Ekonomi Toptan elektriğe zam, tüketiciye yansımayacak

Toptan elektriğe zam, tüketiciye yansımayacak

03.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) toptan satış tarifesinde yüzde 36.5 artışa gitti. Zam, nihai tüketiciyi etkilemeyecek.

Toptan elektriğe zam, tüketiciye yansımayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), 1 Nisan 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) aktif elektrik enerji toptan satış tarifesi belirlendi. EPDK’nin konuya ilişkin kararı 1 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, EÜAŞ’ın dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışları kilovatsaat başına 17.2700 kuruş oldu. Düzenlemeyle, böylece dağıtım şirketlerine yapılan satışların fiyatı yaklaşık yüzde 36.5 zamlanmış oldu. Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında satışları ise kilovatsaat başına 25.4600 kuruş olarak belirlendi.

Haberin Devamı

EPDK açıkladı

EPDK’dan yapılan açıklamada da elektrik fiyatlarını oluşturan çok sayıda unsur olduğuna dikkat çekilerek, “Bunlardan bazıları dönemsel olarak artış yönünde, diğer bazıları ise azalış yönünde değişebilmektedir. 1 Nisan 2019’dan itibaren geçerli olan elektrik fiyat bileşenlerinde bazı değişmeler olmakla birlikte vergi fon ve paylar dahil nihai fiyatlarda yani tüketiciye yansıyan fiyatlarda herhangi bir değişiklik veya zam kesinlikle söz konusu değildir. Daha önce kurumumuz tarafından yapılan açıklama doğrultusunda tekrar etmek isteriz ki, tüketicinin faturasına yansıyan bir artış, bir zam yoktur” denildi.

EPDK, geçen ay sonunda yaptığı açıklamada da nisandan itibaren elektrik fiyatlarında herhangi bir artışa gidilmeyeceği belirtilerek, “Tüketicilerimizin 1 Nisan’dan itibaren geçerli tarifeler kapsamında kilovatsaat başına ödeyeceği vergiler dahil bedel, mevcut tarifeler ile bire bir aynıdır” bilgisini paylaşmıştı.

Haberin Devamı

Şirketlere baskı yapmayacak

Edinilen bilgiye göre EÜAŞ’nin yaptığı zammın, kaynağını önemli ölçüde piyasadan sağlayan elektrik dağıtım şirketleri üzerinde önemli bir baskı oluşturması beklenmiyor. Özellikle yılın başlarında EÜAŞ’den düşük fiyattan elektrik alan şirketlerin bir miktar kâr kaybetmekle birlikte son fiyatları tolere edeceği, fiyatların şirketler için yıl içinde dengeleneceği ifade ediliyor. EÜAŞ’nin toptan satışının sınırlı olmasının da etkisiyle kısa vadede şirketlerin perakende elektrikte bir zam beklentisine girmeyeceği belirtiliyor.