Ekonomi TPAO’nun bulamadığı petrolü Merty çıkarıyor

TPAO’nun bulamadığı petrolü Merty çıkarıyor

28.05.2009 - 00:06 | Son Güncellenme:

Merty Energy, Manisa’da 10 milyon varillik petrol buldu. TPAO da 15 yıl önce aynı sahada kuyu açmış ancak herhangi bir bulguya rastlamamıştı

TPAO’nun bulamadığı petrolü Merty çıkarıyor

Bundan 15 yıl önce Manisa Alaşehir’deki sahada Sarıkız-1 adıyla kuyu açan fakat herhangi bir bulguya rastlamayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sahasında Merty Energy, yerin 1800 metre altında Türkiye’nin 20 günlük ihtiyacını karşılayacak 10 milyon varillik petrole ulaştı. Söz konusu rezervin piyasa değerinin 300 milyon dolar olduğu bildirildi.
Türk malı sondaj kulesiyle çıkarma işlemleri başlayan sahada petrolün yanı sıra doğalgaz bulunma ihtimali de araştırılıyor. TPAO emeklisi Ongun Yoldemir’in kurduğu Merty Energy, daha önce Edirne ve civarında yine TPAO ve yabancı şirketlerin aramalar yapıp bulamadığı, bu nedenle ‘kör kuyu’ olarak belirledikleri yerlerde doğalgaza rastlamıştı.

Irak için ortak arıyor
Kısa zaman önce Kuzey Irak’ta ofis kurduklarını anlatan Ongun Yoldemir, 1 Haziran’da Kuzey Irak’ta Bölgesel Yönetim tarafından ilk petrol ihracatı töreni yapılacağını, buraya Türkiye’yi temsilen Genel Enerji ve Petoil ile birlikte katılacaklarını belirtti.
Yoldemir, “Türk olduğumuz için ilgi duyuyorlar. İşletmemiz için saha vermek istiyorlar. Ancak burada işe başlamadan önce 250 milyon dolarlık ayakbastı parası vermek zorundasınız. Bizim tek başımıza bunu verecek gücümüz yok” dedi.
Yoldemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vetosunun ardından yeniden çıkarılması beklenen Petrol Kanunu’nda seslerini duyurmak için petrol firmalarıyla birlikte bir örgütlenme kararı aldıklarını belirterek, “Şu anda Türkiye’de petrolcü demek benzinci demek. Yeraltı aramacılığı, petrol arayan şirketler gibi bir yapılanmaya gideceğiz” diye konuştu.

250 milyar dolar
1800’lü yıllardan bu yana Türkiye’nin sadece yüzde 5’inde petrol ve gaz arandığını anlatan Yoldemir, “Türkiye’de 30 tane çökel havza var. Bu havzaların hepsinde petrol-gaz oluşumu görülüyor. 1800 yılından beri 3 bin 584 kuyu açıldı. Çin’de sadece bir tek sahada 30 bin kuyu var. Ülkenin tümüyle aranması için 250 milyar dolar yatırım gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı’nda petrol - gaz arayabilir!
-  Merty’nin 2008 cirosu 40 milyon dolar.
-  383 çalışanı var. 7 kişilik çekirdek kadrosu TPAO’dan emekli, diğerleri mühendis ve arama kadrosu olarak görev yapıyor.
-  11 arama ruhsatı var. Bu ruhsatların bir tanesi İstanbul Atatürk Havalimanı ile Büyükçekmece’ye kadarki alanı kapsıyor. Ancak yapılaşma nedeniyle arama için gerekli izinleri alamıyor. 
-  Kendi aramalarının yanı sıra Türkiye’de 10, yurtdışında 8 şirkete hizmet veriyor.
-  Salihli, Ezine, Trakya, Samsun, Bafra, Adana’da petrol arayacak.
-  Ege Çandarlı körfezinde 95 metrelik sığ sularda sondaj yapmayı planlıyor.