Ekonomi TESK Başkanından "ekonomik paket modeli"

TESK Başkanından "ekonomik paket modeli"

25.02.2009 - 11:06 | Son Güncellenme:

.

TESK Başkanından ekonomik paket modeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuoyunun merakla beklediği ekonomik önlemler paketiyle ilgili olarak, paketin, insanların üzerindeki yükleri azaltacak tedbirler içermesi gerektiğini belirtti ve "Herkese kira yardımı yapılmalı, ulaşım giderlerine destek verilmeli, konutlarda tüketilen elektrik ve doğal gazda katma değer indirilmeli" dedi.
Palandöken, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyayı saran krizden çıkış için iç piyasada tüketimin ve kamu harcamalarının artırılması gerektiğini söyledi. Büyük krizlerde tüm sektörlerin birden ayağa kalkması gerektiğini ifade eden Palandöken, vatandaşın beklediği paketin, piyasada canlılık sağlayacak, istihdam kayıplarının önüne geçecek, moral verecek tedbirlerden oluştuğunu dile getirdi.
Piyasada canlılığın sağlanması için insanların üzerlerindeki yüklerin azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Palandöken, bu çerçevede herkese eşit miktarda kira yardımı yapılması, evlerde tüketilen elektrik ve doğal gazda katma değerin düşürülmesi, ulaşım giderlerine destek verilmesi, sosyal güvenlik primlerinin indirilmesi, muhtasar verginin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Palandöken, "Ekonomi düzlüğe çıkana kadar talebin üzerindeki yatırımı durduracaksınız. İlaç katkı paylarını kaldıracak, Bağ-Kur primlerini en azından belli bir dönem için almayacaksınız" dedi.
Tek parti hükümetinin Türkiye için bir "şans" olduğunu, iktidara ortak başka partiler bulunmadığı için radikal kararların alınmasının mümkün olduğunu belirten Palandöken, ekonominin tek başlı olması "birinin söylediğini diğerinin söylediğinin tutması" gerektiğini kaydetti.

"HALK (İMDAT) DİYOR"
Ekonominin düzlüğe çıkması için özelleştirmelerin de bir süreliğine durdurulması gerektiğini ifade eden Palandöken, şöyle dedi:
"İşçi çıkarmaların önüne geçeceksiniz. Belli bir süre özelleştirmeler durdurulacak. İnsanların harcamaları gelirleriyle orantılı değil. Memurun maaşına yüzde 4 zam verirsen geçinemeyeceği belli. İşçinin, memurun ücretlerini artıracaksınız.
Enflasyondan da korkmayacaksınız, halkın alım gücü ve güveni olacak.
Böylelikle insanları çarşıya indireceksiniz. Vatandaşa verilen güven önemli. İnsanlar (devlet arkamızda) sesini alacak. Hükümetten beklentimiz bu tedbirlerin vakit kaybedilmeden alınması. Altının değerini sarraf, vatandaşın halini bakkal bilir. Ben bakkal başıyım halkın durumunu biliyorum. Halk artık (imdat) diyor."

"ESNAFI DON VURDU"
Esnaf kesiminin de çok zorda olduğunu, yıllardır "ekonomi düzeliyor" denildiğini ancak, bu düzelmeyi esnaf sanatkar kesiminin bir türlü hissedemediğini savunan Palandöken, "Hep (düzeliyor, düzeliyor) deniliyor. Bahar yılda bir kere geliyor, 2 ay sürüyor. Bu gelen baharlar hep yalancı oldu. Esnaf ve sanatkarı don vurdu. 2003’ten beri suyun içindeydik birden bire don vurdu donduk kaldık" diye konuştu.