Ekonomi Tatilde ‘ultra’ 2023

Tatilde ‘ultra’ 2023

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haziran-kasım arasındaki yaz sezonu kıyı otellerinde yüksek doluluklarla kapandı. Bu dönem aynı zamanda Antalya ve Bodrum’un dünya jetseti’nin lüks turizm rotasında güçlenmesini sağladı. Beklentinin üzerinde doluluklar yakalayan ultra lüks markalar, 2023 için de hedefleri yükseltti.

Tatilde ‘ultra’ 2023

Duygu Erdoğan - Pazar ve turizm çeşitliliği ile turizm gelirini artırmaya odaklanan Türkiye, 2022 yılında bir yandan pandemiden aldığı yaraları kapatırken, diğer yandan ise dünyanın lüks turizm rotalarında markalarını güçlendirdi. Bu açıdan sezon boyunca Bodrum ultra lüks grubunda dünya jetset’ini ağırladı. Antalya ise artan doluluk oranlarına yılın son iki ayında da artan rezervasyonlarını ekledi. Haziran-kasım arasına yayılan yaz turizmini yüksek doluluklarla kapatan kıyı otellerinin bir kısmı kış boyunca da açık kalarak misafir ağırlamaya devam ediyor. Bölgelerde 2023 yaz sezonu hazırlıkları da hızlı başladı. Kasım sonu itibarıyla kapanan ultra lüks markalar, kıyı bölgelerde geçen sezonu ve yeni döneme ilişkin öngörülerini paylaşıyor.

Haberin Devamı

Yılın ilk 10 aylık verileri, turizmde rekorlar yılı olan 2019 ile başa baş bir tabloyu getirdi. 2019 ilk 10 ayında Türkiye’yi 40.2 milyon yabancı turist ziyaret ederken bu sayı 2022’nin aynı döneminde 39.6 milyona ulaştı. Buna göre yaz sezonunun hazirandan kasım sonuna kadar uzadığı belirtilirken, bu dönemde Avrupa’dan en fazla turist artışı Alman ve İngiliz turistlerden oldu. Savaş ortamına rağmen Rusya’dan gelişler de devam ediyor.

İngiltere ve ABD öne çıktı

2022’ye ilişkin pozitif beklentilerinin çok üzerinde bir taleple karşılaşıp sezonu tamamladıklarını anlatan Six Senses Kaplankaya Genel Müdürü Adnan Yücel, butik lüks seyahat acentelerinden olmak üzere tüm kanallardan yoğun bir rezervasyon süreci yaşadıklarını söyledi. Tesiste ağırlıklı olarak İngiltere, ABD ve Rusya’dan gelen turistlerin sezonu geçirdiğini belirten Yücel, “Bunun yanı sıra Türk misafirlerimiz, Ortadoğu ve Avrupa’dan da yoğun bir akış gördük… Tüm dünyaca bu savaşların bir an önce bitmesini ve ülkelerin normale dönmesini bekliyoruz. Kaybedilen pazarlar da kendilerini toparladıklarında geri döneceklerdir. Kış dönemini en yüksek kalitede servis ve hizmet kalitesini sürdürmek üzere hazırlıklarla geçireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Yeni sezon çok daha iyi olacak’

Dünyada yaşanan tüm krizlere rağmen turizmde yaz sezonunu başarıyla kapatan oteller 2023’e hazırlanıyor. Güral Premier Tekirova/Güral Premier Belek adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, turizmde rekorlar yılı olan 2019’u ciro bazında yakaladıklarını söyledi. Güral, “Kurlardaki aşırı artış nedeniyle son iki yılda iç pazar fiyatları ciddi bir yükseliş gösterdi. Fiyat artışlarına rağmen Güral Premier otellerine olan talebin önü kesilmedi. Pazar çeşitliğine uzun yıllardır ciddi önem vermekteyiz. Özellikle kriz dönemlerinde bunun meyvesini aldığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Otellerin nisanda yeni sezonu başlatacağını kaydeden Güral, “Kış sezonunda markamızı güncel tutmak için bakımlarımızı yapıyoruz. Kış aylarında yaklaşık 20 ülkede pazarlama faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 2023 yılında ülkemize olan talebinin daha da artacağını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüksek talep, yüksek doluluk

Amanruya Bodrum Genel Müdürü Igor Barba, sezonda Amanruya Bodrum’a olan talepte gördükleri artışa dikkat çekerken, geçen yılın aynı dönemine göre doluluk artışının yüzde 16 olduğunu ifade etti. Barba, “Pandemiden çok daha az etkilenen bir sezon olduğu göz önüne alındığında, daha yüksek talep, daha yüksek oranlar ve artan tüketim getiren batı pazarlarına doğru güçlü bir kayma gördük” dedi. Tesiste en çok Rusya, ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere 3 farklı pazardan misafir ağırladıklarını anlatan Barba, “Toplam geceleme sayısının yaklaşık yüzde 60’ını birlikte yaptılar. Geri kalan gecelemeler, Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Hollanda, İsviçre gibi diğer AB ülkelerinden yapıldı. Türk misafir oranını da yüksek tuttuk ve bu yıl bireysel olarak en iyi beş pazar arasına girdik” dedi.

Belek’te rekor yılı

2022’yi Antalya Belek otelleri için rekor yılı olarak tanımlayan Gloria Hotels & Resorts Satış & Pazarlama Koordinatörü İbrahim Tosun, sebeplerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz sonrası Rus misafirlerin Türkiye dışında pek bir alternatifinin kalmaması. İkinci olarak Rusya’dan outgoing yapan Türk operatörlerinin mevcut uçuşlarını gerçekleştirememesi ve geçtiğimiz yıllara oranla çok kısıtlı bir kapasite ile THY uçakları kullanılmasıdır. Arz talep konusunda denge kaybı yaşanması sonucu bilet fiyatları ciddi oranda artmış ve bu durum Türkiye’ye gelebilecek olan misafir kitlesinde doğal bir eliminasyona sebebiyet vermiştir. Yaşanan durumun pozitif etkisini konuşursak da Belek bölgesi gibi daha lüks tesislerin ön plana çıkmasına neden olmuştur.”

Mevcut konjonktürün devamı halinde çok parlak bir 2023 beklediklerini anlatan Tosun, kışın açık olan Gloria Golf Resort, Gloria Verde Resort ve Gloria Sports Arena tesislerinde ise kongre, golf ve spor turizmine ağırlık verildiğini söyledi.

Rezervasyon hızlı başladı

Caresse, a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum’un yatırımcısı Büyükhanlı Kardeşler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Büyükhanlı, haziran, temmuz ve ağustosta otel doluluğunun yüzde 90; eylül, ekim ve kasımda ise yüzde 80 olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ağırlıklı olarak Avrupa, Amerika, Rusya ve Türkiye’den misafir ağırladıkları bilgisini paylaşan Büyükhanlı, “Otelimize ek olarak bu sene rezidanslarımıza da uzun ve kısa dönem için talep artışı oldu. Rezidansta şimdiden 2023 rezervasyonlarını almaya başladık. Kasım itibarıyla otel için sezonu kapattık fakat rezidanslar-ımız tüm yıl aktif olarak devam ediyor. Talep bu şekilde devam ederse, turizm açısından 2023 ülkemiz için oldukça verimli geçecek” dedi.