Ekonomi Tekstilde Türkiye aklandı

Tekstilde Türkiye aklandı

21.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tekstilde Türkiye aklandı

Tekstilde Türkiye aklandı

Türkiye'yi tekstilde; desen çalmaktan haksız rekabete kadar bir çok konuda suçlayan Avrupa, haksızlığını kabullendi. Milliyet'in ele geçirdiği bugün açıklanacak raporda 'Türkiye tekstilde AB'nin dürüst partneri' tanımı kullanıldı

TÜRK tekstil ve konfeksiyonuna yıllardır gizli ve açık kotalarla engel koyan Avrupa Birliği, Gümrük Birliği Anlaşması'nın ardından bazı üye ülkelerce haksız rekabet ettiği gerekçesiyle şikayet konusu olan Türkiye'yi akladı. Bu konuda yayınlanan raporda, ayrıca yine Türkiye'nin GB anlaşmasına uyumunda da bir sorun olmadığı açıklandı.
Milliyet'in kamuoyuna açıklanmadan edindiği raporda, "Türkiye, tekstilde AB'nin dürüst ticari bir partneri" olarak niteleniyor.
Portekiz, Fransa, İspanya ve İtalya'nın, geçen yıl yaptıkları şikayetleri araştırma konusu yapan Avrupa Birliği yetkili makamları, bir ihale açarak durumun bağımsız bir araştırma şirketince incelenmesine karar vermişlerdi.
Şikayetin gerekçesinde ise Türkiye'nin, Gümrük Birliği(GB) Anlaşması ile AB mevzuatını yüklenmesi ve GB kurallarına tam uyması gerektiği halde uymadığı, üçüncü ülkelerden kural dışı ithalat yaparak bu ürünlerin AB piyasalarında "serbest dolaşıma" sokarak haksız rekabet ettiği ve AB piyasalarını bozduğu iddia ediliyordu.

Geçen yıl Temmuz ayında sonuçlanan ihale gereğince Coopers/Lybrant adlı araştırma kuruluşu, Türkiye yasalarınının pratik uygulamalarını gözlemledi, ayrıca Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlığı, İstanbul, İzmir ve Mersin serbest bölgelerinde incelemeler yaptı. Bu incelemelerin ardından da bir rapor yayınladı.
Raporda, Türkiye aklanırken, "dürüst bir ticari partner" olduğu da belirtildi ve GB'ye girdikten sonra AB mevzuatını tam olarak üstlendiği hatta birçok AB üyesi ülkeden daha dikkatli ve özenli bir uygulama içinde olduğu vurgulandı. Raporda, üçüncü ülkelerden Türkiye'ye gelen bir malın GB sınırları içinde serbest dolaşıma girmesinin de söz konusu olmadığı ve Türkiye'nin bu noktada ciddi bir tutum gösterdiği de kaydedildi.
Rapor, bugün İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri(İTKİB) tarafından düzenlenen bir basın toplantısında Türkiye'ye gelen AB yetkilileri Nino Perez ve G.Accordo ile Coopers/Lybrant kuruluşundan Emma Ormond tarafından kamuoyuna açıklanacak.