Ekonomi Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

22.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Futbol yayın ihalesini yıllık 500 milyon dolarla kazanan Digiturk tüm zamanların rekorunu kırdı. KDV dahil yılda 600 milyon dolar ödeyecek. TFF Başkanı Demirören, “Bu para sonsuz gelen para değil, ona göre harcamak gerekiyor” dedi

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

Futbol yayın ihalesinde gelenek devam ediyor. Süper Lig ve TFF 1. Lig’in yayın haklarıyla ilgili ihalesini Digiturk aldı. Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) Riva’da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’ndeki ihaleye Digiturk ile Turkcell katıldı. İhale kısa sürede sonuçlandı.

Haberin Devamı

Digiturk 16 sezondur tek resmi yayıncısı olduğu Spor Toto Süper Lig maçlarını yıllık 500 milyon dolar+KDV (600 milyon dolar) teklif karşılığında, 5 sezon daha yayınlama hakkını kazandı. Maçlar, 2021-2022 sezonu sonuna dek sadece bu platformda yayınlanacak. İhaleye Digiturk dışında Turkcell C Grubu için teklif verdi. Digiturk, D paketini alarak, iki ligin yurtiçi yayınlarıyla birlikte, yurtdışı satışı, radyo, özet, bant ve mobil haklarını da aldı. Türk Telekom, ihaledeki paketleme şekillerinin ve teklif taban fiyatlarının halihazırdaki iş modelleriyle uyumlu olmaması sebebiyle ihaleye katılmazken, şartname alan Vodafone ve D-Smart da masada yer almadı.

‘Faydalı kullanalım’

İhale toplantısında, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Başkan Vekilleri Servet Yardımcı, Hüsnü Güreli, Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim de katıldı. TFF Başkanı Demirören, Digiturk’ün 5 sezonda Türk futboluna 3 milyar dolarlık destek sağlayacağının altını çizdi.
Başkan Demirören, “Yayın gelirleri 2017 Haziran ayından itibaren 500 milyon dolar artı KDV olacak, yüzde 50 gibi bir artış oldu. Çok büyük rakam ama mühim olan Türk futbolunun bunu çok olumlu ve faydalı kullanması. Burada kulüp başkanlarımıza çok büyük işler düşüyor. Bu para sonsuz gelen bir para değil ona göre harcamaları gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Rakamlarda % 50 artış var hedeflerimizi yakaladık

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, “Gece gündüz çalışılmasının ürünü nihayete erdi. Hedef rakamı çok şükür yakalamış durumdayız” dedi.

Gümüşdağ, şöyle devam etti: “Yayıncı kuruluşa destek vermeye devam edeceğiz ve futbolun marka değerini her geçen gün arttırmak için ne gerekiyorsa TFF ile birlikte yapacağız. Bugün baktığınızda kulüpler açısından hesaplara göre önümüzdeki yıl Haziran ayı itibarıyla yüzde 50’ye yakın bir artışları olacak. Yani bugünkü gelirin yüzde 47.50 civarı bir artış var. Bu artış bence Türk futbolu için tarihi bir artıştır. Tabii bu artışların doğru kullanmak, finansal fair play anlayışına uygun kullanmak çok önemli. İnanıyorum ki Türk futbolu için çok önemli bir gün. Bunu Türk futbolu için doğru kullanırsak çok önemli artılar ve değerler kazanırız.”

Haberin Devamı

Enteresan rakam!

İhaleyi yöneten TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli ise Kulüpler Birliği Vakfı ve federasyon olarak ortaya çıkardıkları sinerjiyle çok önemli rakamlara ulaştıklarının altını çizerek, “Yüzde 50’ye yakın bir artış Türk futbolu için çok önemli. Enteresan bir rakama geldi. Daima mali disiplin ve denk bütçe üzerinden gitmezsek, bu paranın da sonu yok. Bizim federasyonumuzun ulusal lisans talimatı da çok açık. Gelirlerimiz giderlerimize eşit olmalı. Bugüne kadar verdikleri hizmetler için Digiturk’e teşekkür ediyorum. Çok uzun yıllardır çözüm ortağımız.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya katılan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, “Digiturk’ü tebrik ediyorum. Çok önemli bir deneyimleri var. Bu deneyimi yeni vizyon ile karıştırarak önemli işler yapacaklardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tek rakipten tebrik mesajı

Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Digiturk’ü kutluyorum. Türk futbolunun her zaman en büyük destekçilerinden biri olarak bugünden sonra da ilk göz ağrımız Türk futbolunun her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaliteli futbol şart

Ekonomik dağılımda Türk futbolunun 6. sırada bulunduğunu ancak futbol kalitesi olarak henüz bu noktalara gelemediğini anlatan Demirören, “Demek ki bizim sadece ekonomik değil, futbol olarak da buralara gelmemiz gerekiyor. Bu da kulüplerimizin gelirini düzgün kullanması ve altyapıya vereceğimiz önemle yapılır. Bu tarihi günü çok iyi değerlendirebilirsek kulüplerimizin ve Türk futbolunun önünün çok açık olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Türk futbolunun bir aile olduğunu kaydeden Demirören, şunları kaydetti: “Tabii ki bu ailenin içerisinde kendi aramızda üzülmeler olacak ama hepimizin ortak menfaati Türk futbolunun biraraya gelmesidir. Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ ile de çok iyi bir anlayış içerisindeyiz. 5 firma bu işle ilgilendi, ciddi zaman harcadı. Şartlar iki firmanın katılımına yol açtı. Hayırlı olsun diyorum.”

Haberin Devamı

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

İngiltere önde koşuyor Almanya’nın peşindeyiz

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

Süper Lig İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’dan sonra en çok maç yayını geliri elde eden 6’ncı lig konumunda. Hollanda, Polonya ve Portekiz ligleri yayın gelirinde Türkiye’nin gerisinde kalırken Süper Lig, listenin zirvesindeki Fransa, İtalya, Almanya klasmanına yaklaşıyor. Yıllık 500 milyon dolarlık anlaşmayla yayın hakları satılan Süper Lig’in bir maçı 1 milyon 543 bin dolar karşılığında televizyonlara yansıyor. Bu gelirden aslan payını üç büyük kulüp alırken, lig sonundaki sıralama da dağılımda önemli rol oynuyor.

‘Spora en büyük yatırımı yaptık’

Digiturk’ün sahibi Katarlı beIN Media Group’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nasser Al-Khelaïfi, 5 sezon daha Spor Toto Süper Lig’in tek yayıncısı olma ayrıcalığını sürdürmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Bu rakamla Türkiye’de bugüne dek spora yapılmış en büyük yatırıma imza atıyoruz. Önceliğimiz, futbolseverlere ileri teknoloji ile en kaliteli hizmeti sunabilmek. Türkiye’ye ve Türkiye futboluna inanıyoruz. Hem Digiturk hem de Türk futbolu için yeni bir dönemi başlatıyor olmak bizim için son derece heyecan verici”

En iyi içerik ve teknoloji?

Digiturk CEO’su Yousef Al Obaidly, “Hizmet kalitemizi artırma yönünde yeni projeler hayata geçirmek gibi önemli bir sorumluluk almış bulunuyoruz. Digiturk’ün yayın kalitesini güçlendirmek ve yenilikçi yaklaşımımızı sürdürerek abonelerimize en iyi içerik ve teknolojiyi sunacağız. Şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da futbolseverlere en iyi ve en son teknolojiyi sunarak, futbol izlemekten alınan zevki en üst noktaya taşıyacağız. Futbol Federasyonu’na ve Kulüpler Birliği’ne ihale süreci için teşekkür ediyoruz.”

Tarih yazdılar 3.000.000.000 $

Yıllık bin TL’ye yakın?

Digiturk farklı paketlerle futbol keyfini evlere taşıyor.

Bütün paketlerin ilk üç ayı kampanyalı olarak 29.99 TL.

Tüm takım maçlarının dahil olduğu Süper Lig paketinin üç ay sonrası
aylık fiyatı ise 81.99 TL.

Şampiyon olmuş 5 takımın yer aldığı Şampiyonlar paketi ise aylık 70.99 TL. BJK, FB ve GS’den birinin tüm maçlarını içeren Taraftar paketinin fiyatı ise üç ayın ardından 62.99 TL.

Futbolseverlerin Süper Lig paketi için yıllık 828 TL ödemesi gerekecek

Şampiyon paketi için 729 TL, Taraftar paketi için de 657 TL ödemeleri gerekecek.