Ekonomi Türk-Alman Bilim Yılı sınıf atlatacak

Türk-Alman Bilim Yılı sınıf atlatacak

28.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak, ‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın başladığını belirterek, ”İki ülke arasındaki köprüler bilim çalışmasıyla sağlamlaşacak” dedi

Türk-Alman Bilim Yılı sınıf atlatacak

Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın beraber hayata geçirdiği ‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’, iki ülke arasında bilim köprüsü kuracak. Bilim Yılı, birliktelik platformu yaratarak iki ülkede araştırma, eğitim ve inovasyonla uğraşan insanları bir araya getirmeyi hedefliyor.
Berlin Teknik Üniversitesi’nde İşletme Uygulamaları ve Telekom alanında kürsü sahibi ve Dağıtık Yapay Zeka Laboratuvarı’nın (DAI Labor) Kurucusu ve Başkanı olan Prof. Dr. Şahin Albayrak, Türk-Alman Bilim Yılı’nın Türkiye’ye katkılarını Milliyet’e değerlendirdi.
Türk-Alman Bilim Yılı’nın amacı nedir?
Tam adıyla ‘Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı’, iki ülkedeki bakanlığın ortaklaşa hayata geçirdiği bir işbirliği çerçeve anlaşmasıdır. ‘Science Bridging Nations’ sloganı ile temel olarak iki ülke arasındaki köprüleri ortak bilim çalışmalarıyla sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda her iki ülkenin de faydalanabileceği yüksek inovasyon potansiyeline sahip araştırma ve eğitim faaliyetlerini desteklemek ve artırmak için aktiviteler ve programlar düzenleniyor.

Ar-Ge kültürü oluşacak
Araştırma, eğitim ve inovasyon, ülkelerin kalkınmasında büyük önem taşıyor. Almanya’daki bu kültürün Türkiye’de de yerleşmesi orta ve uzun vadede kazanımlar doğuracak. Almanya açısından ise, burada yaşayan geniş Türk kitlesi de dikkate alınarak, Türk bilim insanlarıyla yapılacak ortak çalışmaların hem kültürel paylaşım, hem de sanayi işbirlikleri adına son derece pozitif katkılar sağlayacağı öngörülebilir.
İki ülke arasında işbirliği fikri nasıl ortaya çıktı?
Temellerinin atılması dört-beş yıl öncesine uzanıyor. Zamanın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın girişimiyle 2010’da Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile Türkiye’de ve daha sonra Almanya’da ortak bilim ve teknoloji çalışmalarına yönelik protokoller imzalandı. Bunun sonrasında bakanların da karşılıklı ziyaretleri oldu.
Ben de bu görüşmelere aracılık edip içerik konusunda katkı sağlamaya çalıştım. Binali Bey, 2010 ve 2013’te Berlin Teknik Üniversitesi’nde misafirimiz olarak Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili sunum yaptı.
Bu dönemde işbirliğinin temelleri atıldı. İstanbul ve Berlin yerleşkelerine sahip bir bilişim araştırmaları merkezi kurulması konusunda da anlaşma yapıp daha sonra bunu hayata geçirdik. Türk-Alman araştırma, eğitim ve inovasyon yılı da bu aktivitelerin bir ürünü. Nihayetinde, Ocak ayında Berlin’deki açılış etkinliğinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ve Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka’nın imzalarıyla 2014 Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı resmen başlamış oldu.
Bilim Yılı’nın Türkiye’ye nasıl katkıları olacak?
En önemlisi Türkiye’de bir Ar-Ge kültürünün oluşması. Türkiye, Ar-Ge’de henüz emekleme safhasında. Bu mantalitenin olgunlaşması ve kalıcı olması için Almanya’yla veya başka gelişmiş ülkelerle olan ortaklıkların 2014’le sınırlı olmayıp uzun yıllara yayılması gerekir.
Bu tür ortak faaliyetler sayesinde hem bilime verilen değer toplum gözünde artacaktır, hem de bunun sonucu olarak hükümetler eğitim ve araştırmaya ayırdıkları bütçeyi yukarıya çekecektir. Birtakım yabancı şirketler teknolojilerini Türkiye’de geliştirmek isteyecektir. Geliştirilen teknoloji ve projelerdeki bilgi birikimi Türkiye’de kalacaktır.

Haberin Devamı

Ortak çalışmalara destek
İşbirliği kapmasında neler yapılacak?
Türk-Alman Ortak Bilim Yılı’nda farklı aktiviteler gerçekleştiriliyor. Bunlardan ilki Türkiye ve Almanya’daki araştırma, eğitim ve inovasyon alanlarındaki ilgili kişilerin birbirleriyle olan ortak çalışmalarının desteklenmesi ve bu ortaklıkların geleceğe dönük projelerle genişletilmesi. Bu projeler sayesinde de hem ürün, hem de teknoloji bazında inovatif çözümler üretilmesi. İkincisi, eğitim, sağlık, enerji, telekom, e-devlet, siber güvenlik, akıllı şehirler, elektromobilite gibi Türk-Alman Bilim Yılı’nda özellikle üzerinde durulan günümüzün ve geleceğin konularında ortak yürütülen programların desteklenmesi. Bir diğer hedef de Alman teknoloji devlerinin Türkiye’ye çekilmesi ve Türk ve Alman endüstri şirketlerinin stratejik ortaklıklarının desteklenmesi, ki buna örnek olarak THY-SAP ortak çalışmasını gösterebiliriz.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şahin Albayrak kimdir?
Berlin Teknik Üniversitesi’nde İşletme Uygulamaları ve Telekomünikasyon Alanlarında Ajan Teknolojileri (Agent Technologies in Business Applications and Telecommunication AOT) kürsüsünün sahibi. Aynı zamanda 150 araştırmacı ve destek personelinin çalıştığı Dağıtık Yapay Zeka Laboratuvarı’nın (Distributed Artificial Intelligence Laboratory-DAI-Labor) kurucusu ve başkanı.
Prof. Albayrak, Deutsche Telekom İnovasyon Laboratuvarları’nın (T-Labs) kurucu üyelerinden olup, halen bu kuruluşun Yönlendirme Komitesi’nde de görev yapıyor. Prof. Albayrak, yeni nesil telekomünikasyon hizmetleri, uygulamaları ve altyapıları alanlarında araştırma yapıyor.