Ekonomi 'Türk ekonomisi hedefleri aşacak'

'Türk ekonomisi hedefleri aşacak'

12.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisini hedef alan saldırıların sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemize kurulan tezgâha rağmen 2018 büyümesi tahminlerin üzerinde olacak” dedi

Türk ekonomisi hedefleri aşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisi hedef alan saldırıların sürdüğünü ifade ederek, “Kur, faiz, enflasyon üçgeninde ülkemize kurulan tezgâha rağmen 2018 büyümesi de yine tahminlerin üzerinde olacak. İlk üç çeyrekte yüzde 4.5’lik bir büyümeyi yakaladık. 2019 için de ilkelerini dengeleme, disiplin ve değişim diye ifade ettiğimiz yeni ekonomi programımız çerçevesinde zaten gayet gerçekçi büyüme hedefleri koyduk. Açıkçası şahsen bu hedeflerin çok üzerine çıkacağımıza inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında ekonomi gündemine ilişkin şu mesajları verdi:

- “Türkiye malum olduğu üzere geçtiğimiz aylarda yurt dışı kökenli ciddi bir kur ve faiz saldırısına maruz kaldı. Böyle bir durumda ülkesini ve milletini sevenlerin yapması gereken, ekonomilerine dört elle sarılmaktır. Türkiye ekonomisi üzerinde kara bulutlar toplamaya çalışanların daha önceki tahminleri ve gerçekleşenler de ortada.

Bir sıra yükseliriz

- 2017’de Türkiye’nin yüzde 3 - 3.5 büyüyeceği söylendi, 7.4 büyüdü. Kur, faiz, enflasyon üçgeninde ülkemize kurulan tezgâha rağmen 2018 büyümesi de yine tahminlerin üzerinde olacak. İlk 3 çeyrekte yüzde 4.5’lik bir büyümeyi yakaladık. 2019 için de ilkelerini dengeleme, disiplin ve değişim diye ifade ettiğimiz yeni ekonomi programımız çerçevesinde zaten gayet gerçekçi büyüme hedefleri koyduk. Açıkçası bu hedeflerin çok üzerine çıkacağımıza inanıyorum.

Haberin Devamı

- Ana muhalefetin sözcüsü bir şeyler konuşuyor. ‘AK Parti dönemi, enflasyonda en yüksek oranlara çıkılan dönem’ diyorlar. Bizden önceki 14 yılın ortalaması, yüzde 70.3; bizim dönemimizde 9.5. Bay Kemal, sözcülerini iyi seç, seni aldatıyorlar. Milli gelirde satın alma paritesine göre 13. olan Türkiye yıl sonunda bir üst sıraya çıktığında herhalde kendilerini pencereden aşağıya atarlar, o güçleri varsa.”

Pilot bölge Safranbolu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan, Safranbolu’nun “pilot bölge” seçildiği “Sıfır Atık Projesi” kapsamında en az 5 plastik şişe getiren vatandaşlara 550 bez çanta dağıtıldı. Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, “Türkiye’de zaten marka olan Safranbolu’nun çevre duyarlılığıyla da marka olması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Milyonlarca bez torba ve file...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Milyonlarca bez torba ve fileyi hazırlıyoruz. Bunları inşallah bu kampanyada milletimize promosyon olarak dağıtacağız” dedi.

AK Parti’nin çevreci bir parti olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şu anda ana muhalefet yine naylon poşetlerle sokağa dökülebilir ama biz naylona, naylon poşetlere karşı savaş ilan ettik. Bu seçimlerde bez torbalar ve kenevirden yapılmış olan filelerle inşallah meydanlarda olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Başaracağız’

Annesi Tenzile Erdoğan’ın dokuduğu filelerle alışveriş yaptıkları günleri hatırladığını anlatan Erdoğan, yeniden o döneme dönüleceğini belirterek şunları kaydetti:

“Milyonlarca bez torba ve fileyi hazırlıyoruz. Bunları inşallah bu kampanyada milletimize promosyon olarak dağıtacağız. Belki söylemekte acele ettim ama söyleyeyim ki birileri, bu işi alıp götürmesin. Anamuhalefet varsın naylon poşet dağıtıversin, kim çevreci millet görecek.

Biz doğayla, toprakla bütünleşecek olan bez ve fileyle bu yola çıkacağız. Öyle kampanyalar yapmışlar ki kenevirin üretildiği bir ülke keneviri üretemez olmuş. Ben Rizeliyim. Rize’de kenevir üretilirdi, hatta ondan fanila ve atlet yapılırdı. Rahmetli babam hep onu giyerdi. Şimdi inşallah buraya döneceği. Çevrecilik adına bu işi başarmamız lazım ve başaracağız.”

Haberin Devamı

Belediyeye plastik poşet genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla plastik poşet kullanımının azaltılması için yerel yönetimlere genelge gönderildi. 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik poşetlerin satış noktalarında kullanıcılara ücreti karşılığı verilmesine yönelik düzenleme yapılmıştı.

Bakan Kurum da dün bu uygulamaya dikkati çekmek için Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nce belediyelere “plastik poşet” genelgesi göndererek, şunları kaydetti:

“Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin uygulamanın yeni başladığı bu dönemde tüketicilerde gerekli hassasiyetin oluşmasına yardımcı olunması, tüketicilerin uygulamaya daha kısa sürede uyum sağlayabilmesi ve uygulamanın nihai amacına ulaşması amacıyla belediyenizce, özellikle plastik poşetlerin yaygın olarak kullanıldığı yerlerde pazarlar, marketler gibi çok kullanımlık bez torba, file gibi alternatif malzemelere vatandaşlarımızın kolayca erişebilmesi, bunların vatandaşlarımıza doğrudan temini ve dağıtımı yönünde gerekli çalışmaların yapılarak uygulamaya destek sağlanması hususunda gereğini rica ederim.”