Ekonomi Türk kahvesine İsrailli ortak

Türk kahvesine İsrailli ortak

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kocatepe Kurukahvecisi, İsraillilere ait Elite ile fabrika kurup, 12 ülkeye Türk kahvesi ihraç ediyor

Türk kahvesine İsrailli ortak




Kocatepe Kurukahvecisi, İsraillilere ait merkezi Hollanda’da bulunan Elite International firması ile Ankara’da ortak kahve fabrikası kurdu. İki firmanın ortaklığıyla kurulan Elittepe firması bünyesinde faaliyet gösterecek fabrikada, yılda 90 ton Türk kahvesi üretecek.
Elite International’ın yüzde 66 ve Kocatepe Kurukahvecisi’nin yüzde 33 ortak olduğu Elittepe, ürettiği kahveyi ‘Elitepe’ markası ile iç ve dış pazararlarda satmaya başladı. Türk kahvesinin dünya çapında tanındığı için böyle bir ortaklığa girdiklerini söyleyen Elite International Başkanı Micheal Strauss, “Türk kahvesinin dünyada iyi bir imajı var. Bu amaçla Türk kahvesinin uluslararası pazarlara satışını kendi markamız altında yapmak istedik" dedi.

Brezilya’ya ihracat
İlk etapta 12 ülkeyle ihracat bağlantısı kuran Elittepe’nin ürünlerini sattığı ülkeler arasında Brezilya’nın da bulunduğu belirtildi. Dünyanın önde gelen kahve üreticilerinden olan Brezilya’nın yanı sıra Romanya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Belçika, Rusya, Hırvatistan, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan ve Yugoslavya’ya da ihracata başlandı.
Gelecek yıl ihracat hedeflerinin 2 milyon dolar olduğunu söyleyen Elittepe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Tuncay, Orta Asya ülkelerine ihracat yapmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Tuncay, “Türk kahve pazarının yüzde 70’ine küçük kurukahveciler hakim. Bir de sektörde Kurukahveci Mehmet Efendi’nin ağırlığı var. Amacımız kısa vadede pazarın yüzde 40’ını ele geçirmek" diye konuştu.