Ekonomi ‘Tekno’ girişimciye 550 bin TL hibe

‘Tekno’ girişimciye 550 bin TL hibe

14.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojik girişimleri fikirden pazara kadar teşvik etme kararı aldıklarını belirten Ergün bu tip girişimlere 550 bin TL’ye kadar hibe destek açıkladı

‘Tekno’ girişimciye 550 bin TL hibe

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, fikirden pazara kadar ‘tekno’ girişimcilerin projelerini destekleyeceklerini açıklayarak, “Bu kapsamda prototipini geliştirdiği fikrini, ürüne dönüştürmek isteyen teknogirişimcilere, TÜBİTAK üzerinden 550 bin TL hibe desteği vereceğiz” dedi.

‘Hemen başlatıyoruz...’
Ergün, TÜBİTAK, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından düzenlenen ‘10. Teknoloji Ödülleri’ töreninde Türkiye’nin teknoloji açısından yükseliş trendinde olduğunu belirterek, Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesi konusunda bakanlık olarak, ‘Teknogirişim Sermayesi Desteği’ programını başlattıklarını söyledi.
Bu programın 4 aşamalı olduğunu ve ilk 2 aşamada girişimcilerin ‘ticarileşebilir’ olarak gördükleri projeleri için şirket kurduklarında 100 bin TL hibe desteği verdiklerini belirten Ergün, 3. aşamayı ise TÜBİTAK ile başlattıklarını açıklayarak, şunları söyledi:
“Gençlerin fikirden pazara kadar desteklenmesi gerekiyor. Teknogirişim Sermayesi Desteği’nde ilk aşama fikrin seçilmesi, ikinci aşama şirketin kurulması ve başlangıç sermayesi verilmesi, ön prototiplerin ortaya çıkması. 3. aşama girişimcilere, prototip oluşturma ve bunu ticarileştirme safhası. Orada da 550 bin TL destek. 500 bin artı genel giderler... Bu da hibe şeklinde. Teknogirişimin 1. ve 2. safhasını bakanlık üzerinden yürütüyoruz. 3. safhayı TÜBİTAK üzerinden yürüteceğiz. Hemen onun programını başlatıyoruz.”

5 yıl vergi muafiyeti
Bu işin bir de dördüncü safhası olduğunu söyleyen Ergün, “Risk sermayesi şirketleri, yeni fonlar ülkemizde tam gelişmemişti. Bu fonlara katılanlar ve teknoloji firmalarına yatırım yapanlar, elde ettikleri kârda 5 yıl süreyle vergi muhafiyetine sahip olacaklar” dedi.

Haberin Devamı

Boyner: Sıçramak İçİn teknolojİ lazım
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, toplantıda “Sıçrama yapmak istiyorsak, teknolojik ve yüksek katmadeğerli bir yapıya geçilmesi gerekiyor” dedi. 10. Teknoloji Ödülleri’nde büyük ödülü, ‘Kemik Eğriliklerinin Düzeltilmesi İçin Bilgisayar Destekli Dairesel Fiksatör Sistemi’ projesiyle Tuna Medikal aldı.

NOKIA’DAN BAKANA İTİRAF: Maalesef bizi kimse geçemez sandık!

Nihat Ergün, mart ayında Nokia Başkan Yardımcısı ve Finlandiya eski Başbakanı Esko Tapani Aho’yu kabul etmişti.

Bakan Nihat Ergün ödül töreninde yaptığı konuşmada dünyada büyük firmaların daha çok bulundukları işi geliştirmenin Ar-Ge’sine odaklandığına işaret ederek, “Ancak dikkat ederseniz küçük firmaların bir kişidir. İki arkadaştır, üç kafadardır... Bunlar bir araya gelirler, dünyaya değiştiren buluşları daha çok onlar yapıyorlar” dedi.

Zor günler geçiriyor...
Ergün, kısa süre önce büyük bir firmanın CEO’suna, “Ben sizin geçilebileceğinizi düşünmüyordum. Herkesin cep telefonu hemen hemen sizin cep telefonunuzdu. Ancak iPhone çıktı, herşey değişti” dediğini belirterek, CEO’nun da kendisine yaptığı itirafta, “Maalesef biz de öyle düşünüyorduk. Geçilemeyeceğimiz düşünüyorduk, bizi kimse geçemez diye düşünüyorduk” dediğini söyledi. Bakanın bahsettiği büyük firmanın Apple ve Samsung’la rekabette zor günler yaşayan Finlandiyalı Nokia olduğu öğrenildi.