Ekonomi Türk Ferrarisi Sazan, 6 ay sonra yollarda

Türk Ferrarisi Sazan, 6 ay sonra yollarda

29.03.2009 - 00:22 | Son Güncellenme:

Yandaki fotoğraf gerçek bir Ferrari. Ekber Onuk, kendi tasarımlarını sır gibi saklıyor. Verdiği tek ipucu şu: “Bizim Sazan, Ferrari’ye benziyor”

Türk Ferrarisi Sazan, 6 ay sonra yollarda

Tuzla Tersanesi’nde faaliyet gösteren deniz savunma sanayi şirketi Yonca-Onuk’un ortağı Ekber Onuk ve Renault Türkiye işbirliğiyle yapımı süren Türkiye’nin en hızlı otomobili Sazan’ın üretim projesinde, son aşamaya gelindi. Renault Nissan’ın 3.5 litre V6 motoruyla saatte 300 kilometre hız yapacak karbon fiber gövdeli Sazan’dan yılda sadece 10 adet üretilecek.
Sazan, Ekber Onuk’un trafik kazasında kaybettiği oğlu Kaan’ın Saint Joseph lisesindeki takma adı.
Onuk ve ekibi S56 adını verdiği, biraz daha halk tipi olacak aracın geliştirmesine de devam ediyor. Clio ve Megane’ın 110 beygirlik 1.6 motoruna sahip olacak ve yıllık 50 adet üretilmesi planlanan S56’da Porsche 356’dan ilham aldıklarını belirten Ekber Onuk, fiyatlar konusunda 1 Sazan’ın, 6 adet S56 fiyatına bedel olacağını söyledi. S56’nın tasarımını, 1972 ve 1975 yılları arasında üretilen Anadol’un spor otomobili STC16’nın yaratıcısı Eralp Noyan üstlendi.

Savaş gemisine doğru
Yonca-Onuk, ileri kompozit malzemeden yüksek süratli sahil güvenlik bot üretimi yapıyor. Şirket kısa süre önce Birleşik Arap Emirlikleri’ne, petrol platformlarının korunması amacıyla, 34 adet süratli müdahale botu üretmek için 100 milyon euro’luk bir anlaşma imzaladı.
MRTP16, 20, 22 ve 33 ani müdahale botu modelleriyle Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Muhafaza gibi kurumların yanı sıra Malezya, Pakistan, Gürcistan gibi ülkelere ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Onuk, yeni modelleri MRTP 40’ın tam anlamıyla bir savaş gemisi olacağını söyledi. Onuk, “Bu model 8 kilometre menzilli roketleri, Aselsan’ın 25 - 30 milimetre topları, Stinger güdümlü mermileri ile de ciddi bir silah yükü taşıyacak” dedi.
Boeing’in Harpoon Block 2 akıllı füzelerini botlara monte ettiklerini belirten Onuk, bu silahın bazı eksikliklerini ‘katlanabilir sistemle’ çözdüklerini aktardı.
Onuk, sistemle ilgili Amerika ve Avrupa’ya patent başvurusu yaptııklarını belirtirken “Bu sayede Boeing’in Harpoon sattığı her ülkeye MRTP33 bot satma şansımız olacak. Sistem kıyısal sularda bir korvetin yaptığı görevi, 10’da 1 maliyetine indiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

VW’nin eski tasarımcısı Murat Günak beğendi
Ekber Onuk, Sazan ve S56’nın geliştirilmesi aşamasında önce Tofaş, Volkswagen ile birlikte çalıştıklarını, şimdi ise Nissan- Renault ile yola devam ettiklerini söyledi. Onuk, şöyle devam etti:
“Tofaş’ın eski CEO’su Jan Nahum ile Anadol STC 16 projesinden tanışıklığımız sayesinde, Sazan ve S56 için destekleri oldu.
Volkswagen Grubunun tasarım başkanlığını üstlenen Murat Günak geldi, araçları inceledi ve çok beğendi. Bir süre de onlarla yürüdük. Ama Murat buradan ayrılınca bir miktar durakladık. Nissan için geliştirdiğimiz Motali adlı tekne sayesinde bugün Nissan Design Başkan Yardımcısı Alfonso Albaisa ile tanışıklığımız olmuştu. Buna güvenerek Japonya’ya gittik ve konuştuk. Bize destek vermeyi kabul ettiler ve bugün birlikte çalışıyoruz.”