Ekonomi 'Tablet başarı getirmez'

'Tablet başarı getirmez'

17.09.2012 - 13:05 | Son Güncellenme:

Uzmanların tabletin tek başına eğitimde işe yaramayacağına ve sağlık açısından sakıncalı olabileceği uyarılarına rağmen FATİH ağır aksak adımlarla da yürütülüyor.

Tablet başarı getirmez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'her öğrenciye bir tablet' projesi ağır aksak ilerliyor. Bugüne kadar 12 bin 800 tablet bilgisayar ve 500 akıllı tahta dağıtıldı.

Haberin Devamı

4+4+4 tartışmaları Fırsatların Artırılması ve Teknolojinin İyileştirilmesi Hareketi (FATİH) projesini gölgede bıraksa da öğrenciye tablet projesinde gelecek ayın başında tekrar ihaleye çıkılacak.

Uzmanların tabletin tek başına eğitimde işe yaramayacağına ve sağlık açısından sakıncalı olabileceği uyarılarına rağmen FATİH ağır aksak adımlarla da yürütülüyor.

3 yıl içinde 614 bin 364 dizüstü bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile 38 bin 688 çok amaçlı fotokopi makinesi ve 85 bin akıllı tahtanın, 40 bin okulda öğrenci ve öğretmenlerle buluşacağı açıklanmıştı.

Projenin geçen eğitim öğretim yılında başlatılan pilot uygulamasında Türkiye genelinde 17 ildeki 52 okulda öğretmen öğrenci ve idarecilere olmak üzere toplam 12 bin 800 tablet bilgisayar ve 500 akıllı tahta dağıtıldı. Pilot uygulama için Samsung ve General Mobile’den tablet Vestel’den ise akıllı tahta alındı. Ekim ayının başında 40 bin tablet için yeniden ihale yapılacak. FATİH’in, proje sahibi Milli Eğitim Bakanlığı ile parayı veren kurum olan Ulaştırma Bakanlığı arasında da sorunlara yol açtığı söyleniyor. Ayrıca akıllı tahta ihalesinin Vestel dışında başka bir şirkete verilmesi de isteniyor.

Dünyada yıllık 80 milyon adet tablet üretimi var. Türkiye, FATİH projesi kapsamında, bu büyüklükte tableti üretecek bir yapıya sahip değil. (Yaklaşık 15-16 milyon) Yerli üretim dendi önce, daha sonra bu değiştirildi. Üstelik üç yılda tabletler değişmek zorunda. Eğitim-Sen de FATİH gibi kapsamlı bir projeyi “ben yaptım oldu” mantığı ile hayata geçirmeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuk tanımaz tutum sergilediğine dikkat çekti.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates yaptığı açıklamada, FATİH projesi gibi içinde tablet bilgisayar bulunan eğitim sistemini ‘korkunç’ sözleriyle değerlendirmişti. Gates, “Öğrenciler sadece okumuyor. Aynı zamanda yazı yazmak ve iletişime geçmek zorundalar” dedi.

Kanser riski artar

Haberin Devamı

FATİH projesi için uzmanlardan da önemli bir uyarı geldi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Canıtez “tabletli eğitim, çocuklarda kanser riskini artıracak” dedi.

Haberin Devamı

Tehlikenin öğrencilerin internete kablosuz yolla bağlanmasından kaynaklanacağını vurgulayan Canıtez, “Önlem alınmazsa birkaç yılda çocuklarda kansere yakalanma oranı artacak. Mevcut koşullarda 100 çocuktan 1’inde kanser görülüyorsa, kablosuz internetin kullanılacağı sınıflarda risk artar ve 100 çocuktan yaklaşık 6’sında kanser meydana gelir” dedi.

Canıtez, kablosuz internetin yaydığı elektromanyetik alanın, çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğuna da neden olacağını vurguladı.

FATİH neler getiriyor?

* Projenin 3+2 yılda bitirilmesi, 2011-2014 arasında gerçekleştirilmesi öngörülüyor: 1. yıl ortaöğretim, 2. yıl ilköğretim ve 3. yıl ilköğretim (I. kademe ve okulöncesi) * 42 bin okulda 570 bin dersliği Bilişim Teknolojileri (BT) ekipmanları ile donatmak (BT sınıfları: Bilgisayar, internet bağlantısı, yazıcı, tarayıcı ve projeksiyon gibi ekipmanlar).

* Her okula 1 adet çok fonksiyonlu yazıcı, 1 adet doküman kamera, her dersliğe akıllı tahta, kablolu internet bağlantısı, her öğretmene ve öğrenciye tablet bilgisayar.

* Şubat 2012’deki tablet bilgisayar pilot uygulama rakamları: 17 il 52 okul. Eğitici sayısı 169, öğretmen sayısı 2 bin 259, öğrenci sayısı 9 bin 435, toplam 11.863.

Haberin Devamı

Kaynak: Cumhuriyet-Şehriban Kıraç