Ekonomi Tetra Pak yeşil enerjiyle üretecek

Tetra Pak yeşil enerjiyle üretecek

08.03.2008 - 10:13 | Son Güncellenme:

İran askeri kaynaklarınca çatışmada öldürüldüğü açıklanan ancak resmi kayıtlarda sağ görünen “Dr. Afat” kod adlı PJAK’a üye terörist Eşref Karabakan’ın yargılandığı davada iade talepnamesi hazırlandı.

Tetra Pak yeşil enerjiyle üretecek

 Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ile Küresel   İşbirliği Anlaşması imzalayan Tetra Pak’ın, 5 yıl içinde karbondioksit
 (CO2) emisyonunu yüzde 10 oranında azaltmayı hedeflediği bildirildi.  Tetra Pak Çevre Müdürü Ferid Ekmekçioğlu, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, tasarımdan geri kazanıma uzanan bir yaşam döngüsü içinde  faaliyetlerini sürdüren firmanın, tüm üretim ve dağıtım süreçlerinde  sürdürülebilir bir çevre hedefini benimsediğini söyledi.
         Küresel ısınmanın dünyanın önemli çevre sorunlarından biri olduğunu  ifade eden Ekmekçioğlu, Tetra Pak’ın kuruluşundan itibaren benimsediği  çevreci kurumsal kimliğiyle küresel ısınmaya karşı harekete geçen ilk
 kuruluşlar arasında yer aldığı vurguladı. Ekmekçioğlu, WWF ile "Küresel İşbirliği Anlaşması"nı imzalayan Tetra
 Pak’ın, anlaşma kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde CO2 emisyonunu yüzde 10 oranında azaltmayı hedeflediğini dile getirerek, şöyle konuştu:  "Kuruluşumuz elektrik, yakıt ve su tüketiminin, toplam ve gömüye giden
 atıklarının ve Uçucu Organik Bileşen (UOB) salınımlarının ölçülmesini  sağlayan çevre Başarım göstergesini sürekli iyileştiriyor. Tetra Pak  gelecek 5 yıl içinde karbondioksit salınımını yüzde 10 oranında  azaltmayı hedefliyor. Hem toplam enerji kullanımını azaltarak hem de  kullandığımız yeşil enerji oranını artırarak hedefe ulaşmayı  planlıyoruz. Tetra Pak ve WWF, önümüzdeki üç yıl süresince Avrupa’da  yeşil enerji için kaynak sağlanması konusunda birlikte çalışacak. Tetra  Pak ayrıca, WWF’nin ’İklim Koruyucuları Programı’na da katılacak."
         Ekmekçioğlu, ambalajlarının tasarım aşamasından başlayarak, iş ve üretim  süreçlerinin her kademesinde çevreyi korumaya yönelik yaklaşımı hayata  geçirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
         "Tetra Pak karton ambalajları, hafif oldukları için daha fazla ürünün  daha az yakıt harcanarak taşınmasını sağlıyor. Böylelikle atmosfere  salınan zararlı gaz miktarı azalıyor. Tetra Pak ambalajlı ürün taşıyan  bir kamyonun yükünün yüzde 96’sını taşıdığı sıvı gıda oluştururken,  yalnızca yüzde 4’ünü ambalaj oluşturuyor. Üretim süreçlerindeki çevreci  uygulamalar ile enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen firmamız,
 2003 ile 2007 yılları arasında ambalaj üretimini yüzde 38 oranında  artırırken, enerji tüketimi yüzde 20 oranında azaldı. Ayrıca su  tüketiminde yüzde 37, UOB salınımlarında yüzde 20, gömüye giden atık  miktarında da yüzde 5’lik azalma elde edildi."