Ekonomi Turizmde Türkiye-Ermenistan yakınlaşması

Turizmde Türkiye-Ermenistan yakınlaşması

08.12.2009 - 11:30 | Son Güncellenme:

.

Turizmde Türkiye-Ermenistan yakınlaşması

Turizmde Türkiye’nin önemli buluşma noktaları arasında yer alan Travel Turkey Fuarı, bu yıl sürpriz bir katılımcıyı ağırlayacak. Fuara Ermenistan Seyahat Acenteleri Birliği’nin de açacağı stantla katılacağı, ayrıca fuar kapsamında düzenlenecek konferansta Ermenistan-Azerbaycan-Gürcistan ortak turizm destinasyonuyla ilgili sunum yapılacağı belirtildi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İZFAŞ ve Hannover-Messe International Istanbul işbirliğinde bu yıl üçüncüsü organize edilecek Travel Turkey Fuarı, 17 ülkeden 430 firma katılımıyla 10 Aralık günü kapılarını açacak.
Türkiye’nin önde gelen seyahat acenteleri, otelleri ve hava yolu şirketlerinin yanı sıra çevre ülkelerden de yoğun katılımın gözlendiği fuara, bu yıl Ermenistan Seyahat Acenteleri Birliği, Amerika Seyahat Acenteleri Birliği (ASTA) ve Rusya Seyahat Acenteleri Birliği (RATA) da ilk kez katılacak.
İZFAŞ’tan alınan bilgiye göre, önceki yıllarda İzmir’de düzenlenen fuarlara ziyaretçi olarak katılım sağlanan Ermenistan’dan ilk kez kurumsal bir katılım olacak. Ermenistan Seyahat Acentaları Birliği 2. Başkanı Yeğişe Tanaşyan liderliğinde, aralarında acente sahiplerinin de bulunduğu 6 kişilik heyet, Kültürpark Fuar binalarında düzenlenecek fuarda stant açarak ülkelerini tanıtacak, işbirliği olanaklarını araştıracak.
Tanaşyan’ın fuar kapsamında düzenlenecek konferansta da Ermenistan-Azerbaycan-Gürcistan bölgesi destinasyonuyla ilgili bir sunum yapacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI ADIM
İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Travel Turkey fuarının sadece Türkiye’nin değil bölgenin de en önemli buluşma noktalarından biri olmaya başladığını, fuarın henüz üçüncü yılında 430 katılımcıya ulaşmasının geleceğe ilişkin umutları artırdığını dile getirdi.
Bu yıl fuara Ermenistan’dan da katılım sağlanmasının kendilerini mutlu ettiğini bildiren İşleyen, şunları söyledi:
“Hükümetler arasında iki ülke ilişkilerinin artırılması için bir çaba var. Turizm sektöründe de bir yakınlaşma sağlanması gerekiyor. Bu katılım, iki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcı açısından çok önemli bir adım. Fuarı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da ziyaret edecek. Ziyaretlerinde Ermenistan Seyahat Acenteleri Birliği’nin standını da ziyaret edecektir. Buradaki karşılama Ermenistan’a da mesaj verecektir. Biz de gelecekte İZFAŞ olarak Ermenistan’daki fuarlara katılabiliriz.”
İşleyen, İZFAŞ olarak Ortadoğu ülkelerine yoğunlaştıklarını, İran’da açtıkları temsilciliğin çok verimli çalışması üzerine son dönemde vizenin kaldırıldığı Ürdün, Suriye gibi ülkelerde de temsilcilik açmayı düşündüklerini belirterek, gelecekte önemli potansiyeller barındıran Ermenistan’da da bir temsilcilik açmalarının mümkün olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

KKTC CUMHURBAŞKANI TALAT’IN KATILIMI BEKLENİYOR
ABD, Almanya, Azerbaycan, Brezilya, Bosna Hersek, Ermenistan, Gürcistan,
Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, KKTC, Slovakya, Suriye, Tayland, Tunus ve Yunanistan’dan firmaların stant açacağı fuara Çin, Hırvatistan, İran, Kuveyt, Libya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovenya, Suriye ve Yunanistan’dan satın alma heyeti gelecek.
Bu yıl fuarın onur konukları olan Bosna Hersek’e bağlı Saraybosna Kantonu ve Denizli de katılımcılara çeşitli organizasyonlarla destinasyonlarını tanıtacak.
Fuarın açılış törenine KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılım göstermesi bekleniyor. Fuarda KKTC’nin turizm potansiyelinin özel bir organizasyonla tanıtımı yapılacak.
4 holde 25 bin metrekare alanda düzenlenecek fuarda bazı ziyaretçi gruplar için özel tur programları düzenlenecek. Fuara gelecek satın alma heyetlerinin uçak masrafları sponsor olan THY tarafından, konaklama masraflarının bir bölümü ise Hilton Oteli tarafından karşılanıyor.
Fuara geçen yıl 15 ülkeden 324 firma katılmıştı.