Ekonomi Suya hücum!

Suya hücum!

11.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ambalajlı su sektörü büyüyor. Kişi başı su tüketimi de artıyor. Suder Başkanı Seyhanlı, “Sıcakların bastırmasıyla su tüketimi iki katına çıktı. Bu yıl kişi başı su tüketiminin 152 litre olması bekleniyor” dedi.

Suya hücum

Türkiye’de çöl sıcaklarının başlamasıyla su tüketimi tavan yaptı. Yazlık yerler başta olmak üzere her yerde ambalajlı su tüketiminde iki kat artış yaşanıyor. Sektör de yıldan yıla büyümesini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Serdar Seyhanlı, su tüketiminde artışın havayla çok ilgili olduğunu belirterek, bu yıl sıcakların başlamasıyla su tüketiminde artışın iki katına çıktığını söyledi.

Hacim artıyor

Su pazarı hakkında bilgiler veren Seyhanlı, “2018’de Türkiye’de ambalajlı su pazarının hacmi yüzde 3.7’lik büyüme ile 12.1 milyar litreye ulaştı. Bu hacmin 6.5 milyar litresi yüzde 1.7’lik büyüme ile damacana satış kanalından, 5.6 milyar litresi de yüzde 6’lık büyüme ile pet satış kanalından geldi. Tonaj olarak damacana toplamın yüzde 53’ünü, ambalajlı sular ise yüzde 47’sini oluşturuyor. 2018’de sektörün büyüklüğü 7.1 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

Seyhanlı, bu yıl ise su pazarının hacminin 12.5 milyar litreye, sektördeki toplam cironun ise yaklaşık 8.4 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini aktardı. Serdar Seyhanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranı yüzde 40 seviyelerinde.

Haberin Devamı

Ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilir. Sektörümüzün ekonomiye katkısı da yüksek. Ülkemiz için ciddi bir istihdam kaynağı sağlıyor. Ambalajların ülkemizde üretilmesi, evlere ve işyerlerine servis için oluşturulan ağ istihdam açısından büyük önem taşıyor. Ambalajlı su sektörü bu yönden ele alındığında önemli bir işlevi yerine getiriyor. 7.1 milyar TL’lik bir ekonomi ortaya koyan sektör, 15 bini aşkın kişiye doğrudan ve toplamda 100 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.” Seyhanlı, 2018’de TÜİK verilerine göre toplam ihraç edilen ambalajlı suyun 417 bin ton ve toplam cironun ise 62 milyon dolar olduğunu da kaydetti.

Tatil beldesinde artış

Toplumda günlük su ihtiyacının sağlık açısından önemi konusunda artan bir bilinçlenme olduğunu da dile getiren Serdar Seyhanlı, “2018 yılında kişi başı yıllık ortalama su tüketimi 150 litre olarak gerçekleşti. 2019 yılında kişi başı yıllık ortalama tüketimin yaklaşık 152 litreye ulaşması bekleniyor” bilgisini verdi.

Seyhanlı, ambalajlı su tüketiminde Marmara Bölgesi’nin toplam tüketimin yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini de aktararak, “İstanbul yaklaşık yüzde 30’luk hacmi ile önemli bir pazar. İç Anadolu Bölgesi yüzde 20, Ege Bölgesi ise yüzde 15’lik pazar payları ile Marmara Bölgesi’ni takip ediyor. Su tüketimi nüfus yoğunluğu ile paralellik gösterdiği için yazın tatil beldelerinde tavan yapar” dedi.

Haberin Devamı

Suya hücum

RAKAMLARLA SU PAZARI

- 2018’de ambalajlı su pazarının hacmi 12.1 milyar litreye ulaştı.

- Bunun 6.5 milyar litresi damacana, 5.6 milyar litresi petten oluştu.

- 2018’de sektörün büyüklüğü 7.1 milyar TL’ye ulaştı.

- 2019’da pazarın 8.4 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

- Yıllık kişi başı ortalama su tüketimi 150 litre.

- Türkiye kişi başı su tüketiminde dünyada 7.sırada yer alıyor.

- 2019’da bunun 152 litreye çıkması bekleniyor.

- Tüketimde Marmara yüzde 30’la önde yer alıyor.

- İç Anadolu yüzde 20 ile ikinci sırada.

- Ege Bölgesi yüzde 15’le üçüncü sırada yer alıyor.

SEKTÖRDE ÇOK OYUNCU VAR

- Türkiye’de ulusal ve yerel olmak üzere sektörde 200 marka bulunuyor.

Haberin Devamı

- Her şehirde satışı olan ulusal markalar Erikli, Nestle Pure Life, Hayat, Sırma, Pınar, Damla ve Saka şeklinde.

- Suder bünyesinde bulunan 20 marka Türkiye’de sektörün yüzde yüzde 60-70 oranında satışını yapıyor.

- Ancak herhangi bir markanın çok büyük, dominant bir pazar payı yok.

- Yerel markaların pazar payları yüzde 1’i bile geçmiyor.

- Türkiye’de pek çok su kaynağı var. Ancak şu anda en büyük pazar olan Marmara Bölgesi’nde işletilen su kaynaklarının büyük bir kısmı Bursa ve Adapazarı civarından geliyor.

- 12 milyar litrelik hacmiyle Türkiye, ABD, Çin, Hindistan, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerin ardından 7. büyük ambalajlı su üreticisi.