Ekonomi Turizmin kaymağını Afyon yiyecek

Turizmin kaymağını Afyon yiyecek

18.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Afyon turizmde atağa kalktı. Termal potansiyeli ve türlü lezzetleriyle tanınan şehir özellikle sağlık turizminde iddialı. 2020’de hedef 2 milyon turist

Turizmin kaymağını Afyon yiyecek

Türkiye turizmde rekorlar kırarken, markalaşma yolundaki şehirlerin sayısı artıyor. Her yıl dünya turizm ortalamasının üzerinde büyüyen Türkiye, bu sayede ülkenin dört bir tarafındaki turizm cennetlerini dünyaya daha iyi tanıtma imkânı buluyor.

Haberin Devamı

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen, kaymak başta pek çok lezzeti tescillenen Afyon her yıl turizmden gıdaya, sanayiden spora kadar Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlıyor.

Afyonkarahisar aynı zamanda Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’ne de katılarak turistin bu önemli rotasına da dahil olmuştu. Yıl içinde dolulukta yüzde 70 - 80 ortalamaya sahip olan Afyon, yeni tesisler için yatırımcı bekliyor.

Turizmin kaymağını Afyon yiyecek

Büyük hedefler var

Şehirde 4. bölge ve organize sanayi alanında 5. bölge teşviklerinden yararlanmak mümkün. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, şehirde halihazırda 27 bin yatak kapasitesi bulunduğunu belirtirken, kalkınma planlarında 75 bin yatak kapasitesi öngörüldüğünü, bölgenin turizmde büyümesinin tüm bu kapasiteye turist sağlayabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Şehirde 2019’da 50 bini yabancı olmak üzere 1.7 milyon kişi otellerde konakladı. 2020’de ise hedef 2 milyon.

Şehirde yapılan ‘Ekonomi Basını Afyonkarahisar Buluşması’ etkinliğinde Vali Mustafa Tutulmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş şehre ve potansiyeline ilişkin bilgileri paylaştı.

Üzerinde çalışmaların sürdüğü ‘sağlık endüstri bölgesi’nin gelecek yıllarda ülkenin önemli cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor. Şehrin en iyi noktalarından birinde 750 bin metrekare alana kurulması planlanan bu bölgeye ilk aşamada 250 milyon dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Oteller, fizik tedavi merkezleri, wellness, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezi, Ar-Ge merkezi ile bu alanlara yönelik üretim yapacak tesisler burada konumlandırılacak.

Turizmin kaymağını Afyon yiyecek

Tüm çalışmaların ardından başvuru yapılacak ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi beklenecek.

Hüsnü Serteser ise şehrin gıda, termal ve mermer üretiminde öne çıktığını vurgularken, 2019’daki 200 milyon dolarlık mermer ihracatının Türkiye doğal taş ihracatının yüzde 11’ine denk düştüğünü bildirdi.

Serteser, Afyonkarahisar’ın cari fazla verdiğini, 80 milyon dolarlık ithalata karşı 363 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını aktararak, kentin 2023  ihracat hedefinin 1 milyar dolara çıkmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

VisitAfyon

Şehrin markalaşması yolunda yaptıkları her çalışma ve tanıtımı; sosyal medya ve akıllı sistemlerle desteklediklerini belirten Vali Mustafa Tutulmaz, ‘VisitAfyon’ oluşumu ile tıpkı dünyadaki pek çok şehrin yaptığı gibi özellikle Instagram sayfası üzerinden tarihi, kültürel değerler ile gıdadan termale şehrin fotoğraf ve videolarının paylaşıldığını söyledi. Sistem aynı zamanda navigasyon uygulaması ile entegre edildi.

Airbus’ın alt üreticisi oldu

Afyonkarahisar’ın aynı zamanda bir sanayi şehri olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Vali Tutulmaz, 20’ye yakın makine üreten fabrika bulunduğunu söyledi.

Tutulmaz, “Tamamen yurt dışından alınan kaya kamyonu için bir yatırımcımız başarılı oldu, seri üretime başlıyor. Bir başka yatırımcımız Airbus ile görüşmelerde sona geldi. Airbus’ın alt üreticisi konumunda Afyonkarahisar’dan yedek parça üretilecek” dedi.

‘Akıllı’ termal

Jeotermal kaynağın korunması adına bugüne kadar ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Vali Tutulmaz, suyun yüzde 95’ini reenjeksiyon yöntemiyle (kullanıldıktan sonra tekrar yeraltına verilip ısı ve enerjinin devamlılığını sağlamak) kullanabildiklerini söyledi. Şehirde 1.2 milyon metrekare sera termal su ısısından faydalanırken, teknolojik, topraksız tarım yapılıyor. Termal ile ayrıca 25 bin konut ısıtılıyor.