Ekonomi Türk ‘albatros’u Como’dan ödül kaptı

Türk ‘albatros’u Como’dan ödül kaptı

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya’nın Como gölü kıyısında yapılan prestijli tasarım yarışmasına 50 civarı ödül alan Türkler damga vurdu. Tasarımcı Tolga Berkay’ın albatros kanadından ilham alarak yaptığı lavabo ise büyük ilgi gördü

Türk ‘albatros’u Como’dan ödül kaptı

Kuzey İtalya’da yemyeşil yüksek dağların arasına sıkışmış, doğa harikası bir göl. Bu gölün ucuna kurulmuş, modanın merkezi Milano’ya bir saat uzaklıkta, İsviçre sınırına yakın bir şehir, Como...
İnsanların neşeyle göl kenarında gezindiği, kafelerinde Kuzey İtalya’nın meşhur kokteyli ‘spritz’i yudumladıkları, çocukların bir yandan koşarken bir yandan dondurma yediği, şehre adımını atan herkesin mutlu hissettiği bir yer Como.
Como’da bulunmamızın sebebi dünyanın en gözde tasarım etkinliklerinden birinin ödül törenine katılmak. Como Kültür Departmanı’nın düzenlediği A’Tasarım Ödülleri ve Yarışması, otomotivden mobilyaya, paketlemeden mimariye, mücevherden aydınlatmaya, 84 farklı alanda tasarımcıların ve şirketlerin yarıştığı bir etkinlik.

Haberin Devamı

İtalyanlar bile şaştı
Yarışmaya 208 ülkeden katılan binlerce tasarımcıdan 758’i bu yılki ödül töreninde kazananlar arasındaki yerini aldı. Tarihi Gallia Köşkü’nde düzenlenen törenin en çarpıcı yanı ise 50 civarında Türk tasarımcının ödül kazanmasıydı.
Etkinliğin koordinatörlerinden Onur Müştak Çobanlı, İtalyanların bile Türkiye’den çok sayıda kişinin bu ödülleri kazanmasına şaşırdığını aktardı.
Çobanlı, akademisyenler, mimarlar ve sanatçılardan oluşan jürinin hiçbir şekilde yarışmacıların bilgilerine erişimi olmadığını, başvuranların rumuzlarla değerlendirildiğini vurguladı.

Ahşap görünümlü seramik moda olacak
Yıllardır Türkiye’den katılan tasarımcıların gösterdiği başarı sayesinde A’Tasarım Ödülleri sıralamasında Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bu ödüle yabancı olmayan tasarımcılardan biri de seramik şirketi Bien’in tasarım müdürü Tolga Berkay. Berkay, bu yıl Banyo Mobilyaları ve Seramik Sağlık Gereçleri kategorisinde, tasarladığı Albatros Aile Lavabosu’yla gümüş kategoride ödüle layık görüldü.
Genellikle doğadaki nesnelerden esinlendiğini vurgulayan Berkay, “Bu tasarıma, albatros kuşunun kanatlarından aldığım ilhamla hayat verdim. Albatros, özgürlüğü ve sevecenliği temsil eder. Bu tasarımın ergonomisi, engelli, yaşlı ve çocuklar için rahat kullanım sağlayabilmek için oluşturuldu” dedi. Berkay, gelecek yıl tasarım dünyasına ahşap görünümlü seramiğin ve doğal taşların damga vuracağını, organik tasarımın ön plana çıkacağını düşünüyor.