Ekonomi Türk - İş: Sözleşmeler masada bitsin

Türk - İş: Sözleşmeler masada bitsin

14.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MİLLİYET Ankara

Türk - İş: Sözleşmeler masada bitsin



Türk - İş Genel Başkanı Bayram Meral, amaçlarının toplu sözleşme görüşmelerini masa başında sonuçlandırmak olduğunu belirterek, bir tıkanıklık olması halinde işçi ve işverenler olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi.
Meral, dün toplanan Sivil İnisiyatif Başkanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada hükümetin zorunlu tasarruf ödemelerini de kitleleri sokağa dökmeden çözümlemesini istedi.
Son beş aylık dönemde enflasyonla mücadelede küçümsenmeyecek oranda başarılar elde edildiğini kaydeden Meral, “Ancak ekonomik gidişten memnun değiliz" dedi.
Hak - İş Başkanı Salim Uslu da, hükümetin çalışanların eleştirilerini dikkate almadığını belirterek, “Bu programları Cottarelli’yi memnun edebilirsiniz, ama kesimleri memnun etmezseniz esas rejim sorunu o zaman başlar" diye konuştu.
Uslu, uygulanan ekonomik programın “meşruiyet" sorunu olduğunu savunarak, “Hükümet bizi sadece sonuçlara ortak etmeye çalışıyor, fakat sokaktaki insan, esnaf, çiftçi ve işçi isyan ediyor" dedi.

TİSK: Fiyatlar da ücret kadar artmalı

TİSK Başkanı Refik Baydur Sivil İnisiyatif toplantısında yaptığı konuşmada, “Biz işletmeleri kapatmadan toplu sözleşmelerde elimizden geleni yapacağız. Ama ayağın biri noksan. Devlet bunun içinde olmalı" dedi. Baydur, “İşçiye, memura ücret artışı olarak devlet neyi layık görüyorsa, ürünlerin fiyatlarına da o artış uygun bulunmalı" diye konuştu.
İşçi ve işveren kesiminin fedakârlık göstererek hükümete destek verdiğini kaydeden Baydur, şöyle devam etti: “Enflasyonu indirirken maliyet ne olmalı? Her gün kapanan dükkân sayısı artıyor. Fabrikalar ve hizmet yerlerinde de bu böyle. Eğer bedel buysa, bedeli ağır ödeyeceğiz. Bu zaten yüksek olan işsizliği daha da artırmakta ve bir sosyal sorunu beslemektedir."