Ekonomi ‘TANAP’ 2018’in ikinci yarısı hazır

‘TANAP’ 2018’in ikinci yarısı hazır

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Berat Albayrak, TANAP projesinin bölgesel işbirliğinin en tarihi örneği olduğunu belirterek, “İnşaatın yüzde 65’i tamam. 2018’in ikinci yarısı itibariyle boru hattını gaz ile doldurmaya hazır hale getireceğiz” dedi

‘TANAP’ 2018’in  ikinci yarısı hazır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nda (TANAP) inşaatın yaklaşık yüzde 65’inin tamamlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Albayrak, “2018’in ikinci yarısı itibariyle boru hattını gaz ile doldurmaya hazır hale getireceğiz. Bu kapsamda, 2020 itibarıyla 10 milyar metreküp Azeri gazını TAP’a (Trans Adriyatik Boru Hattı) iletebileceğiz” dedi. Albayrak, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 3. Bakanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, enerjinin; bölgenin ve dünyanın istikrarı, barış için önemli bir araç olarak kullanılabileceğine inandığını söyledi.

Türkiye’nin, bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayan, ülkelerin karşılıklı çıkarlarına hizmet eden ve nihai olarak bölgesel barışa, huzura ve istikrara destek verecek tüm projelerin parçası olacağını vurgulayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “İnanıyoruz ki hiçbir ülke tek başına, iş birliği ağlarının bir parçası olmadan enerji güvenliğini sağlayamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TANAP’ 2018’in  ikinci yarısı hazır

Kolaylaştırıcı rol...

Bakan Albayrak, Türkiye’nin bölgedeki enerji projeleri için kolaylaştırıcı rol üstlenmeye devam edeceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Tüm paydaşların çıkarına olan ve adil bir paylaşımı amaçlayan projelerin barışa, huzura ve istikrara yapacağı katkıya inandığımız için, Dünya Enerji Kongresi’nde ‘Barış İçin Paylaş’ sloganını seçtik.”

Bundan 10 yıl önce ilk kez dile getirilen Güney Gaz Koridorunun belkemiği olarak Azerbaycan ile TANAP projesinin geliştirildiğini anımsatan Albayrak, TANAP hattının ilgili tüm paydaşlarına hizmet eden bölgesel iş birliğinin mükemmel ve tarihi bir örneği durumunda olduğunu kaydetti.

Türkiye’den Kuzey Suriye’ye elektrik

Bakan Albayrak, konuşmasında Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybeden 600’den fazla Azeri vatandaşını andı. Suriye’de yaşanan çatışmanın da artık insanlığın vicdanını kanatan trajik durumun ötesine geçtiğini belirten Albayrak, Türkiye’nin ilk günden itibaren izlediği açık kapı politikası ile bugün 3 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yaptığının altını çizerek, şunları kaydetti: “Bugüne kadar sadece mülteciler için yapılan harcamalar 25 milyar doları aştı. Türkiye aynı zamanda Kuzey Suriye’de terörden arındırılan bölgelere elektrik sağlamakta. Ancak çözüm sadece Türkiye’nin samimiyetle üstlendiği sorumluluk ile mümkün değil. Bu yükün başta Avrupa olmak üzere dünyadaki diğer büyük ülkeler tarafından paylaşılması gerekmekte. Sinekleri öldürerek değil, bataklığı kurutarak sonuç elde edebilirsiniz ve bataklığın kuruması da müşterek çaba ile mümkündür.”

Haberin Devamı

‘TANAP’ 2018’in  ikinci yarısı hazır

1900 kilometrelik TANAP’ta kullanılacak 1.2 milyon ton çelik boru alımının yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler aldı. Böylece, Türkiye’den de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın 1520 kilometrelik bölümünü Türk şirketlerin olduğu konsorsiyumlar yapacak.

Bu uzunluk Türkiye’nin 1650 metrelik doğu-batı uzunluğuna yakın. Hatta döşenecek boruların yaklaşık 1350 kilometresi 56 inç, kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak.

TANAP’ta SOCAR’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30 ve BP’nin yüzde 12 payı bulunuyor.

‘Dönüm noktası’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Aliyev, “2011’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte TANAP’a imza attık. İstanbul’daki imza töreni dönüm noktası oldu. Sonra diğer anlaşmalar imzalandı. TANAP anlaşması olmasaydı bu proje olmazdı” dedi.