Ekonomi Tukaş fabrikası kapandı, Turgutlu karalar bağladı

Tukaş fabrikası kapandı, Turgutlu karalar bağladı

25.10.2009 - 00:16 | Son Güncellenme:

Adını ilçeden alan Tukaş fabrikasının kapatılması kararı Turgutlu'da yankılandı. Belediye Başkanı, "Şoktayım" dedi. İlçe iş dünyası, "Çok vahim, çok üzücü" olarak niteledi. Ticaret odası kararın geri alınması için harekete geçti

Tukaş fabrikası kapandı, Turgutlu karalar bağladı

Tukaş'ın 50 yıllık Turgutlu fabrikasının kapatılması kararı ilçede yankılandı. Manisa halkı ve iş dünyası kararı 'çok üzücü ve vahim' olarak nitelendirdi. Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, “Şoktayım" dedi.
Turgutlu'nun önemli geçim kaynağı fabrikanının kapatılacağı, şirket yönetiminin borsaya yaptığı açıklama ile duyuldu. Açıklamada, "Fabrikamızın yerleşim alanı ile iç içe olması, buna bağlı çeşitli riskleri içermesi, büyüme olanaksızlığı nedeniyle, fabrikamızdaki üretimin sona erdirilmesine, makine ve ekipmanlarının Torbalı ve Manyas fabrikalarımıza taşınmasına karar verilmiştir” denildi.
80 işçinin çalıştığı Fabrikada 14 Eylül'de bir patlama olmuş ve 9 işçi yaralanmıştı. Kararda bu durumun da etkili olduğu belirtiliyor.
Şirketin kararı ilçede tam bir şok etkisi yarattı. Turgutlu TSO Başkanı Mesut Altan, "Çok üzüldüm. Bir araya gelerek kararın iptali için görüşülsün. Binlerce kişi oradan ekmek yiyor. Çok vahim” dedi. Turgutlu Elektrikçiler Odası Başkanı Sabri Toker, "Ekonomik krizin etkisi olduğunu düşünüyorum. Hadise büyük. Demek ki kriz teğet geçmemiş” diye konuştu. Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan da, “Büyük kayıp. Şok durumdayım”, Manisa Milletvekili Ahmet Orhan, “Sindiremiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üç fabrikası var
Tukaş'ın İzmir (Torbalı), Manisa (Turgutlu) ve Balıkesir’de (Manyas) üç fabrikası var. İlk ve en eski fabrikası Turgutlu 1962'de Turgutlulu 5 müteşebbis tarafından kuruldu. 1967'de fabrikayı OYAK satın aldı. Bu tarihten sonra fabrika hızla büyüdü ve bölgedeki binlerce çiftçiye geçim kaynağı ve iş olanağı sağlandı. Turgutlu Fabrikası, salça, sebze ve meyve konserveleri, hazır yemek konserveleri, reçel, sos ürünleri üreten ve yıllık 80 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşan bir işletmeye dönüştürüldü. 250'yi aşkın ürün çeşidine sahip. Toplam satış gelirlerinin yüzde 35-40'ı 63 ülkeye yaptığı ihracattan sağlanıyor. Tukaş'ın yüzde 28'i halka açık. Kalan yüzde 82.5 hisse Oyak'ın.