Ekonomi TOKİ, Bingöl’de modern bir şehir kuracak

TOKİ, Bingöl’de modern bir şehir kuracak

18.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 1971 yılında meydana gelen depremin izlerini taşıyan Bingöl’ü kentsel dönüşümle yenileyecek

TOKİ, Bingöl’de modern bir şehir kuracak

TOKİ ile Bingöl Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen gelişim projesiyle şehrin çehresinin değiştirilmesi amaçlanıyor.
İnönü Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşümle ekonomik ömrünü tamamlayan dayanıksız yapılar temizlenecek.
Proje kapsamında depreme dayanıklı 1376 konut inşa edilecek. 36 blok 120 metrekare büyüklüğünde 3 + 1, 7 blok 192 metrekare büyüklüğünde 4 + 1 olmak üzere toplam 43 blok planlandı. Proje kapsamında Bingöl Belediyesi hizmet binasından, terminale, cami, okul ve alışveriş merkezinden spor alanları, misafirhane ve oyun bahçelerine kadar her türlü yapı inşa edilecek.

Sosyal donatı olacak
Projeyle şehrin konut ihtiyacının yanı sıra tüm sosyal donatıları da tamamlanacak.
Birinci etap ihalesi, 14 Mayıs’ta TOKİ’nin Bilkent’teki binasında yapılacak. Bu kapsamda, 713 konut, belediye sosyal tesis, belediye hizmet binası, misafirhane, cami, Karayolları 84. Şube Şefliği idari bina ve hizmet tesisleriyle altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatları işi ihale edilecek.
İkinci etap ihalesi de 13 Mayıs’ta düzenlenecek. Bu ihalede, 620 konut, 32 derslikli ilköğretim okulu, terminal binasıyla altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işleri ihalesi gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Yılsonuna kadar yüzde 90’lık satış hedefİ koydu
Gayrimenkul sektörünün önemli projelerinden birisini olan Viaport Venezia’nın Satış Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. 82 bin metrekarelik KİPTAŞ arsası üzerinde inşa edilen Viaport Venezia’da satışların yüzde 66 seviyelerine geldiğini belirten Hayırlıoğlu, konut alımında en önemli seçeneğin banka faktörü olduğunu söyledi. Hayırlıoğlu, “Son birkaç yıldır faizlerin yüksekliği nedeniyle bu faktörü kullanamadık. Özellikle firmalar kendi bünyesinde taksitlendirme yapıyordu. Bu sağlıksız yapı oluşmasına neden oldu ve konuttaki finansmanı öteledi” dedi.
Bankaların olmasının tüketici ve firma açısından güvenli olduğunu dile getiren Hayırlıoğlu, “Faizlerin düşmesiyle 60 ay için yüzde 0,60 faiz ve krediyi bir yıl sonra ödeme fırsatı sunduk. Yüzde 5 peşinatla sahip olunan daireler için ödemelerin bir yıl sonra başlaması müşteriler için büyük fırsat oldu. Bu kampanya ile Venezia'ya ciddi bir talep oldu” diye konuştu. Hayırlıoğlu, “Projenin yüzde 66’sı satıldı. Ama biz yılsonuna kadar projenin yüzde 90'ını satmayı hedefliyoruz” dedi.

Konutlar eridi
Mütekabiliyet Yasası’nın onaylanmasıyla inşaat sektörünün harekete geçtiğini anlatan Hayırlıoğlu, şunları söyledi: “2012’nin ikinci yarısında ciddi bir yabancı alımı geldi. Özellikle Körfez ve Ortadoğu ülkelerinden ki bunlar daha önce üzerlerine tapu alamıyordu. Yabancı ilgisi ve banka faizlerinin cazibesi konuta ilgiyi artırdı. KDV düzenlemesi de mevcut 800 bin konutun erimesine ivme sağladı.”

Projenin % 10’u yabancıya satıldı
Mütekabiliyet Yasası özellikle Güneydoğu bölgelerinde ciddi bir yabancı akımı geldiğini belirten Hayırlıoğlu, Avrupa’daki mortgage krizinin yabancı alımlarını durdurduğunu söyledi. Karşılıklı alım ilkesiyle Ortadoğulu yatırımcıların dikkatinin bir anda İstanbul’a döndüğünü söyleyen Hayırlıoğlu, “Yabancılar paranın güvenli bir limana girmesi için Türkiye’yi seçti. Fiyatlar Avrupa’ya göre çok geride” dedi. Hayırlıoğlu, Viaport Venezia’nın yüzde 10'luk bölümün yabancılara satıldığını da belirtti.

Haberin Devamı

‘Kentsel dönüşümde bu yıl antrenman yılı’
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, kentsel dönüşümde bankaların rolü ve konut kredilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Atay, “Konut kredilerinde faiz değişken olsaydı, faizler daha aşağıya düşebilirdi. Faizler değişken olmadığı için faizlerin tarihi düzeyde olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Tüketicilerin genellikle sabit faizli konut kredilerini tercih ettiğini belirten Murat Atay, değişken faizli konut kredisi kullanıldığı zaman kapama gibi bir sorunun olmadığını, faizlerdeki düşüş ya da artışa göre aylık taksit ödemelerinin güncel olarak yeniden hesaplandığını ifade etti.
Kentsel dönüşümün Türkiye için olmazsa olmaz bir durum olduğunu, Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon konutun kentsel dönüşüme dahil olduğunu vurgulayan Atay, Türkiye’de bankaların da kentsel dönüşüme destek verdiğini hatırlattı. Atay, “Kentsel dönüşümde kredi kullandırım açısından bu yılı antrenman yılı olarak görüyoruz. Ama asıl büyümenin 2014 yılında olacağını düşünüyorum” dedi.

Finansman desteği
Garanti olarak kentsel dönüşümde önemli bir rol oynayacak belediyelerle, müteahhitlerle sürekli görüşerek, finansman boyutunda destek verdiklerini söyleyen Atay, “Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binada, konutta KDV muafiyeti var. Ayrıca konut kredisi kullanımında devletin yüzde 4 civarında kredi faiz desteği var. Kira yardımı var” dedi.

Haberin Devamı

Kayaşehir dükkânları için son 9 gün kaldı
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. ile Makro İnşaat ve Akyapı ortaklığıyla geliştirilen Giriş Kayaşehir’de cadde dükkânlarını satın almak isteyenler için son 9 gün. 26 Nisan’a kadar başvuruların süreceği dükkânlar 27 Nisan’da açık artırmayla satışa sunulacak.
30 metrekareden 896 metrekareye kadar geniş bir yelpazeye sahip olan dükkanların muhammen satış fiyatları KDV dahil 172 bin liradan başlıyor. Projede ayrıca teras kullanım imkânı bulunan dükkânlar ve süpermarket olmaya uygun 896 metrekarelik büyük bir cadde dükkânı da 27 Nisan’da satışa sunulacak.

Haberin Devamı

‘Sürdürülebilir nitelikte şehirler oluşturmalıyız’
Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ArkiPARC etkinliğinin ana gündem maddesini ‘sürdürülebilirlik’ oluşturdu. Etkinliğin sponsorlarından olan Amplio Emlak Yatırım A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, “Amplio olarak dünyanın en çevreci 15 otelinden birisini İstanbul Haliç’te gerçekleştirdik. Bu yatırım bizim için sosyal bir sürdürülebilirlik projesiydi, başarıyla tamamladık” dedi.
Sürdürülebilirliğin önemsendiği etkinliklere destek olmamız önemli kararların alınmasını sağlayacak’ diyen Babaoğlu, sürdürülebilirliğin binalarla kısıtlı kalmaması gerektiğini, yeni yatırımlarla sürdürülebilir mahalle ve şehirlerin ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı


Adresse Yakuplu’da yüzde 1 KDV avantajı
Beylikdüzü Yakuplu’da 6 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Adresse Yakuplu, satışa çıktı. 54 daireden oluşan butik proje, panaromik deniz manzarası sunuyor. 300 metrekarelik ticari alana da yer verilen proje, Teorem İnşaat tarafından hayata geçiriliyor.
2013 Ekim ayında anahtar tesliminin yapılması planlanan projede, 135 metrekare 3+1, 80 ve 115 metrekarelik 2+1 daireler tasarlandı.
Yüzde 1’lik KDV oranının uygulandığı projede, daireler portmanto, banyo dolapları, mutfak dolapları ve bulaşık makinesi, fırın, set üstü ocak ve davlumbazdan oluşan dört parça ankastre seti takılı şekilde teslim edilecek.

ArmoniPark ‘Engelsiz AVM’yi hayata geçirdi
Sefaköy’de konumlanan ArmoniPark Outlet Center, ‘Engelsiz AVM’ projesini hayata geçirdi. Herkes için erişilebilir çevreler oluşturulması kapsamında özellikle ArmoniPark alışveriş merkezi içerisinde işitme, görme ve bedensel engelli vatandaşların rahatça hareket edebileceği, sosyal yaşamdan yararlanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen projenin ilk adımı olan ‘Akülü Tekerlekli Araç Şarj İstasyonu’ hizmete girdi.
Projede ayrıca akülü tekerlekli araç şarj istasyonunda aracını şarj eden engelli misafirler için şarj dolumu sırasında kitap, gazete okuyabilecekleri ya da televizyon izleyebilecekleri sosyal bir hizmet noktası da bulunuyor.