Ekonomi Trilyonluk uyuşturucu pazarı...

Trilyonluk uyuşturucu pazarı...

03.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Trilyonluk uyuşturucu pazarı...

Trilyonluk uyuşturucu pazarı...

Geçen yıl 3.5 trilyon lirayı bulan 1866 kaçakçılık olayında 2.5 trilyonla ilk sırayı alan uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için çalışmalar hızlandı. Türkiye, ticari kuruluşlarla istihbaratı öngören uluslararası örgüt MOU'ya imza koymaya hazırlanıyor

TÜRKİYE'de yakalanan kaçakçılık olaylarında uyuşturucu ve uyuşturucu içeren maddeler başı çekiyor. Geçen yıl Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nce konulan ve toplam piyasa değeri 3.5 trilyon lirayı geçen 1866 kaçakçılık olayında yakalanan uyuşturucu miktarının değeri yaklaşık 2.5 trilyon liraya ulaşıyor.
Yetkililer, PKK'nın uyuşturucu trafiğinde oynadığı rolün sanıldığından daha fazla olduğunu belirtirken, "Üretici ve tüketiciyi birleştiren yollarda ana arterler PKK'nin elinde" diyorlar. Avrupa ve Batı'ya giden transit uyuşturucunun yüzde 60 - 70'nin Balkan rotasını izlediğini de belirten yetkililer, PKK'nın bu rotada oldukça etkili olduğunu kaydettiler.
Verilen bilgiye göre dünya uyuşturucu trafiğinde dolaşan uyuşturucunun büyük miktarı üretim bölgeleri Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden başlayıp Ortadoğu'dan geçerek hava, deniz ve karayoluyla Batı'ya ulaşıyor.

Başta uyuşturucu olmak üzere kaçakçılık mafyası ile daha organize mücadele için Türk Gümrük Müsteşarlığı, bu alanda çalışan İngiliz uzmanlarla işbirliğine gidiyorlar.
Bu alanda çalışan etkili uluslararası uzmanlardan David Baxter, İstanbul'a gelerek dün bir konferans verdi. Baxter, dünya gümrük idareleri ve ticari kuruluşlar arasında işbirliğini öngören ve kısa adı MOU(Memorandum of Understanding) olan Mutabakat Muhtırası'nın amacını ve işleyişini anlattı.
MDU'nun G - 7 olarak bilinen dünyanın en gelişmiş ülkelerinde 1990'da yürürlüğe girdiğini ve bugün dünyada 30 ülkenin bu mutabakata imza koyduğunu Mr. Baxter, AB'nin de desteklediği bu uzlaşma sayesinde başta uyuşturucu olmak üzere kaçakçılık olaylarında büyük etkinlik sağlandığını söyledi. Türkiye'nin de imza koyacak 10 aday ülke arasında bulunduğunu kaydeden Baxter, Türk gümrüklerinin çalışmalarından etkilendiğini ifade ederken, "Dünya Gümrük Teşkilatı bu sayıyı 70'e çıkarmak istiyor. Türkiye'nin de bir an önce imza atmasını bekliyoruz. Bu konuda destek ve yardımlara hazırız" dedi.
Türk gümrük teşkilatı, bu mutabakat için hazırlanırken, çalışmaların ne zaman sonuçlanacağı henüz belli değil. Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcıları Bahri Öktem ve Medeni Çetin, önce özel sektör örgütleriyle anlaşmalar imzalanacağını belirttiler.