Ekonomi Türk bankalarında yabancılara ait paranın beşte biri İran’dan

Türk bankalarında yabancılara ait paranın beşte biri İran’dan

25.11.2010 - 02:28 | Son Güncellenme:

BDDK Türk bankalarındaki 573 milyar TL’lik mevduatın 19.8 milyar TL’sinin yurtdışında yaşayanlarca yatırıldığını açıkladı. Yurtdışındakilere ait mevduatın 4.3 milyar TL’ye denk gelen en büyük kısmının ise İran’dan geldiği tespit edildi

Türk bankalarında yabancılara ait paranın beşte biri İran’dan

Türk bankalarında en fazla mevduatı olan ‘yabancıların’ İranlılar olduğu ortaya çıktı. İran, önce BM Güvenlik Konseyi’nde dünyanın yeni yaptırım kararlarına “hayır” diyen, ardından NATO zirvesinde füze kalkanına komşusunu açık hedef yaptırmayan Türkiye’ye güvenini nakde çevirdi.
Son yıllarda dünyanın en yalnız ülkesi haline gelen ve en büyük desteği Türkiye’den gören İranlılar, 4.3 milyar TL’lik mevduatlarını Türk bankacılık sistemine emanet etti.
Eylül 2010 itibariyle 573 milyar TL’yi aşan Türk bankacılık sistemindeki mevduatın 19.8 milyar TL’sinin yurtdışında yaşayanlar tarafından yatırıldığı belirlendi.

İran’ı Almanya izliyor
Yurtdışında yerleşiklerin Türk bankacılık sisteminde tuttuklarını mevduatın 5’te 1’inin ise İran’da yaşayanlar tarafından yatırıldığı tespit edildi. İran’ı 4 milyar 252 milyon TL’yle en çok Avrupalı Türk’ün yaşadığı Almanya izledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Finansal Türkiye Haritası (Fintürk) verilerinden yapılan belirlemeye göre, eylül itibariyle Türk bankacılık sektöründeki mevduat büyüklüğü 573 milyar 19 milyon TL’ye ulaştı.
Bunun 553 milyar 216 milyon TL’lik bölümünü Türkiye’de yaşayanlar tarafından açılan mevduat hesapları oluştururken, 19 milyar 803 milyon TL’sinin ise yurtdışında yaşayanlar tarafından Türkiye’de veya Türkiye’deki bankaların yurtdışı şubelerinde açıldığı belirlendi.

BDDK ilk kez açıkladı
BDDK’nın Eylül 2010 döneminden itibaren kredi ve mevduat gibi bilgileri şube bazlı detaylandırmak yerine, müşterinin yerleşik olduğu il ve ülke bazında vermeye başlaması, fotoğrafın biraz daha netleşmesini sağladı.
BDDK’nın verilerine göre yurtdışında yaşayanların Türk bankacılık sisteminde açtırdıkları 19 milyar 803 milyar TL’lik mevduat hesaplarının yüzde 22’sinin sahibi İran’da yaşıyor. Bilindiği üzere bir süre önce kamuoyunda, Türk bankalarına İran’la ticari ilişkiler yüzünden baskının ağırlaştırıldığı yönünde iddialar gündeme gelmiş ve büyük tartışma yaratmıştı.

Para mevduat hesabında
2010 yılı Eylül itibariyle İran’da yaşayanların Türkiye’deki bankalarda veya yurtdışındaki şubelerinde açtırdıkları mevduat hesaplarında 4 milyar 345 milyon 366 bin TL bulunuyor. Bu mevduatın 53 milyon TL’si tasarruf hesaplarında, 4 milyar 292 milyon TL’si ise diğer mevduat hesapları adı altında tutuluyor. İran’da yaşayanların diğer mevduat hesapları adı altında yer alan döviz tevdiat hesaplarında tuttuğu para 1 milyar 2 milyon TL düzeyinde.

Haberin Devamı

Türk bankalarında yabancılara ait paranın beşte biri İran’dan

Avrupalı Türkler ve İzlandalılar ilk 10’da
Türk bankalarına para yatıran yurtdışında yerleşikler arasında İran’ı 4.2 milyar TL’yle Avrupalı Türklerin en yoğun yaşadığı Almanya izledi. Almanya’da yaşayanların Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankalarda açtırdıkları mevduat hesaplarının 3 milyar 507 milyon TL’lik bölümünü tasarruf hesapları oluşturdu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayanların Türk bankacılık sistemindeki hesaplarda tuttuğu mevduat 2 milyar 95 milyon TL düzeyinde gerçekleşirken, yurtdışındakilerin Türk bankacılık sisteminde tuttukları mevduatın 1.5 milyar TL’lik bölümünün İngiltere’de, 1 milyar 219.5 milyon TL’lik bölümünün ABD’de yaşayanlarca yatırıldı.

Pakistanlılar da listede
Bu arada Türkiye ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın en geniş tanımıyla “bilgi değişimini” de içerecek şekilde imzalayan ülkelerden Lüksemburg ve İsviçre de listede ön sıralarda yer aldı. Öte yandan ilk 10 ülke arasında ekonomik krizden yoğun biçimde etkilenen İzlanda ile çevre felaketleri ve siyasi belirsizlikle boğuşan Pakistan da dikkat çekti.