Ekonomi Tarım Bakanlığı Coca Cola'yı incelemeye aldı

Tarım Bakanlığı Coca Cola'yı incelemeye aldı

18.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tarım Bakanlığı Coca Cola'yı incelemeye aldı

Tarım Bakanlığı Coca Colayı incelemeye aldı


Tarım Bakanlığı, Belçika'nın Coca - Cola ürünlerini toplatma kararı üzerine Türkiye'deki Coca-Cola üretimini incelemeye aldı. Bakanlığa bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü şirketten üretim konusunda detaylı bilgi isterken, tetkik çalışmalarına da başladı.
Satış konusunda denetim yetkisi bulunan Sağlık Bakanlığı ise Belçika, Lüksemburg ve Fransa'da yaşanan olaylar üzerine Tarım Bakanlığı'ndan bilgi istedi. Bakanlık yetkilileri buradan alacakları yanıta göre hareket edecek.
Bu arada Türkiye'deki Coca - Cola yetkilileri yaptıkları açıklamada, Türkiye'de Belçika'dakine benzer bir sorun olmadığını açıkladı. Türkiye'ye Belçika'dan ithalat yapılmadığı belirtilen açıklamada, "Burada tamamen yerli üretim yapılıyor" denildi.
Dünyada 200 ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola'nın, Avrupa'da yaşadığı sorunlardan ne yönde etkileneceği ise yeni bir tartışma başlattı. Son 44 satış hacmi sürekli artıran Coca - Cola, 113 yıllık tarihinde sadece 12 defa satış düşüşü yaşadı.
Geçen yıl, 1997'ye göre bir milyar kasa fazla kola satışı gerçekleştiren Coca - Cola Türkiye'de de 1965 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
Coca - Cola'nın, Türkiye'de 4 bin çalışanı ve dokuz fabrikası bulunuyor. Son üç yılda Türkiye'de 236 milyon dolarlık yatırım yapan Coca - Cola, Fanta, Sprite, Cappy ve Schweppes markalarıyla da içecek üretiyor.
Coca - Cola, Türkiye'de yüzde 40 Atlantik Industries, yüzde 40 Anadolu Grubu ve yüzde 20 Özgörkey ortaklığı ile kurulan Maksan, Ansan ve İmbat şirketleri tarafından üretilip, pazarlanıyor.

Belçika'dan gıda ithalatı durduruldu

Belçika'da Başbakan Dehane'nın istifasına neden olan "kanserli tavuk" skandalı, Belçika menşeyli bütün gıda ürünlerini vurdu. Tarım Bakanlığı Belçika'dan veya başka ülkeler üzerinden Türkiye'ye getirilen Belçika kökenli tüm gıda maddelerinin ithalatını durdurdu. Belçika'dan daha önce ithal edilen çikolata hammaddesi, süt tozu ve süt ürünleri, sığır ve koyun eti yağı gibi her türlü yağlı madde, kanserojen "dioksin" maddesi içerip içermediğinin saptanması için incelemeye alındı.
Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Belçika'daki tavuklarda rastlanan "dioksin" maddesinin tarımda yabani ot mücadelesinde ve odunsu köklü ağaçların öldürülmesinde kullanıldığını belirtti.