Ekonomi Türbülans bitti normalleşiyoruz

Türbülans bitti normalleşiyoruz

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ekonomide düzelme sürecinin başladığını ve bunun 2019’da süreceğini belirten VakıfBank Genel Müdürü Özcan, alınan etkili tedbirlerin Türkiye’yi türbülanstan süratle çıkardığını söyledi.

Türbülans bitti normalleşiyoruz

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Türkiye’de ekonomide restorasyon sürecinin başladığını ve bunun 2019’da devam edeceğini söyledi. Özcan, hükümetin ve devletin son derece proaktif olduğunu ve etkili tedbirleri zamanında alarak Türkiye’yi içine girdiği türbülanstan süratle çıkardığını söyledi. Türkiye’nin ekonomik temeli olmayan haksız saldırılara maruz kaldığını söyleyen Özcan, şunları dile getirdi: “Bunun sonucunda bir deprem meydana geldi. Bu deprem bazı binaları yıktı, bazı binalarda hasar meydana getirdi, bazı binalarda herhangi bir şey olmadı. Bazı şirketlerin bilonçoları anormal kur artışları sebebiyle bozuldu. Biz bankalar olarak kendi müşterilerimizin canlanması, ayağa kalkması için her türlü tedbiri aldık, yapılandırmalar yapıyoruz. Kolaylık gösteriyoruz. Hükümetimiz de sıkı maliye politikasıyla çok ciddi biçimde bütçe disiplinini sağladı. Ekonomideki ısınma normale dönmeye başladı.”

‘Hayat normalleşecek’

Bosna Herkes’te açılan Vakıfbank Voleybol Okulu töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, şöyle konuştu: “Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı çok uyumlu, yakın işbirliği içinde çalıştılar. Cumhurbaşkanlığı çalışma sisteminin karar sürecini ne kadar hızlandırdığını gördük ve bizzat yaşadık. Bütün ilgili kurumlar senkronize çalıştılar ve hızlı kararlar aldılar. Gerçekten bir rehabilitasyon sürecine girdik. Bir deprem oldu, onun etkileri var. Bu yaralar sarılacak. Ekonomide onarım sürecine girdik. Ben 2019 yılında da bu restorasyon sürecinin devam edeceğini düşünüyorum. Hayatın daha da normalleşeceğini düşünüyorum. Uluslararası ilişkiler açısından da ciddi düzelmeler ortaya çıktı. Bunun da olumlu katkısı olduğunu düşünüyorum. Uluslararası piyasaların Türkiye’ye olan güveninin artacağı ümidi içindeyim. Nitekim biz bankalar olarak sendikasyon kredilerimizi yeniledik.”

‘Bono çok yararlı’

Türkiye’de toplanan mevduatın yaklaşık yüzde 50 - 55’inin yabancı para olduğunu ifade eden Özcan, “Türkiye’de yabancı para tasarruf ediliyor. Daha doğrusu tasarruf sahipleri tasarruflarının bir kısmını yabancı para cinsinden tasarruf ediyor” dedi. Özcan, “Tasarruf sahiplerinin ilgisini çekecek döviz cinsinden tahvil ihracı bence çok anlamlı bir şey ve yastık altında yatan veya başka amaçlar için kullanılacak tasarrufların bu şekilde ekonomiye kanalize olmasının iyi olacağını düşünüyorum. Bence bu da çok yararlı bir girişim” diye konuştu.

Türbülans bitti normalleşiyoruz

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, yurt dışındaki ilk voleybol okulunu Saraybosna’da açtıklarını söyledi.

Avrupa’nın ilk voleybol okulu

FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası, 4 CEV Şampiyonlar Ligi, 1 CEV Top Teams Kupası ve 1 CEV Challenge Cup Şampiyonluğu ile “Türkiye’nin uluslararası alanda en çok kupa kazanan takımı” ile faaliyet gösteren VakıfBank Spor Kulübü, dünyaya açıldı. Avrupa’daki ilk voleybol okulunu Bosna Hersek’in Saraybosna şehrinde açan VakıfBank’ın Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, şunları söyledi:

“Türkiye dışındaki ilk voleybol okulumuzu Saraybosna’da açıyoruz. Gönül bağımızın yanı sıra Bosna Hersekli gençlerin spora olan yatkınlıkları da buraya yatırım yapmamızın gerekçelerinden biridir.”

Bankacılıktan öte...

VakıfBank’ın öncelikle banka olduğunu, ticari faaliyette bulunduğunu söyleyen Özcan, “Paramızı bankacılıktan kazanıyoruz. Ama ben bankacılıktan öte bir kuruluş olduğumuzu düşünüyorum, çünkü köklerimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Vakıf kültüründen geliyoruz ve sosyal sorumluluk tarafımız da ağır basıyor” dedi.

Özcan, topluma karşı olan görevlerini, spor, kültür ve özel çocukların eğitimi alanlarında yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Yazarlar