Ekonomi Tarımda devrim

Tarımda devrim

15.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye tarım alanında ‘milli’ projelerle atağa kalkmaya hazırlanıyor. Sebze ve ürün çeşitliliğinden, yerli gübreye uzanan tarım politikalarında köklü değişim planlanıyor

Tarımda devrim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Milli Tarım Projesi” toplantısında çiftçilerle bir araya geldi. Salonun yetersiz kalması nedeniyle dışarıda kalan çiftçilerin de megavizyon ekranlardan takip ettiği toplantıda projenin detaylarını Başbakan Binali Yıldırım anlatırken, Anadolu’nun en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen her iki konuda da olunması gereken yerin epeyçe uzağında olunduğunu belirten Erdoğan önemli mesajlar verdi.

Haberin Devamı

“Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor. İhtiyacımızı karşılayabilmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir manzara değildir” diyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Azotlu gübreyle topraklarımız mahvediliyor. Doğal gübreye dönmek durumundayız. Bu noktada yapmamız gereken işlerin başında çöp atıkları diyoruz ya bunları biz gübreye çevirmek suretiyle bunları rahatlıkla kullanabiliriz. Sadece 30 büyükşehir belediyesi bu konularla ilgili adımını atsa büyük menfaat elde ederiz. Bölgesini doyuruyor olması gereken Türkiye’nin gıda ve et ithalatı yapmasının ortada bir sorun olduğunun ifadesi.”

Domates, biber rakamları söylenince ağırıma gidiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enflasyon hedefine ulaşamamasının en büyük nedeninin gıda fiyatları olduğunu belirterek, “Domates, biber rakamları söylenince ağırıma gidiyor. Domatesten biberden dolayı enflasyondan etkilenmemiz lazım. 19 sebze çeşidi nedir ya? Bunu artıracağız. Adamlara gidiyorsun bakıyorsun masaya peynirlerin envayi çeşitlerini getiriyor. Bacılarım bizde de olur mu? Olur” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, şöyle devam etti: “Avrupa’da 1 numara olmamız gerçek potansiyelimiz anlamına gelmiyor. Gıda ve et ithalatı yapıyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. İnşallah Milli Tarım Projesi ile çözüm konusunda önemli adımlar atmış oluyoruz.”

Ben de bir çobanım

“Peygamberlerin mesleği olan çiftçiliği ve çobanlığı, teknolojinin imkanlarıyla destekleyerek doğru planlamayla, yönlendirmeyle, teşvik ederek ülkemizde hak ettikleri konuma getirmeliyiz” diyen Tayyip Erdoğan, “Çobanlık deyip hafife almayın. Alan alsın. Ben de bir çobanım. Bunu anlayan anlar. Anlamayanların geldiği durum belli zaten, biz işimize bakalım” diye konuştu.

Mazotta ‘yarım depo’ sizden, yarısı bizden

Tarımda devrim

Milli Tarım Projesi toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Gübre ve mazot konusunda sizlere daha çok destek vereceğiz. Bu iki kalemin yükünü hafifleteceğiz. 2017’den itibaren gübrede vergiyi kaldırdık. Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Mazotun yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanmasına 2017 yılıyla birlikte başlanacak.

Haberin Devamı

Tarımda devrim

“Geçtiğimiz 14 yılda AK Parti olarak tarım sektörüne 90 milyar lira destek verdik” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:
“Daha fazla da destek vermeliyiz çünkü tarım sektörü kaynak tüketen değil, Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayan sektörlerin başında olmaya devam ediyor. Bu destekleri verirken bir yöntem değişikliğine gidiyoruz. Böyle parça pinçik vermek yerine yılda iki sefer, bir ekerken bir biçerken, yani nisan mayısta bir destek, eylül ekimde bir destek olarak sadeleştirelim dedik. İnsanlar da aldığı destekten bir şey anlasın dedik. Böylece siz de ne alacağınızı bileceksiniz, işinizi ona göre yapacaksınız.”

Miras yoluyla bölünmeye yönelik düzenlemeye işaret eden Yıldırım, “Toplulaştırmayı da daha kolay hale getireceğiz. 7 milyon hektar yeni tarım arazisi toplulaştırması gerçekleştireceğiz. Bakanlar Kurulu olarak aldığımız kararla sulamada sorumluluğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘İhracat hedefi’ 40 milyar dolar

Tarımda devrim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Gelecek dönemde tarımsal hasılada 150 milyar doları ve ihracatta 40 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye’nin 941 havzaya ayrıldığını kaydeden Çelik, havza bazlı üretim desteğinin uygulanacağını söyledi. Böylece üretimi planlamayı, ve çiftçinin hakkını almasını sağlamayı amaçladıklarının altını çizen Çelik, “Türkiye toprakları 79 milyonun. Tapusu bizde olabilir ama toprakların tapusu üretmek için bizdedir. Eğer üretmiyorsa orada kişisel mülkiyetten ziyade, 79 milyonun hakkı önemlidir. Onun için 1 karış boş arazi bırakmayacağız, ekeceğiz” şeklinde konuştu.