerden biri Cevdet Arınık... Teksüt markasının yaratıcısı. Günde 400 ton süt işliyor. Pek çok ülkeye ihracat yapıyor.

Sütten çıkmış girişimci

Balıkesir Gönen, Türkiye’de süt hayvancılığının ilk ve en iyi yapıldığı bölgelerden biri... Et, süt alanında çok deneyimli olan bölgeden çıkan girişimcilerden biri ise Cevdet Arınık... Süt, peynir alanında Teksüt markasının yaratıcısı.
Aslında o aile işini devam ettiriyor. Küçük yaşlardan beri bu sektörün içinde. Önceleri sadece beyaz peynir üretimi yapan firmanın ürün gamını bir hayli genişletmiş. Kaşar peyniri, krem peynir, tereyağı, sürülebilir labne, kaymak, yoğurt, ayran, yöresel peynirler ve UHT süt... 1956 yılında Gönen’de kurulmuş bir marka. 1990 yılında modern tesislerine taşınmış.
İhracat da yapıyor
Arınık, Gönen ve çevresinde beslenen hayvan eti, sütü ve hatta derisinin çok farklı bir kaliteye sahip olduğunu belirterek, sütün tamamını Gönen ve çevresinden alarak bu kaliteyi ürünlerimize de yansıtıyoruz. Gönen’in doğal güzelliğini sunuyoruz” diyor.
Arınık, finansal rakamlarını da paylaşıyor: “320 personelimiz var. Günde 400 ton süt işliyoruz. Geçen yılı 172 milyon TL ciroyla kapattık. Bu yıl ciromuzu yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz.”
Arınık’ın hedefi başka yeni ürünleri piyasaya sunarak kapasiteyi artırmak. Yeni fabrika inşaatlarının tamamlanmasıyla yeni ürünlerini görücüye çıkaracak.
İhracat yaptıklarına da değinen Cevdet Arınık, şu bilgileri veriyor: “Irak ve ABD’ye yaptığımız toplam ihracatın miktarı 4 milyon dolar civarında. 1997 yılından beri ABD’ye, 2006’dan beri de Irak’a devamlı satışımız var. Ayrıca Libya’ya da ürünlerimizi ihraç etmeye başladık.
Sütlerimiz Erbil’de de yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Bağdat’a da süt ihracını düşünüyoruz. İhracat miktarımızı 2013’te, sütlerimizle birlikte yaklaşık yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz.”
Arınık, tüketimde ise peynirin ilk sırada geldiğini, yoğurt, ayran ve sütün onu takip ettiğini belirtiyor. Peynir, süt ve yoğurdun sağlık açısından da üç faydalı beyaz olduğunu dile getiriyor.

Dünyada sütte üst sıralardayız
Cevdet Arınık, süt sektörünün de gelişimiyle ilgili şunları söylüyor: “1980 sonrası süt sektörü büyüme dönemine giriyor. 2000 yılına kadar süt sanayisi kalkınma hamlesini yaptı. İhracat atağı ve desteği arttı. Ülkemiz 15 milyon ton çiğ süt üretimi ile dünya sıralamasında üst sıralara çıktı. 10 yıllık süreçte Tarım Bakanlığı süt üreticiliğine büyük destek verdi. Büyüme devam edecektir.”

Başarısının sırrı: Sevdiği işi yapmak
İş hayatında başarılı olmanın sırrını da Cevdet Arınık, şöyle açıklıyor: “İş hayatı zordur ama zevklidir. Heyecanlıdır, insanı sağlıklı kılar. Zorluklarla karşılaşmamak mümkün değil. Severek çalışmak başarının olmazsa olmazı. Başarının sihirli sözcüğü çok çalışmak ve kişinin sevdiği işi yapmasıdır. Ancak bu takdirde başarı kesin olur. Başarı için kalite ve standart en önemli basamaktır.”

Sabancı’dan Girişimcilik Konseyi
Sabancı Üniversitesi, Girişimcilik Konseyi’ni hayata geçiriyor. Rektör Prof. Dr. Nihat Berker, “TTNET desteğiyle MIT işbirliğimizi girişimcilik ekseninde geliştiriyoruz. Akbank’ın desteğiyle yürüttüğümüz mevcut girişimcilere yönelik Girişimci Geliştirme Programı’mız var. öğrenci ve girişimcilerin en iyi projelerini seçip ön kuluçka desteği vereceğiz” dedi.
TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya ise, “‘Başımıza icat çıkarma’ uyarısının aksine, iş fikri olanlara çağrıda bulunduk, ‘Buyurun gelin icat çıkartalım’ dedik” diye konuştu.

e-Fatura saklama hizmeti verecek
e-Fatura& e-Defter Uygulamaları Zirvesi’nde konuşan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri e-Dönüşüm Kanal Yöneticisi Volkan Şahin, e-Fatura entegratörlüğünün ardından, 9 Eylül tarihi itibariyle ‘e-Fatura Saklama Hizmeti Verme İzni’ aldıklarını söyledi. e-Fatura’ya geçiş sürecinde, portal, doğrudan entegrasyon ve özel entegratör yöntemi seçenekleri olduğunu hatırlatan Şahin, şunları söyledi:
“Öncelikle firma, kendi bilgi işlem altyapısını analiz ederek, entegrasyon yöntemine karar vermeli. Ancak ilerleyen dönemlerde mükellef sayısının daha da artacabileceği düşünülmeli.
Entegratör firmalar ile e-fatura sistemine dâhil olmak mükellefler açısından daha uygun maliyetli bir seçim olabilir.”