Ekonomi Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

24.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ford Otosan’ın geliştirdiği ve Gölcük’te üretmeye başladığı yeni Transit, ABD için Kansas’taki bantlardan inecek. Kansaslı Transit’e 47 Türk firması parça gönderecek

Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

Ford’un efsanevi ticari aracı Transit’in 7. neslinin Gölcük’teki üretimi başladı. Yeni nesil Transit, mart ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulmaya hazırlanırken, bir başka hazırlık da Amerika’da yürütülüyor. Transit’i yeniden “küresel” bir ticari araç yapmak isteyen Ford, bu amaçla ABD ve Kanada pazarı için Kansas’ta üretime başlayacak. Türk mühendislerin geliştirdiği Transit, Kansas’tan, 700 Türk malı parçayla bantlardan inecek.
Transit Custom, Tourneo Custom’ın ardından Ford Otosan’ın Türk mühendislerle geliştirdiği bir başka model olan 7. nesil Transit de Gölcük fabrikasında üretilmeye başlandı. Türkiye’den toplamda 106 ülkeye ihraç edilecek yeni nesil Transit, Amerika ve Kanada gibi pazarlar içinse Kansas’ta yeniden düzenlenen fabrikada üretilecek.

23 yeni pazar
Kansas’ta 1 milyar dolarlık yatırım ve 1000 kişilik ek istihdamla, Ford Otosan mühendislerinin gözetiminde mart ayında üretimine başlanması planlanan Transit, Türkiye’den 47 firma tarafından gönderilen 700 kalem parçayı da kullanacak.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni Ford Transit’in “öncü fabrikası” olduklarını, bunun da bazı avantajlar getirdiğini belirterek, “Aracı biz geliştirdik. İlk üretime başlayan fabrika da olduğumuzdan, çalışacağımız yan sanayi firmalarını da kendimiz seçtik. Bu yüzden ABD’deki üretim için kendi çalıştığımız Türk yan sanayi firmalarını önerdik” dedi. 47 firma tarafından 700 kalem yedek parçanın ABD’ye ihraç edilmeye başlandığını vurgulayan Yenigün, “ABD’ye araç ihracatımız bitmiş olsa da, Türk firmalarının ihracatına öncülük etmiş olduk” ifadesini kullandı.
Yenigün, 630 milyon dolarlık yatırım yapılan 7. nesil Transit’le birlikte 23 yeni ihracat pazarına daha kavuştuklarını belirtirken, böylelikle Avrupa’da yaşanabilecek durgunluğu aşma şansı yarattıklarını da kaydetti. Geçen yıl Ford Otosan’ın ihracat rekoru kırdığını, ihracatlarının yüzde 11 arttığını söyleyen Yenigün, şöyle devam etti:

Mühendislik ihracatı
“Geçen yıl ihracat ciromuz yüzde 15 arttı. 3.8 milyar dolarlık ihracat yaptık. 225 bin adet araç ihraç ettik. Eski Transit ve Transit Connect hatlarımızı kapattık. Yeni Transit ve Transit Courier üretimiyse yeni başlıyor. Dolayısıyla 2014’te ihracatımız 195 bin adet olacak.”
Mühendislik ihracatlarının da arttığını kaydeden Yenigün, 2013’te mühendislik ihracatından elde ettikleri gelişin yüzde 38 arttığını ve 72.8 milyon dolar olduğunu söyledi. Yenigün, otomobil, hafif ticari araç ve kamyon satışlarıyla 2013’ü de satış lideri olarak kapattıklarını hatırlattı. Ford Otosan, bu yıl toplam 435 milyon dolar yatırım yapacak.

Haberin Devamı

Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

Otomobili aratmıyor...

Yeni Ford Transit, mart ayından itibaren Türkiye’de pazara sunuluyor. Van, Minibüs, tek ve çift kabinli Kamyonet olmak üzere dört farklı tipte satışa çıkacak yeni Transit, önden çekişli veya arkadan itişli seçeneklere de sahip olacak. Yeni Transit’te 125 HP, 135 HP ve 155 HP’lik üç motor seçeneği bulunacak.
Otomobili aratmayacak bir sürücü kabinine sahip yeni Transit, otomobillerde de kullanılan pek çok güvenlik ve konfor donanımları bulunacak.

‘Eğlenceli bir yıl olacak’

Ford Otosan’ın, 2014’ü “eğlenceli bir yıl” olarak gördüğüne dikkat çeken Genel Müdür Haydar Yenigün, şunları söyledi:
“Bu yıl yeni nesil Transit’i, Yeniköy fabrikasında üretimine başlanan yeni Courier modelini piyasaya sunacağız. Ayrıca her ne kadar ilk üretimler başlasa da, yılın ortalarına doğru bu fabrikanın resmi açılışını yapacağız. Ayrıca inşaatı devam eden yeni mühendislik merkezimiz de bu yılın ortalarında faaliyete geçecek.

Haberin Devamı

Ve yeni nesil Qashqai piyasada...

Japon üretici Nissan’in Avrupa’da ve Türkiye’de en çok satan modeli olan Qashqai, tamamen yeniden yaratılan ikinci nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. İlk etapta 1.2 lt Turbo (115 HP) benzinlinin yanı sıra manuel şanzımanlı 1.5 lt (110 HP) ve 1.6 lt (115 HP) dizel motor seçenekleriyle satışa sunulan yeni Qashqai, 67 bin 900 TL’den başlayan fiyatlara sahip. 1.6 lt dizel otomatik ve 1.6 lt dizel 4x4 ise mayıs ayından sonra gelecek.
2007 yılından bu yana dünya çapında 2 milyonun üzerinde, Türkiye’deyse 45 binin üzerinde satışa ulaşan Qashqai, daha sportif tasarımı, konforlu iç mekanı, teknolojik donanımlarıyla dikkat çekiyor. Mevcut modele göre 20 mm daha geniş, 47 mm daha uzun ve 15 mm daha alçak olarak tasarlanan yeni Qashqai, geliştirilmiş ve daha pratik hale gelmiş iç mekanıyla da iddialı.

Bol miktarda teknoloji
Yeni Qashqai, yakıt ekonomisi konusunda yapılan farklı uygulamalarla dikkat çekiyor. Aracın zemini, daha iyi bir sürtünme katsayısı için düzleştirilirken, farklı markaların lüks modellerinde kullanılan “Aktif Aerodinamik Kontrol” sistemiyle de donatılmış. Bu sistem, ihtiyaç halinde radyatöre gelen hava akımını 30 km/s’nin üzerindeki hızlarda kapatarak Qashqai’nin daha aerodinamik hale gelmesini sağlıyor. Ancak yine gerektiğinde, motor soğutması için kendiliğinden açılıyor.
Yeni Qashqai’de bunun uzunca bir teknolojik donanım listesi mevcut. Araç, donanım seçeneklerine göre “Otomatik Çarpışma Önleyici”, “Yorgunluk Algılama” sistemi, “Trafik İşareti Tanıma” sistemi, “Şerit Takip Uyarısı”, “Kör Nokta Uyarısı”, “Hareketli Nesne Algılama” ve “Otomatik Uzun Far Asistanı” gibi güvenlik donanımlarıyla alınabiliyor. Ayrıca yine isteğe bağlı olarak Akıllı Park Yardımcısı ve kameralı Çevre Görüş sistemi gibi unsurlar da var.
Nissan Türkiye Pazarlama Müdürü Mehmet Aydın, yeni Qashqai’den bu yıl içinde 14-15 bin adet civarında satmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Skoda Türk tüketicisini dinledi 1.6 dizel ve otomatik Yeti geldi

Skoda’nın ilk SUV modeli olan Yeti, kapsamlı şekilde yenilendi ve Türkiye’de satışa sunuldu. “Outdoor” versiyonuyla 51 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Yeti, Türkiye için özel geliştirilen 1.6 lt dizel ve DSG otomatik şanzımanlı bir versiyona da sahip.
Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Skoda markasının Türkiye’den beklentilerinin yüksek olduğunu, bu nedenle Türk tüketicisinin beğenilerine uygun çözümler geliştirdiğini hatırlatarak “Türkiye, Skoda’nın en hızlı büyüdüğü üç ülkeden biri. Bu yüzden 1.6 lt dizel motor ve DSG otomatik şanzımanlı Yeti, Türkiye’deki tüketicilerin kullanım alışkanlıkları dikkate alınıp, özel yatırım yapılarak üretim planına dahil edildi. Yeti’nin 1.6 dizel-otomatik seçeneğiyle, Anadolu’da da önemli bir talebe imza atacağını düşünüyoruz” dedi. Yenilenen Yeti’den bu yıl 2 bin 500 adet satmayı hedeflediklerini kaydeden Senyücel, bu araçla yeni müşteriler kazanacaklarını belirtti.

Outdoor seçeneği
Büyük ölçüde yenilenen Yeti, Türkiye’de sadece “Outdoor” versiyonuyla satılacak.
Ön ve arka yüzü yenilenen Yeti’de, iç mekandaki kalite algısı da artırıldı. Yeni Yeti’nin en iddialı versiyonu, 1.6 lt TDI (105 HP) dizel motorlusu. Hem manuel, hem de çift kavramalı 7 ileri DSG otomatik şanzımanla satın alınabilen Yeti 1.6 TDI, manuel şanzımanla 100 km’de ortalama 4.6 lt, DSG şanzımanla da 5.0 lt tüketiyor. Yeni Yeti’de ayrıca DSG otomatik şanzımanla donatılmış 1.4 lt TSI (122 HP) benzinli motor ve 2.0 lt (170 HP) TDI motorlu 4x4 seçenek de var.
Yenilenen Yeti’ye çift taraflı kullanılabilen bagaj halısı, bagaj içinde çıkarılıp fener olarak kullanılabilen LED’li aydınlatma, sürücü koltuğu altında eşya gözü ve kapı içinde çöp kutusu gibi unsurlar eklendi. Otomatik Park Yardımcısı, Geri Görüş Kamerası donanımlar isteğe bağlı.