Ekonomi Tatil planı yapanlara döviz uyarısı geldi: Bu yıl cep yakacak

Tatil planı yapanlara döviz uyarısı geldi: Bu yıl cep yakacak

13.06.2015 - 10:08 | Son Güncellenme:

Mayıs ayında, zam şampiyonluğu sıralamasında yüzde 20 artışla yurtiçi tur fiyatları dikkat çekti. Sektör uzmanlarına göre fiyatları son aylarda hızlı artan dolar vurdu. Yaz tatili cep yakacak.

Tatil planı yapanlara döviz uyarısı geldi: Bu yıl cep yakacak

Er­ken re­zer­vas­yon sü­re­ci­nin so­na er­me­siy­le yur­ti­çi tur fi­yat­la­rı­nın art­tı­ğı­nı ak­ta­ran Tür­ki­ye Se­ya­hat Acen­te­le­ri Bir­li­ği (TÜR­SAB) Baş­ka­nı Ba­şa­ran Ulu­soy, ge­çen yıl 3 mil­yon ki­şi­nin er­ken re­zer­vas­yon yap­tır­dı­ğı­nı, bu yıl bu ra­ka­mın 3,5 mil­yo­na ula­şa­ca­ğı­nı ön­gör­dü. Dö­viz kur­la­rın­da­ki yu­ka­rı yön­lü ha­re­ke­tin, yurt­dı­şı tur­la­rı­nın ma­li­ye­ti­ni ar­tır­dı­ğı­na da dik­kat çe­ken Ulu­soy, bu­na rağ­men hal­kın yurt­dı­şı tur­la­rı­na il­gi gös­ter­di­ği­ni açık­la­dı.

Otel fi­yat­la­rı dü­şe­bi­lir

Haberin Devamı

Tür­ki­ye­’de otel fi­yat­la­rı­nın glo­bal baz­da art­ma­dı­ğı­nı, an­cak do­lar ve eu­ro­ya bağ­lı ola­rak dö­viz ar­tı­şı­na pa­ra­lel bir ar­tış mey­da­na gel­di­ği­ni açık­la­yan Tur Ope­ra­tör­le­ri Plat­for­mu Söz­cü­sü Cem Po­la­toğ­lu da, tur fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şın dö­viz­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Rus pa­za­rın­da ya­şa­nan yüz­de 40’lık ge­ri­le­me­nin otel fi­yat­la­rı­nı dü­şü­re­ce­ği­ne de­ği­nen Po­la­toğ­lu, “O­tel­ler­de­ki do­lu­luk oran­la­rı­na gö­re fi­yat­lar de­ği­şik­lik gös­te­re­cek­tir. Oda­la­rı­nı dol­dur­mak is­te­yen otel­ler, son da­ki­ka fır­sat­la­rı su­na­cak­tı­r” de­di.

Rus kay­bı 260 bin ki­şi

Rus­ya­’da ya­şa­nan kriz ne­de­niy­le, bu ül­ke­den ge­len tu­rist sa­yı­sın­da, yı­lın ilk 5 ayın­da yüz­de 10’a ya­kın bir düş­me ya­şan­dı­ğı­nı bil­di­ren Nü­ans­tur Ge­nel Mü­dü­rü Gün­gör Ka­bak ise şu aşa­ma­da Rus tu­rist kay­bı­nın 260 bin ci­va­rın­da ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Haberin Devamı

Yıl­so­nu­na ka­dar Rus tu­rist kay­bı­nın bir mil­yo­na yak­la­şa­ca­ğı­nı ön­gö­ren Ka­bak, şöy­le de­vam et­ti:

Özel fi­yat ve in­di­rim

“Ge­çen se­ne 2 mil­yon 920 bin tu­rist ağır­la­yan An­tal­ya, 1 Ocak-1 Ha­zi­ran 2015 ta­rih­le­ri ara­sın­da 2 mil­yon 628 bin ki­şi­ye ev sa­hip­li­ği yap­tı. Otel­ler özel­lik­le Rus­ya pa­za­rın­da ya­şa­na­cak da­ral­ma­nın far­kın­day­dı. Bu ne­den­le özel fi­yat ça­lış­ma­la­rı ve in­di­rim­ler ha­zır­la­dı­lar an­cak tu­rist sa­yı­sın­da dü­şü­şü en­gel­le­ye­me­di­ler.”

Yakıt teşviği yetmedi

Rublede yaşanan devalüasyonun Rusları derinden etkilediğini hatırlatan Güngör, Kabak, şu konuya dikkat çekti: "Devlet bu konuda turizm sektörünü canlandırmak için yurtdışından turist taşıyan uçaklara yakıt teşviği getirmişti, ancak bu hamle de yeterli olmadı.”