Ekonomi Taşar: "Çiftçiye borcumuz kalmadı"

Taşar: "Çiftçiye borcumuz kalmadı"

01.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Taşar: "Çiftçiye borcumuz kalmadı"

Taşar: Çiftçiye borcumuz kalmadı

       TARIM ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, dün bakanlığının 18 aylık icraat dönemine ilişkin bir değerlendirme toplantısı yaptı. Yeni yıla sıfır kuruş borçla girdiklerini belirten Taşar, "Çiftçiye hiç borcumuz yok" dedi.
       Çiftçilerin bir yıllık bütün alacaklarının ödendiğini söyleyen Taşar, 1998 yılı içersinde toplam 8 milyon ton ürün alındığını, buna karşılık üreticiye 407 trilyon 309 milyar para ödediklerini açıkladı. Taşar, son olarak TMO'nun Adana, İskenderun ve Osmaniye'deki mısır üreticilerine ödenmesi gereken 4 trilyonluk borcun da ödendiğini bildirdi. Tarım Bakanlığı'nın daha önce hükümetlerin aldığı rutin ve günübirlik kararları uygulayan bir sekreterya konumuna düşürüldüğünü belirten Taşar, "Bu dönemde bakanlığımız politika, proje ve çözüm üretmeye, saat gibi çalışmaya başladı" diye konuştu.
       Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) bu yıl çiftçilere toplam 150 bin ton kaliteli tohumluk dağıttığını, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'ne 2 trilyon 387 milyar kredi verildiğini ve AB ülkelerinin su ürünlerine koyduğu ihracat yasağının kaldırıldığını ifade eden Taşar, kendi personelini de unutmadığını belirterek, "Bu yıl bütçe kalemlerinden bakanlığımıza, 7 trilyon 250 milyar ödenek tahsis ettik" dedi. Geçici bütçeye konulan hüküm gereğince bakanlık bünyesinde çalışan 5 bin 800 geçici işçinin 1999 yılı içinde kesintisiz çalışmasını sağlayacak hazırlıklara başladıklarını da söyleyen Taşar, 10 yıldır beklenen bakanlık 2 bin 712 tekniker kadrosunun kıdem esasına göre 1 Ocak'tan itibaren verileceğini belirtti.

       Topraksız köylülülere toprak dağıttıklarını ve global krizden en az etkilenen sektörün tarım sektörü olduğnu ifade eden Taşar, "Bütün bu rakamlar, şu ya da bu şekilde tarım sektörünün kötü olduğunu söyleyenlere bir cevaptır" diye konuştu. Taşar, çiftçiye yaptıkları ödeme tablosunu gururla göstererek, "Bunu muhalefetin kapısına asacaksın" dedi.
       Taşar ayrıca, Tikveşli Tarım İşletmeleri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Vardarlı'nın Cumhurbaşkanı Demirel'e `damızlık ve düve yetiştiriciliği' ile ilgili yazdığı şikeyet mektubunu eleştirerek, "Bazı kendini bilmez iş adamları var. Daha bugün (dün) Türkiye Hayvancılığı Projesi Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bu kişiler Resmi Gazete'yi alıp satır satır okumalı ve utanmalıdırlar. Tabii utanacak yüzleri varsa" dedi.
       Vardarlı'ya mektubunda yaptığı hakaretlerden dolayı da dava açacağını söyleyen Taşar, "Hiçkimse karnından konuşmamalıdır" diye konuştu.