Ekonomi Teknoloji bankası ‘merkez’ Türkiye!

Teknoloji bankası ‘merkez’ Türkiye!

03.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada 47 ülkede 880 milyon insanı ilgilendiren Teknoloji Bankası, Türkiye’de kuruluyor.

Teknoloji bankası ‘merkez’ Türkiye

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen anlaşmaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulacak banka, Gebze’de bu yıl içinde hayata geçecek. Teknoloji seviyesi düşük ülkelerin teknolojik açıklarını kapatmak için kurulan banka, Türkiye dahil tüm Birleşmiş Milletler ülkelerinden bağış alarak bu çabalarını gerçekleştirecek. Türkiye ilk 5 yıl için 10 milyon dolar fon sağlamayı taahhüt etti.

Haberin Devamı

Bu yıl açılacak

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Murat Yavuz Ateş, “2011’den bu yana en az gelişmiş ülkelere 2 milyar dolara yakın kalkınma yardımı yapıldı. 2011’de İstanbul’da gerçekleştirilen 4’üncü En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından en az gelişmiş ülkelere yönelik bir teknik iş birliği taahhüt paketi açıklanmıştı. Paket kapsamında en az gelişmiş ülkeler için teknoloji bankası rolü üstlenecek uluslararası bir merkezin Türkiye’de kurulması da yer almıştır. Bu çerçevede, ülkemizin desteğiyle gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarının ardından BM Genel Kurulu’nda alınan kararla teknoloji bankasının kurulması kabul edilmiştir” dedi. Büyükelçi Ateş, teknoloji bankasının Gebze’de kurulması için çalışmaların başlatıldığını vurgularken, “Dünyada tek örnek olan Teknoloji Bankası için TÜBİTAK gereken ofis alanını Gebze’de hazırlamakta” diye konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım ise, “Bu inisiyatifin hem ülkemizin uluslararası arenadaki prestiji hem de söz konusu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi anlamında son derece anlamlı ve değerli olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Gebze’ye BM üssü

Bm tarafından kurulacak banka, ülkemizde bulunmasına rağmen tıpkı konsolosluk gibi bazı dokunulmazlıklara sahip olacak. Teknoloji seviyesi düşük ülkelerin teknolojik açıklarını kapatmak için kurulan banka, ülkemiz dahil tüm birleşmiş milletler ülkelerinden bağış alarak bu çabalarını gerçekleştirecek.

Gebze’de kurulacak teknoloji bankası, tübitak türkiye sanayi sevk ve idare enstitüsü (tüsside) kampüsünün içerisinde kurulacak. Bankanın başına da özel olarak belirlenmiş bir bm yetkilisi getirilecek. Bunun dışında bu bankada çalışanlar da doğrudan bm personeli olmuş olacak.