Ekonomi TURKCELL TARİH YAZDI

TURKCELL TARİH YAZDI

12.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD borsasında işlem gören ilk Türk şirketi Turkcell’in hisseleri açılışta yüzde 3.1 prim yaptı

TURKCELL TARİH YAZDI




Turkcell’in New York Borsası’ndaki işlemleri dün Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emir Karamehmet’in çaldığı gongla başladı. Seans salonundaki gong çalma törenine Karamehmet ve Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan’la birlikte Morgan Stanley Başkanı John Mack, Goldman Sach Avrupa Başkanı Peter Sutherland, New York Borsası Başkanı Richard Grasso katıldı.
New York Borsası’nda işlem görmeye başlayan ilk Türk şirketi olan Turkcell için özel bir tören yapıldı.
Borsanın açılışından önce, Mehmet Emin Karamehmet ve Turkcell yöneticileri ile New York Borsası Başkanı Richard Grosso kahvaltıda bir araya geldiler. Grosso, Mehmet Emin Karamehmet’e günün anısına New York borsasının amblemi olan boğa heykelciği ile Turkcell’in kote edilmesini sembolize eden çerçeveli büyük boy sertifika verdi. Karamehmet ise borsa başkanına, çini tabak hediye etti.
Richrad Grasso, Turkcell’in New York Borsası’nda işlem görmesini, “Bu Türkiye’nin en büyük başarısı" sözleriyle değerlendiren Grasso, “Bu harika şirkete hoşgeldin diyorum" diye konuştu.

Türkiye’nin başarısı
Grasso, “Turkcell, Türkiye’nin de nereye gideceğini gösteriyor. Altı yıllık bir geçmişe sahip bu Türk şirketini başarısından dolayı kutluyorum. Karamehmet New York Borsası’ndaki ilk Türk şirketi olarak tarih yazdı" dedi. 85 milyon yatırımcının Turkcell ile birlikte yeni bir şerketle tanıştığını kaydeden Grasso, “Temennim en düşük fiyatı bugünkü fiyatı olur" derken, New York sokaklarında düzenlenen gösterilerden de övgüyle bahsetti. Grasso, “Hep birlikte Türk müziğini dinledik" şeklinde konuştu.
Mehmet Emir Karamehmet de yaptığı konuşmada, New York ve İstanbul Borsası ile Morgan Stanley’e teşekkür etti. Karamehmet, “Turkcell’in New York Borsası’nda işlem görmesinden dolayı çok mutluyum" dedi.

18.15 dolara çıktı
New York Borsası’nda, Turkcell hisseleri ADR olarak işlem görüyor. ADR (250 normal hisse) başına 17.60 dolardan ihraç edilen Turkcell hisseleri ilk günkü açılışta 18.15 dolardan işlem gördü. Hisseler ilk bir saatte yüzde 3.1 prim yaptı.
Turkcell, borsada ‘TKC’ sembolüyle işlem görecek. New York’ta 96 milyon ADR satıldı. Turkcell’in New York Borsası’nda 18 rakibi bulunuyor. Borsada 85’i yabancı olmak üzere 3025 şirketin hisse senedi işlem görüyor.

Borsa önünde sokak şenliği

Öte yandan Turkcell hisselerinin işlem görmeye başlaması nedeniyle borsa önünde büyük bir şenlik düzenlendi. Borsa çalışanlarına ve şenliği izlemeye gelenlere, içinde Turkcell’in tişortleri, şapkaları ve kahve bardakları bulunan hediye paketleri dağıtıldı. Daha sonra Türkiye’den gelen dans ve folklor ekiplerinin yaptığı gösteriler ilgiyle izlendi. Karamehmet, Turkcell yöneticileriyle birlikte halay çekti. Turkcell’in New York borsasına kote edilmesi nedeniyle düzenlenen törene, eski bakanlardan Güneş Taner, Necdet Menzir ile eski YÖK Başkanlarından Prof. İhsan Doğramacı da katıldılar. Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan da, hisselerin borsada işlem görmeye başlamasından sonra düzenlediği basın toplantısında, ‘’Turkcell misyonu, uluslararası finans çeverelerinin Türkiye’ye bakış açısını değiştirdi’’ dedi.