Ekonomi Tekno anneler!

Tekno anneler!

14.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Annelere alınan hediyelerin başında artık teknoloji var. Tabii ki cep telefonu listenin başında. Telefonu, kişisel bakım ve ev bakım ürünleri takip ediyor. Kadınların teknoloji harcaması artarken, internet kullanımları da zirve yapıyor

Tekno anneler

Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü, bu yıl da bu pazara denk geldi. Anneler Günü, annelerimize sevgimizi göstermenin yanında perakendecilerin de heyecanla beklediği bir gün. Çünkü bu günde yapılan harcamalar başka hiçbir özel günde yapılmıyor. Anneler için yapılan hediye harcaması yılbaşı, babalar günü ve sevgililer gününü bir hayli geride bırakıyor. Anneler Günü diğer sektörleri olduğu gibi teknolojiyi de hareketlendiriyor. Teknoloji hediyesi daha çok babalara özgüymüş gibi görünse de aslında bu durum son yıllarda değişti. Artık anneler de teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor. Türkiye’de teknoloji perakendesi denince ilk akla gelen firmalardan biri olan Teknosa’nın Genel Müdürü Bülent Gürcan’la, anneler, kadın ve teknolojiyi konuştuk.

Haberin Devamı

Cep telefonu ilk sırada

Türk kadınları ve anneler teknolojiye ne kadar meraklı? Teknoloji alırken nelere dikkat ediyorlar?

Kadınların teknolojiyi tamamen hayatlarını kolaylaştırmak ve kendi ihtiyaçlarını gidermek için takip ettiğini görüyoruz. Geçen yıl 18 ilde, 18 yaş üzeri 1.519 kadınla yaptırdığımız araştırma sonuçlarına göre, yüzde 65 oranla kadınların asla vazgeçemedikleri teknolojik eşyaların başında cep telefonu geliyor. Bu yaşa göre de farklılık gösteriyor. 18-44 yaş arası kadınlar cep telefonunu, 45-54 yaş arasındakiler çamaşır makinesini, 55 yaş ve üzerindekiler ise televizyonu en çok ihtiyaç duyulan ürün olarak görüyor. Yaptığımız özel bir çalışmanın sonuçlarına göre, kadınlar erkeklerden daha çok mobil internet kullanıyor. Alışveriş kararına çok yönlü araştırma ve denemelerden sonra ulaşıyorlar. Arkadaşlarına danışıyorlar, sosyal mecralardan araştırma yapıyorlar ve forumlarda vakit geçiriyorlar. Ayrıca, kadınların genellikle ürünü birebir görmek, denemek ve emin olmak için alışveriş mağazalarından test ederek almayı tercih ettikleri ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Annelere en çok ne teknoloji hediyesi alınıyor?

Mağazalarımızı ve sitemizi ziyaret eden kadınların en çok tercih ettikleri ürünler sırasıyla akıllı telefonlar, kişisel bakım ürünleri ve ev bakım ürünleri oluyor. Kişisel bakımda saç kurutma makineleri, şekillendiriciler ve epilatörler ön plana çıkıyor. Kadınların hayatlarını kolaylaştıran ve keyiflendiren küçük ev aletlerindeki yeni teknolojileri yakından takip ettiklerini söyleyebiliriz. Gıda ve içecek hazırlayıcılar, ütü ve siklonik süpürgelerin büyümesi de bunun bir göstergesi.

Anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı gibi özel günlerde kadınlar için mağazalarımızdan birçok farklı hediye alınmakla birlikte, burada yine kadınların tercihi belirleyici oluyor. Akıllı telefonlar, kişisel bakım ürünleri ve küçük ev aletleri hediye alışverişlerinde üst sıralarda.

Teknolojik hacamalar

Evlerde notebook, cep telefon ve TV alım kararını daha çok kimler veriyor?

Kadınlar, internette gezinmeyi, bilgi alışverişi yapmayı, alışverişlerini internet üzerinden yapmayı ve internetin sağladığı tüm kolaylıkları değerlendirmeyi seviyorlar. Bu nedenle eskiden akıllı cep telefonu, bilgisayar gibi ürünlere olan eğilimde erkekler çok ön plandayken, bunun değiştiğini görüyoruz. Eve alınan ürünlerde kadınlar alım kararını hep etkiliyordu. Şimdi bizzat alışveriş de yapıyorlar. Kadınların teknoloji harcamaları günden güne artıyor. Nesnelerin interneti, akıllı ev sistemlerinin yükselmeye başladığı bu dönemde kadınların teknolojiye ilgilerinin daha da yoğunlaşacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

İnternet okur yazarlığı gelişti

Kadın için Teknoloji adlı projeniz de var. Türkiye’de kadınlar teknoloji okur yazarlığında ne durumda?

2007 yılında, kadınların ekonomik ve sosyal yaşama daha fazla katılımı için gerekli olan teknoloji entegrasyonunu sağlamak amacıyla başlattığımız Kadın için Teknoloji projesi bu yıl 10’uncu yılını kutluyor. Proje kapsamında kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimleri düzenliyoruz. 2007’de TÜİK verilerine göre kadınların bilgisayar kullanım oranının yüzde 23 seviyelerindeydi. Bu noktada kadınların teknoloji ile entegrasyonunun artması için biz de sorumluluk aldık. Bugün, kadınların bilgisayar kullanım oranı yüzde 46 seviyelerine ulaşmış durumda. Kadın için Teknoloji Projesi kapsamında bugüne kadar 65 ilde 16 bin kadın, bilgisayar ve internet kullanmayı öğrendi. Kadınlara teknoloji kullanımında fırsat eşitliği sunmak için projemize devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Tekno anneler
YENİ ÜRÜN

Alcatel’den Led kapaklı model

Alcatel, interaktif LED kapaklı akıllı telefonu Alcatel A5 LED’i tanıttı. A5 LED, arka paneli kaplayan LED ışıkları sayesinde ışıklı bildirimler alabiliyor. Kullanıcılar kendi renk desenlerini oluşturabiliyor ve böylece kişisel tarzlarını yansıtabiliyorlar. Facebook mesajları mavi, WhatsApp mesajları yeşil ve Snapchat bildirimleri de sarı ışıklandırmayla geliyor. A5 LED’i gelen aramaları pembe, alarmları turuncu, SMS’leri sarı ışıklı bildirimler gönderecek şekilde programlamak da mümkün. 5.2 inç’lik HD ekranı bulunan telefon, sekiz çekirdekli işlemciye sahip. 5 MP’lik flaşlı ön kamera ve 8 MP arka kamerası var. Face Show uygulamasıyla selfie’ler kişisel video kliplere dönüştürülebiliyor.

Haberin Devamı

YENİ YARIŞMA

Geleceği yazan kadınlar

Tekno anneler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Turkcell ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ projesi hayata geçiyor. Projede lise ve üniversite mezunu ya da üniversitede okuyan 18 yaş üzeri kadınlar hedefleniyor. Amaç, kadınların yazılım çağında geri kalmaması ve mobil teknolojileri tanıyıp girişimcilikte bir adım öne geçebilmelerini sağlamak. Hem kendi hem de ülkenin geleceğini yazmak üzere 1000 kadının mobil yazılım öğreneceği projenin başvuruları gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/gelecegiyazankadinlar adresinden yapılıyor. Katılımcılar önce eğitim aldıkları illerde projelerini sunacak ve her ilin birinci ekibi belirlenerek İstanbul’da düzenlenecek finale katılacak. Tüm eğitimler 3 Haziran’da başlıyor ve 16 Temmuz’da tamamlanıyor.