Ekonomi THY Genel Müdürü Kotil: Vizeler kaldırılsın

THY Genel Müdürü Kotil: Vizeler kaldırılsın

12.03.2010 - 16:07 | Son Güncellenme:

.

THY Genel Müdürü Kotil: Vizeler kaldırılsın

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dünyanın en büyük turizm fuarı olarak görülen ITB Berlin Turizm Fuarı’nda turizmcilere THY’yi anlattı, ülkelere vizelere kaldırmaları çağrısı yaparak, turizmcilerden de bu konuda çaba harcamalarını istedi. Kotil, Avrupalı iş adamları dünyada rahatlıkla seyahat ederken, Türk iş adamlarının vize nedeniyle iş seyahatlerinde aynı rahatlıktan yararlanamadığını ve bunun da adil olmadığını söyledi.
Konuşmasında vize sorununa özel bir vurgu yapan Temel Kotil, turizm ile havacılık endüstrisi arasında her zaman pozitif bir ilişki olduğunu belirterek, “Vizelerin kaldırılması havayollarının pazarlarını genişletmede katalizör bir güç olacak. Örneğin THY vizelerin kaldırılmasından önemli oranda faydalandı ve bu şekilde daha fazla yolcunun seyahat etmesi sağlandı. Vizeler kaldırıldıkça havayolu trafiği daha da olumlu yönde etkilenecektir “ dedi.

Haberin Devamı

“HEDEF AVRUPA’ NIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK HAVAYOLU OLMAK”
Kotil, Avrupa-Asya koridorunun kıtalararası hava trafiğinde yüzde 66’lık bir paya sahip olduğunu ve toplam yolcu trafiğinin de 5 ülkenin havacılık sektörü tarafından oluşturulduğunu söylerken, THY’nin dünya havacılık pazarında son verilerle yüzde 1.24 gibi bir paya sahip olduğunu ve bu payı ürün çeşitliliği, maksimum müşteri memnuniyeti ve yeni rotalarla sürekli arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Temel Kotil, THY’nin hedefini Avrupa’nın en büyük üçüncü havayolu şirketi olarak belirlediklerini söyledi.

“2010’ DA 12 YENİ HAT AÇACAĞIZ”
THY’nin uçuş rotalarının sürekli arttığını ve mevcut durumda kapsama alanı itibariyle dünyada dokuzuncu sırada bulunduğunu kaydeden Kotil, 2010 yılında yeni dış hatlar açacaklarını ve bunların arasında halihazırda açılmışlar da dahil Şiraz, Soçi, Los Angeles, Washington DC,Dakka,Ho Chi Min City, Accra, Basra, Bologna, Novorsbirsk, Dar Es Salam, Entebbe’nin bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“UÇAK FİLOMUZ ALTI YILDA İKİ KATIN ÜZERİNDE ARTTI”
Temel Kotil, 2010’a ilişkin rakamlar verirken de toplam 31 milyon yolcu hedeflediklerini ve rakam içinde 15 milyon 337 yolcunun dış hat, 15 bin 150 yolcunun da iç hatlar için öngörüldüğünü söyledi. THY’nin genişleyen filosu hakkında bilgi veren Kotil 2010’da toplam uçak sayısını 155’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, “THY şu an hem genç hem yeni bir filoya sahiptir. Filomuz geçen altı yılda iki kattan fazla artış gösterdi. THY’nin hali hazırda 105 uçak alımına ilişkin bir çerçeve planı bulunuyor.Geniş gövdeli uçaklar kategorisinde 10 Airbus 330 artı 2 kargo uçağı ve 12 Boeing siparişi verdik. 2010 başında A320’ler için 20 kesin 10 opsiyonel olmak üzere sipariş vermiş durumdayız. Dar gövdeli bu uçaklar 2011 ve 2012’de filomuza katılacaklar. Ayrıca Boeing 737 serisinden de 20 kesin 15 opsiyonel olmak üzere toplam 35 uçak siparişimiz bulunuyor” dedi.

TRANSİT YOLCU SAYISINDA YÜZDE 344 ARTIŞ
Temel Kotil, THY’nin 2007’den bu yana lüks yolcu (Premium) sınıfında önemli bir başarı katettiğini ve 2003’ten bugüne kadar geçen sürede bu kategorideki yolcu sayısının yüzde 73 artış gösterdiğini söyledi. THY’nin Star Alliance grubuna dahil olmasıyla birlikte uluslar arası transit yolcu trafiğinde de önemli bir yükseliş yakaladıklarını belirten Kotil, transit yolcuların çarpan etkisi yarattığını ve geçen iki yılda yüzde 344’lük bir yükseliş kaydedildiğini söyledi.
Kotil, 15.3 milyon uluslar arası yolcu içinde 6.3 milyonunu transit yolcuların oluşturduğunu kaydetti.